Cerințe solare în Baden-Württemberg: Ce trebuie să știe proprietarii de case

Din luna mai a anului viitor, energia solară se va aplica și clădirilor rezidențiale noi din Baden-Württemberg. Ce trebuie să știe acum proprietarii de case.

Cele mai importante întrebări și răspunsuri dintr-o privire.

De ce o obligație solară?
În proiectul său de lege, guvernul din BW subliniază că schimbările climatice din Baden-Württemberg se dezvoltă din ce în ce mai rapid. Începând cu anul 2000, recordurile de temperatură au fost depășite la rând, până la sfârșitul secolului, temperaturile medii ar putea crește cu până la trei până la 4,5 grade, comparativ cu sfârșitul secolului trecut. De asemenea, jurisprudența Legii constituționale federale indică în mod clar direcția protecției climatului. Prin urmare, accentul este pus din ce în ce mai mult pe producția de energie electrică neutră în CO2, pentru care urmează să fie utilizat un potențial neexploatat. Guvernul speră la o producție suplimentară de 70 până la 140 de megawați pe an numai pentru construcția de clădiri rezidențiale noi. Prin urmare, noua reglementare include sisteme fotovoltaice, dar și solare termice pentru apă caldă și încălzire.
Care este programul?
Din ianuarie 2022, obligația solară se va aplica „clădirilor nerezidențiale”, cum ar fi clădirile comerciale sau școlile. De asemenea, pentru locuri de parcare cu 35 sau mai multe spații pentru a crea mai multe opțiuni de încărcare pentru electromobilitate.
De la 1 mai 2022, ar trebui să se aplice și construcției de clădiri rezidențiale noi. Procesul legislativ este în prezent în desfășurare în parlamentul de stat din Stuttgart; legea urmează să fie adoptată în toamnă.
Din ianuarie 2023 se va aplica renovărilor acoperișurilor clădirilor existente.
Cine este responsabil?
Oricine dorește să construiască trebuie să demonstreze în cererile către autoritățile inferioare ale clădirii că obligația solară a fost îndeplinită din timpurile menționate. O confirmare scrisă a înregistrării sistemului în așa-numitul registru de date master de piață trebuie trimisă acolo chiar și după încheierea construcției.
Se aplică acest lucru pentru toate clădirile?
În proiectul de lege se vorbește despre o „zonă de acoperiș adecvată utilizării solare”, în cazul clădirilor existente se vorbește despre o „renovare fundamentală a acoperișului”. Ce înseamnă exact acest lucru va fi mai întâi specificat într-o ordonanță juridică de către Ministerul Mediului.
Ce costă sistemele solare?
Costurile depind, printre altele, de dimensiunea sistemului, panta acoperișului și tipul de module. Potrivit Clusterului Solar Baden-Württemberg, costurile sistemelor de acoperiș au scăzut constant; în 2021 acestea vor fi de 1200 de euro pe kilowatt de producție. Prin urmare, un sistem cu o putere de zece kilowați costă în jur de 12.000 de euro. Prețurile pentru sistemele de stocare a energiei solare scad, de asemenea, rapid, dar în prezent sunt încă în jur de 1.100 de euro pe kilowatt oră.
Sistemul dă roade?
Tariful de alimentare al EEG furnizează în prezent doar 7,47 cenți pe kilowatt oră. Cu toate acestea, sistemul devine economic datorită propriului consum. Costurile de energie electrică de aproximativ 32 de cenți pe kilowatt oră pot fi economisite. Experții presupun că costurile vor fi echilibrate după zece până la doisprezece ani, dar nu mai mult de 15 ani, în funcție de rata de autoconsum. După aceea, conform clusterului solar, sistemul va furniza energie electrică ieftină timp de cel puțin zece până la 15 ani. Prin urmare, bateriile nu merită încă. Programele de finanțare corespunzătoare, de exemplu de la KfW, sunt în prezent rapid epuizate.
Unde pot obține sfaturi?
Centrul de consiliere pentru consumatori din Baden-Wuerttemberg recomandă consultarea energetică în orice caz, chiar și pentru a analiza programele actuale de subvenționare. De asemenea, oferă acest lucru în sine, dar există uneori momente de așteptare. Furnizorii de energie și companiile solare oferă, de asemenea, sfaturi energetice.
Andrea Schmidt