people drinking liquor and talking on dining table close up photo
Photo by Helena Lopes on Pexels.com

Decizie în Comisia de Buget: Bacșișul va fi inclus în nota de plată și impozitat. Ce trebuie să știi când vei merge la restaurant după 1 ianuarie?

Comisia de Buget Finanțe din Camera Deputaților a dat aviz pozitiv pe un proiect de lege care aduce în actualitate o inițiativă mai veche, practicată în multe alte țări, adică evidențierea pe nota de plată și impozitarea bacșișului oferit chelnerilor de către clienți.

În România, deputații din Comisia de specialitate au mers pe o valoare de 10% din notă, situată undeva pe media altor țări europene care au legislații în acest sens. Numeroase state din lume au reglementat deja de foarte multă vreme bacșișul, iar în Europa valoarea acestuia este undeva între 10 și 20%. În Statele Unite, bacșișul merge și până la 25%, iar în unel țări arabe chiar până a 35%. În România, cu precădere în București, există deja localuri unde bacșișul este inclus în nota de plată, tocmai de considerente fiscale, aceasta fiind o soluție  de eficientizare pentru patroni

Liberalul Bogdan Huțucă, președintele Comisiei de Buget Finanțe și Bănci din Camera Deputaților, spune că soluția a fost identificată împreună cu reprezentanții industriei HORECA.

„Comisia de Buget Finanțe din Camera Deputaților a identificat alături de reprezentanții industriei HoReCa și departamentul de politică fiscală din Ministerul Finanțelor o soluție optimă de reglementare a unui fenomen specific si general acceptat în acest domeniu – acordarea și respectiv încasarea în mod curent a bacșișului. Documentarea făcută pentru acest proiect legislativ a luat in considerare si bunele practici care sunt deja aplicate de mai multe state ale UE dar si de SUA. Astfel, am propus un sistem simplu și transparent, pentru ca aceste venituri, încasate dintotdeauna în mod curent în unitățile de alimentație publică și distribuite apoi netransparent angajaților, să aibă o trasabilitate benefică pentru toate părțile implicate dar și o fiscalizare rezonabilă”, arată președintele Comisiei de Buget, Finanțe, Bănci. Proiectul de lege prevede un impozit unic de 10%.

„Mecanismul de plată, încasare și distribuire către angajați este extrem de simplu. Clientul alege valoarea bacșișului pe care vrea să-l plătească și indică pe nota de plată fie suma procentuală fie suma absolută. Suma urmează a fi trecută distinct pe bonul fiscal eliberat de operatorul economic prestator al serviciului. Acesta din urma asigură distribuirea integrală a bacșișurilor adunate către angajați, iar la data plății reține impozitul de 10% si îl virează la bugetul de stat. Deci, angajatul nu va fi obligat să facă nimic în plus fata de momentul actual, doar sa înmâneze clientului nota de plată. Proiectul de lege, așa cum a fost adoptat de comisie, stabilește în mod explicit atât modul de înregistrare contabilă cât și tratamentul fiscal al sumelor ce reprezintă bacșișul, atât la cel care îl plătește, în cazul în care acesta este o persoana juridică dar si la operatorul economic ce îl încasează. Aceste precizări exprese ale legii asigură predictibilitate și evită interpretările diferite in aplicare”, spune liberalul Bogdan Huțucă.

Președintele Comisiei de Buget, Finanțe, Bănci arată că bacșișul poate fi plătit atât cu cardul cât și în numerar, la opțiunea clientului. „În ultimii ani s-a extins plata cu cardul în detrimentul plății în numerar. Tocmai de aceea, oferim posibilitatea ca bacșișul să fie plătit de clienți și atunci când plătesc cu cardul și atunci când plătesc în numerar. Dacă clientul este o entitate juridică, atunci el poate înregistra bacșișul ca și cheltuială de protocol, deductibila in limitele prevăzute de Codul fiscal pentru cheltuielile de acest tip”, explică Huțucă. De asemenea, legea stabilește clar că bacșișul astfel reglementat, nu poate fi reconsiderat de către autoritățile fiscale ca venit de tip salarial sau asimilat salariilor, iar in același timp, în oglindă, nici operatorul economic nu poate înregistra ca și cheltuială, distribuirile de bacșișuri către salariați. Deci singura sarcina fiscala stabilita de lege asupra acestor sume este impozitul pe venit de 10%.

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu