Extremiştii din Mariupol

Orașul-port ucrainean Mariupol este apărat în primul rând de regimentul „Azov” al gărzii naționale ucrainene. Dar regimentul este controversat pentru că este format din naționaliști și extremiști de dreapta.

Un scurt videoclip arată un ecran într-un presupus vehicul militar ucrainean care circulă printr-o zonă asemănătoare unui sat de lângă Mariupol, vehicule blindate sunt parcate pe o stradă laterală, iar pe ele se vede litera albă „Z”, simbol al trupelor ruse. în Ucraina. Apoi se aud împușcături și suspectul vehicul rusesc ia foc.

La începutul acestei săptămâni, regimentul Azov din Ucraina a distribuit acest videoclip pe canalul său Telegram. Într-o declarație, aceștia susțin că au distrus în total trei vehicule blindate militare rusești și patru vehicule blindate de transport de trupe și „multă infanterie” într-o singură zi. Luptătorii „Azov” au publicat și o fotografie a unui mort în uniformă la scurt timp după aceea. Se spune că ar fi fost un general rus pe care l-au ucis. Este dificil de verificat dacă aceste informații sunt corecte.

Orașul Mariupol este apărat în principal de notoriul regiment „Azov”. Împreună cu capitala Kiev și al doilea oraș ca mărime, Harkiv, este unul dintre locurile din Ucraina în care Rusia își poartă războiul în mod deosebit de brutal. Orașul cu 500.000 de locuitori este sub asediu de la începutul lunii martie și este expus bombardamentelor puternice. Nu există nici electricitate, nici apă suficientă, iar proviziile de hrană sunt rare.

Naționaliști ucraineni care vorbeau rusă

Azov mai are sediul la Mariupol. Regimentul face parte din Garda Națională și, prin urmare, este subordonat Ministerului de Interne ucrainean. Luptătorii sunt considerați bine pregătiți, dar unitatea este și controversată pentru că este formată din naționaliști și extremiști de dreapta. Și existența lor este folosită de Rusia , printre altele, ca pretext pentru războiul împotriva Ucrainei.

O privire în urmă: „Azov” a fost fondat în mai 2014 ca batalion de voluntari în orașul Berdiansk pentru a sprijini armata ucraineană în lupta împotriva separatiștilor pro-ruși din estul Ucrainei. Unii luptători făceau anterior parte din așa-numitul „Sector de dreapta”, un grup mic, dar activ, de extremiști de dreapta ucraineni. Nucleul acestui grup provenea din estul Ucrainei, era de limbă rusă și inițial a susținut unitatea popoarelor slave de est: ruși, belaruși și ucraineni. Unii veneau de pe scena fotbalului ultra, alții erau activi în cercurile naționaliste. „Acestea au fost grupuri care în Germania ar fi descrise drept camaraderie liberă”, a declarat Andreas Umland, expert la Centrul de Studii ale Europei de Est din Stockholm , pentru DW.

„Azov” a fost controversat încă de la început din cauza stemei sale, îngerul lupului. „The Wolfsangel are o conotație extremistă de dreapta, este un simbol păgân pe care l-au folosit și SS ”, spune Umland. „Totuși, populația din Ucraina nu îl vede ca pe un simbol fascist.” Regimentul „Azov” dorește ca acest simbol din epoca nazistă să fie înțeles ca literele stilizate N și I, care se presupune că ar reprezenta „idee națională”. .

Împărțit în partea militară și politică

Fondatorul și liderul „Azov” a fost Andriy Biletskyi, un absolvent de 42 de ani al facultății de istorie a Universității Naționale din Harkov, estul Ucrainei. Ani de zile a fost activ pe scena extremistă de dreapta. În vara lui 2014, „Azov” a participat cu forțe gestionabile la recucerirea lui Mariupol de sub separatiștii pro-ruși. Funcționează ca regiment din toamna anului 2014, potrivit informațiilor din presă, avea aproximativ 1.000 de luptători înainte de izbucnirea războiului și avea propria artilerie și tancuri. La acea vreme, guvernul de la Kiev a decis să-i integreze pe ultranaționaliști în structurile de stat.

În 2015-2016, a apărut o mișcare – un fel de braț politic al „Azov”. Biletskyi a demisionat din funcția de comandant și, împreună cu foștii luptători, a fondat partidul „Corpul Național”, care, însă, nu a putut înregistra niciun succes electoral. Biletskyj a intrat în parlament printr-un mandat direct, dar nu a mai fost acolo de la alegerile din 2019. Potrivit propriilor declarații, el a luptat pe frontul de lângă Kiev de la invazia rusă.

„Mitul Azov”

În Congresul SUA din 2019 a existat o inițiativă de clasificare a regimentului drept „organizație teroristă”. Totuși, asta nu s-a întâmplat. Cert este că „Azov” a fost în contact de ani de zile cu scene extremiste de dreapta din străinătate. Au existat și contacte cu Germania, potrivit unui răspuns al guvernului federal la întrebarea grupului parlamentar „Die Linke”.

Un mit despre „Azov” a fost creat și din cauza propagandei rusești, spune Umland. În timpul războiului din 2014, au existat multe acuzații de jaf și comportament neadecvat împotriva luptătorilor voluntari, inclusiv Azov.

„În mod normal, vedem extremismul de dreapta ca pe ceva periculos care poate duce la război”, spune Umland. În Ucraina a fost invers. Potrivit lui Umland, războiul a dus la creșterea și transformarea camaraderiei marginale într-o mișcare politică. Cu toate acestea, influența lor asupra societății este supraevaluată. Pentru cei mai mulți ucraineni, ei sunt luptători care își apără țara împotriva unui agresor copleșitor.

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu