In sfârșit senatorul Titus Corlatean acționează în plenul senatului pe Tema Copiilor Furați de Autoritățiile străine

Cazurile familiilor de români Hermina Gheorghe si fiul său William Cristian din Danemarca și respectiv Mihaela Seidler si fiica sa Pia din GermaniaAm intervenit din nou în plenul Senatului României pe tema necesității demarării rapide sau a continuării procedurilor de susținere a familiilor de români aflați în situații dificile, care locuiesc în străinătate, familii care au fost deposedate de copiii lor de către autoritățile statelor de reședință. Am solicitat Primului ministru Nicolae Ciucă și Guvernului român să intervină pentru susținerea reunificării familiilor de cetățeni români Hermina Gheorghe și fiul său William Cristian din Danemarca și respectiv Mihaela Seidler și fiica sa Pia din Germania.Urmăriți intervenția din plenul Senatului.

Va multumesac Dn. Presedinte de sedinta.

In cadrul Seziuni de interprelari si intrebari parlamentare, voi prezenta astazi interprelarea adresata domnului Viorel Ciuca prim-ministru al Romaniei, dn. Bogdan Lucian Aurescu ministru afacerilor externe, dn. Marian Catalin Predoiu ministru Justitiei si doamnei Gabrielea Firea ministru familiei-tineretului si egalitatii de sanse.

Obiectul iterprelarii este:

Demararea rapida a procedurilor de sau continoarea procedurilor de sustinere a famililor de romanii aflati in situatii dificile care locuiesc in strainatate, famili care au fost deposedate de copii lor de catre autoritatiile statelor de resedinta.

Am semnalat anterior in mod repetat situatia dificila a numeroaselor famili de romanii care au resedinta in strainatate si care au fost deposedate sub diferite motive, sub diferite pretexte de catre autoritatile nationale a statelor de resedinta, de copii lor.

Nu odata in mod exagerat, gresit, disproportionat sau chiar abuziv. V-am semnalat domnule Prim-Ministru, stimati ministri saptamana trecuta cazurile famililor rotundul din danemarca si respectiva Furdui din Germania. Astazi voi mentiona alte doua situatii care implica cetateni romanii din strainatate.

In primul rand cazul doamnei Hermina Gheorghe, care se refera in demersurile pe care lea facut in toti acesti ani la necesitatea reintegrarii in familie si obtinerii din nou a custodiei firesti, naturale, legitime asupra baiatului sau William Kristian Gheorghe.

Pe scurt, fiul doamnei Hermina a fost luat in urma cu mai multi ani de protectia copilului din danemarca, dupa ce „fiul cel mare al doamnei Hermina, a pierdut lupta cu Cancerul“. Pe acest fundal, foarte delicat pentru mama, care a implicato evident suferinta si o anumita trauma pe care o intelegem o respectam si exprimam toata sipatia, autoritatiile din danemarca au actionat au actionat si au luat de la mama pe fiul William Kristian Gheorghe, fara sa existe motive reale pentru al tine departe pe acest baiat de mama sa. Este o intreaga drama si o intreaga batalie care dureaza deja de foarte multi ani.

Un al doilea caz pe care in semnazez si vi-l semnalez prin aceasta interprelare, domnule prim-ministru stimati ministrii, este cel al doamnei Mihaela Seiler si al fetitei sale Pia. Mama fetitei sa despartit de tatal Piei cetatean German si pe cale de consecinta, tribunalul German care a judecat aceasta cauza a acordat mamei custodia fetitei. La putin timp deja faimoasa si spun eu odioasa institutie germana numita Jugendamt a luat copilul fara nici un fel de discutie prealabila, fara un mandat judecatoresc sau ori ce alt act legal care sa justifice aceasta preluare in mod evident abuziva.

Urmarea unei decizi ulterioare a Curtii Regionale Superioare din Freiburg din Germania, la 8.Martie 2021, Pia la acel moment in varsta de 7 ani, ar fii trebuit sa ramana cu mama ei. Doar ca la doar 2 Zile la 10.Martie 2021 fata a fost luata, a se citi efectiv efdectiv „Rapita din Sala de clasa“ la ordinul uneia angajate din biroul de Asistenta pentru Tineret. Citez: Fara o decizie Judecatoreasca.

Sunt din pacate aceste cazuri dramatice dar sunt din pacate mult mai multe astfel de cazuri, care justifica interprelarea mea anterioara in sensul operationalizarii acelei structuri guvernamentale interinstitutionale integrata pe care am propuso si am depuso in programul de guvernare la capitolul de politica externa, care sa puna statul roman in situatia de a actiona profesionist, rapid, operativ pentru a veni in sprijinul acestor familii de romanii.

Din aceasta perspectiva domnule prim-ministru, stimati ministrii, va solicit sa ma informati cu privirile la masurile pe care lea-ti luat, a luat guvernul romaniei anterior si cu privire la masurile pe care intentioneaza sa le adopte in continuare guvernul pentru a veni in sprijinul acestor doua in mod specific cazuri pe care le-am semnalat in acesta interpelare, pentru a veni in sprijinul unor parinti cetateni romanii, pentru a facilita reintegrarea in familia copiilor luati abuziv.

De asemenea va solicit sa ma informati cu privile la proceduriile si intentiile legate de a demara consistent proceduri de repatriere a unor copii minori care sunt cetateni ai romaniei. Solicit raspuns inscris. Va multumesc.