Oficialii americani au făcut presiuni asupra Canadei să oprească „Convoiul pentru libertate”, dezvăluie o nouă mărturie

Înalți oficiali ai administrației Biden i-au presat pe omologii lor canadieni să elibereze camionerii care blocau părți ale graniței de nord a Statelor Unite în timpul protestelor din ianuarie. 

O anchetă publică cu privire la decizia guvernului canadian de a folosi puterile de urgență pentru a elibera protestatarii „Freedom Convoi” a dezvăluit, joi, că Washington a făcut apeluri telefonice frenetice către Ottawa, în efortul de a deschide liniile de aprovizionare blocate. 

„Sunt foarte, foarte, foarte îngrijorați”, a scris ministrul canadian de Finanțe Chrystia Freeland într-un e-mail către personalul ei, după un apel telefonic din 10 februarie din partea directorului Consiliului Economic Național al Casei Albe, Brian Deese, potrivit Politico .

„Dacă acest lucru nu este rezolvat în următoarele 12 ore, toate fabricile lor auto din nord-est se vor închide”, a continuat Freeland în e-mailul ei.

Secretarul Transporturilor Pete Buttigieg l-a sunat pe omologul său canadian, ministrul Transporturilor Omar Alghabra, în aceeași zi în care Deese a sunat-o pe Freeland, conform raportului, iar Buttigieg a presat Alghabra despre „planul” Canadei de a rezolva protestele.

Alghabra a spus comisiei că Buttigieg a inițiat apelul și că interacțiunea a fost „neobișnuită”.

Ministrul canadian de Finanțe Chrystia Freeland a scris într-un e-mail că Casa Albă era foarte, „foarte, foarte îngrijorată” de proteste

Brian Clow, adjunctul șefului de personal al prim-ministrului Canadei, a auzit și de la consilierii Casei Albe, inclusiv de directorul Consiliului de Securitate Națională Juan Gonzalez, care a vrut să pună în legătură oficialii canadieni de securitate națională cu Departamentul de Securitate Internă al SUA.

Un apel telefonic între președintele Biden și premierul canadian Justin Trudeau a avut loc a doua zi, pe 11 februarie, unde Trudeau i-a transmis comandantului șef că Ottawa are un plan pentru a pune capăt blocadelor . 

În apelul său cu Trudeau, Biden a făcut aluzie la convoaiele de camioneți despre care se zvonește că amenință să perturbe Super Bowl din Los Angeles și străzile din Washington.

Freeland le-a spus personalului într-un e-mail că Deese dorea actualizări zilnice cu privire la proteste, care nu s-au materializat niciodată, deoarece Legea privind situațiile de urgență a fost invocată la trei zile după apelul lui Trudeau cu Biden. 

Premierul canadian Justin Trudeau și președintele Biden au vorbit la telefon despre protestele din 11 februarie.

Freeland le-a spus anchetatorilor canadieni că este îngrijorată că Canada este „în proces de a face un rău pe termen lung și posibil ireparabil relației noastre comerciale cu Statele Unite” și se teme de politicienii din DC „care le-ar plăcea orice scuză pentru a ne impune măsuri protecționiste”.

Blocurile de frontieră din Manitoba și dintre Detroit și Windsor au fost eliminate înainte de invocarea Legii privind situațiile de urgență, a constatat comisia. 

Legea canadiană, nefolosită până acum, a dat guvernului puterea de a îngheța conturile bancare ale protestatarilor, de a interzice călătoriile la locurile de protest și de a forța camioanele să tracteze vehiculele care blochează străzile. 

Comisia încearcă să stabilească dacă guvernul a fost justificat să invoce puterile de urgență. 

Protestatarii „ Freedom Convoi” demonstrau împotriva mandatelor și restricțiilor canadiene privind vaccinul COVID.

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu