Șeful companiei plătește persoanele nevaccinate în carantină -Sef de RespEctat

Frank Hägermann conduce o mare companie siderurgică. În cazul carantinei, el continuă să plătească salariații săi nevaccinați – pentru libertatea de alegere. Acest lucru ridică, de asemenea, întrebarea ce responsabilitate de vaccinare au antreprenorii de fapt.

Frank Hägermann are 53 de ani și este antreprenor în Minden, Renania de Nord-Westfalia. În 2009 a intrat în afaceri pentru el însuși împreună cu colegul său partener, a început un imperiu de îndoit bara de armare cu „șase bărbați și un camion”, după cum explică el. În compania sa lucrează 250 de angajați, până acum doi ani „a angajat el însuși fiecare nou angajat” .

Hägermann a intrat recent pe prima pagină a ziarelor pentru că le plătește și angajaților nevaccinați salariile atunci când trebuie să fie puși în carantină. Acest anunț s-a răspândit rapid pe LinkedIn – peste 550.000 de persoane au văzut deja postarea.

Astăzi Erich Mocanu a telefonat cu o angajata, ce spre bucuria noastră era chiar o româncă ce trăiește de peste 20 de ani in Germania.

Dna. Cristiana M. a confirmat cele prezentate de Focus Online (vezi mai jos) și a mai spus, ca toti cei peste 250 de angajati se testeaza de minim 2 ori pe săptămână .

Toti angajați sunt bucuroși ca au un asemenea șef.

FOCUS Online: Domnule Hägermann, în compania dumneavoastră siderurgică lucrează aproximativ 250 de oameni. Cum a trecut compania dumneavoastră peste pandemie până acum?

Hägermann: În tot timpul am avut două cazuri în companie, așa că ne-am descurcat bine. Bineînțeles că suntem foarte norocoși că aici nu există trafic direct de vizitatori și că locurile de muncă sunt toate îndepărtate. Am oferit și birouri la domiciliu, am montat pereți din plexiglas între scaune și am limitat numărul de persoane pe cameră, așa că am făcut multe pentru a preveni infecțiile cu coronavirus .

FOCUS Online: Chiar dacă este pozitiv: Joi, Institutul Robert Koch (RKI) a raportat un nou maxim cu peste 60.000 de noi infecții. Cum vedeți această situație tensionată?

Hägermann: Cred că guvernul federal și unii virologi de la radio și televiziune au spus cu săptămâni în urmă: numărul de infecții nu trebuie să fie criteriul decisiv pentru noile măsuri. Ocuparea intensivă a patului este mult mai importantă. Sarcina acum este să ne asigurăm că capacitățile sunt reconstruite. La urma urmei, mii de paturi de terapie intensivă au lipsit de anul trecut.

În compania noastră, procedăm cu atenție. Home Office este în curs de extindere, toți angajații, indiferent de statutul lor de vaccinare, sunt testați de câte ori este nevoie. Nu trebuie să-mi fac griji cu privire la funcționare pentru că toate mașinile sunt la 20 de metri și mai departe. Am reglementat timpii de pauză și separarea schimburilor de la începutul pandemiei.

„Vreau doar ca oamenii să ia propriile decizii, fără presiuni externe”

FOCUS Online: Pentru a stăpâni criza corona , politica a crescut presiunea asupra oamenilor care nu au fost încă imunizați împotriva Covid-19 de săptămâni . De la 1 noiembrie, persoanele nevaccinate nu au fost rambursate pentru pierderea veniturilor lor în cazul carantinei. Ați luat o decizie mult discutată și încă plătiți salariul celor nevaccinați. De ce?

Frank Hägermann: Asta are de-a face cu simțul meu al dreptății. Sunt de părere că, cu calificările mele, cu cunoștințele mele de specialitate, nu pot decide pentru angajații mei ce risc vor să-și asume. Sunt un comerciant de oțel, nu mă asum să iau decizii pentru alți oameni. Fiecare trebuie să clarifice asta pentru ei înșiși.

Deci, dacă vrea să-și asume riscul de infectare cu corona și să renunțe la vaccinare, sau dacă poate fi imunizat împotriva Covid-19. Există, de asemenea, efecte secundare pe care trebuie să le evaluați dacă puteți trăi cu ele, dacă apar. Vreau doar ca oamenii să fie liberi să aleagă, fără presiuni exterioare. Am foarte mulți angajați tineri în compania mea, de regulă nu sunt expuși riscului.

FOCUS Online: După ce ați luat decizia de a le plăti salariul persoanelor nevaccinate aflate în carantină, ați trimis un e-mail forței de muncă.

Hägermann: Corect, am declarat într-o scrisoare că consider măsurile guvernului ca fiind discutabile din punct de vedere moral și că nu vreau să influențez pe nimeni în vreun fel dacă dorește sau nu să fie vaccinat. După ce am trimis scrisoarea, m-au sunat câteva persoane și majoritatea reacțiilor au venit la telefon.

Mulți le-au mulțumit și au spus că sunt o persoană socială. De fapt, nu am auzit nimic negativ. Sigur, ca șef ai propria relație cu angajații tăi, asta trebuie spus despre asta. Dar cred că mă înțeleg foarte bine cu angajații mei. Unii dintre ei mi-ar fi spus ceva dacă ar fi fost ceva în neregulă.

Sfat de navigare: puteți găsi toate știrile despre pandemia corona în tickerul de știri de la FOCUS Online 

Alți antreprenori spun că „nu ar fi îndrăznit să iasă afară”

FOCUS Online: Primul raport despre decizia dvs. de a continua să plătiți salarii nevaccinate a fost făcut clic pe LinkedIn de mii de ori. Te-au contactat și alți antreprenori după postare?

Hägermann: Am distribuit articolul pe LinkedIn într-o sâmbătă în jurul orei 14, cu un mic comentariu din partea mea. Nu am putut ține pasul cu răspunsul timp de cinci până la șase ore. De fapt, aproape exclusiv antreprenorii m-au contactat. Mulți au crezut că vor face ceea ce am făcut eu. Dar că nu ar fi îndrăznit să iasă afară. De exemplu, un agent de publicitate cu 14 angajați mi-a scris că dacă s-ar comporta ca mine, atunci nu ar mai avea niciun loc de muncă.

Pentru că clienții ar presupune atunci că el este un oponent al vaccinărilor sau un negator corona – chiar dacă nu este de fapt cazul. Personal, cred că este rău că faptul că oamenii susțin decizia de a continua să plătească salarii persoanelor nevaccinate este descris drept „curajoz”. De fapt, ar trebui să fie normal să poți să-ți spui părerea. Mai ales ca nu ma pozitionez nici pro, nici impotriva vaccinarii. După cum am spus, pur și simplu nu mă iau asupra mea.

FOCUS Online: Pe lângă testare, vaccinarea este un instrument important pentru a ieși din criză. Vrei să le garantezi angajaților tăi cea mai mare libertate posibilă de alegere – dar nu ar trebui antreprenorii să-i motiveze și să se vaccineze?

Hägermann: Sunt un comerciant de oțel și nu un medic sau om de știință. Nu îmi pot motiva angajații într-o direcție sau alta cu conștiința curată. După cum am menționat la început, pur și simplu nu am calificările pentru asta. Acum se știe că persoanele vaccinate sunt protejate doar pentru o anumită perioadă de timp, se pot infecta și răspândi virusul – chiar dacă injecția anti-Covid este cu siguranță un mijloc eficient de pandemie. Fiecare are dreptul să se protejeze după cum crede de cuviință.

FOCUS Online: În calitate de antreprenor, nu aveți și o responsabilitate socială?

Hägermann: Desigur, antreprenorii au o responsabilitate socială. Dar unde începe, unde se termină? Mi se pare o întrebare dificilă. Principala responsabilitate, după părerea mea, revine politicii. Acest lucru trebuie să ne asigure, de exemplu, că banii noștri sunt investiți în așa fel încât să avem un sistem de sănătate rațional.

 Orice decizie pe care o iei sub presiune nu este una bună”

FOCUS Online: Angajații tăi nu sunt sub presiune să rămână fără salariu dacă nu sunt vaccinați și trebuie să fie în carantină corona. Credeți că o astfel de atmosferă de lucru poate fi benefică pentru voința de vaccinare?

Hägermann: Fiecare decizie luată sub presiune nu este una bună. Fiecare decizie, am învățat în viața mea de afaceri, ar trebui luată în considerare cu atenție. Vreau să scap de presiunea oamenilor, să se gândească la ce fac și să nu se gândească: o să fac asta acum pentru că altfel nu am voie să merg la cinema sau pentru că am dificultăți la serviciu. Dacă sunteți convins de acest lucru, atunci ar trebui să vă vaccinați. Și dacă nu, faceți fără ea.

Consider acest lucru și în vederea celei de-a treia vaccinări sau ulterioare. Dacă ați fost imunizat doar pentru a participa la viața socială, atunci este posibil să nu mai fiți pregătit să faceți vaccinări suplimentare în viitor.

FOCUS Online: Te-ai vaccinat singur?

Hägermann: Sincer? Nu vreau să știu care este starea de vaccinare a angajaților mei sau să-l dezvălui pe al meu. În opinia mea, aceasta este o chestiune privată, consider că astfel de întrebări sunt în general discutabile.

Până la urmă, nu este că nu facem nimic pentru a preveni răspândirea coronavirusului, dimpotrivă. Îi testăm pe toată lumea de săptămâni întregi. Acum că regula 3G vine la locul de muncă, testăm în fiecare zi, nu de două ori pe săptămână.

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu