Germania: Nou An, noi Legi – Ce ne aduce 2023

Noul an nu este departe și odată cu el primele modificări legale pentru care cetățenii vor trebui să se pregătească din ianuarie 2023. Aceasta include, de exemplu, o nouă obligație reutilizabilă pentru restaurante, bistrouri și cafenele, modificări ale monedelor euro, precum și în domeniile muncii, salariilor și impozitelor. erichmocanu.TV vă prezentăm cele mai importante modificări din ianuarie în această prezentare generală. 

Ambalaje reutilizabile & Co.: Acest lucru se va schimba în ianuarie 2023 consumatorii

Reutilizabile

De la 1 ianuarie 2023, va exista o obligație reutilizabilă pentru restaurante, bistrouri și cafenele , care prevede că toate produsele trebuie să fie oferite și în ambalaje reutilizabile. Produsul din ambalajul reutilizabil nu trebuie să fie mai scump decât produsul din ambalajul de unică folosință. Cu toate acestea, proprietarii au voie să ia un depozit pentru ambalajul reutilizabil. Singurele excepții de la această obligație sunt snack-barurile, chioșcurile și magazinele de noapte.

Chioșcurile si Imbisurile ce nu depășește 5 angajații si mărimea localului nu depășește 80 mp, nu sunt obligate sa aplice legea dar sunt obligați sa accepte legea.

Legea lanțului de aprovizionare intră în vigoare

La 1 ianuarie 2023, va intra în vigoare Legea privind lanțul de aprovizionare , care are ca scop în primul rând să reamintească companiilor responsabilitatea lor și să prevină munca copiilor sau forțată și degradarea mediului. Legea se va aplica inițial tuturor companiilor cu 3.000 sau mai mulți angajați, iar din 2024 se va aplica și companiilor cu 1.000 sau mai mulți angajați. 

Monede euro noi

În 2023, nu vor exista doar schimbări financiare pentru cetățeni în portofel, ci și euro se va schimba: noi monede euro vor fi puse în circulație din ianuarie 2023 . Acest lucru are de-a face cu aderarea Croației la UE la 1 ianuarie, motiv pentru care vor fi bătute noi monede croate.

Din „Fițuica galbenă”

Din ianuarie 2023, angajații cu asigurare obligatorie de sănătate care se îmbolnăvesc nu vor mai fi nevoiți să prezinte angajatorului un certificat de incapacitate de muncă pe hârtie . Casele de asigurări de sănătate transmit acum aceste date direct în format digital. Reglementarea anterioară se aplică persoanelor asigurate private.

Soțul devine automat reprezentantul autorizat

Un așa-numit drept de reprezentare de urgență pentru soți se va aplica de la 1 ianuarie . În viitor, ei vor putea lua decizii de sănătate unul pentru celălalt în situații de urgență. În consecință, soțul devine automat reprezentantul autorizat al partenerului dacă partenerul nu mai este în măsură să ia propriile decizii.

Canabisul devine legal

În viitor, ar trebui să fie posibil să cumpărați sau să dețineți canabis în anumite condiții. Nu există încă o dată exactă. Un proiect de lege ar trebui să fie disponibil până la sfârșitul anului 2023. De asemenea, nu este clar dacă limita de conducere actuală de 1,0 nanograme de tetrahidrocannabinol (THC) per mililitru de ser sanguin va fi ajustată.

Banii cetățenilor “Bürgergeld”

Venitul cetățenilor înlocuiește sistemul Hartz IV în ianuarie . Plățile în garanția de bază cresc cu peste 50 de euro, persoanele singure vor primi 502 de euro în viitor. Centrele de locuri de muncă ar trebui să aibă mai multă grijă de șomeri. Acest lucru ar trebui să faciliteze găsirea unui loc de muncă permanent în loc de simple locuri de muncă temporare.

Printre altele, urmează să fie desființate sancțiunile, trebuie majorate mijloacele de protecție și urmează să fie introduse o „indemnizație de perfecționare” și un „bonus pentru alocația cetățeanului”.

Creșterea alocației pentru copii

Pe 1 ianuarie, alocația pentru copii va crește la un tarif forfetar de 250 de euro pe lună și copil. Asta înseamnă un plus de 31 de euro pentru primul și al doilea copil și un plus de 25 de euro pe lună pentru al treilea copil.

Venitul neimpozabil pentru copii

Se va majora și alocația pentru copii – de la 5.620 de euro în prezent la 5.760 de euro din ianuarie 2023. Această alocație este stabilită de fisc în momentul depunerii declarației de impozit pe venit.

Taxa pe tutun

Pentru a „asigura în continuare efectul de direcționare a politicii de sănătate”, Ministerul Federal de Finanțe crește treptat impozitul pe tutun . Între 2022 și 2026, prețul unui pachet de țigări (20 de bucăți) va crește în medie cu opt cenți pe an. Se va ajusta și pachetul de tăiat fin și taxa minimă pentru trabucuri/țigări și tutun de pipă.

Taxele pe țigări, trabucuri și tutun sunt în creștere. Pachetele de 20 de țigări vor costa în medie cu 18 cenți mai mult în viitor.

Modificarea ratei de impozitare maximă

De la 1 ianuarie 2023, va crește și cota maximă de impozitare : În 2023, aceasta va fi majorată cu peste 3.000 de euro la 61.972 de euro/an. Totuși, cota de impozitare pentru cei bogați, care pleacă de la un venit de 277.836 de euro, rămâne aceeași.

Contributia asigurarilor de sanatate

Criza Corona a demonstrat-o: Sănătatea este importantă – și scumpă. De aceea, contribuțiile la asigurările de sănătate vor crește și în 2023 , ca parte a Legii de stabilizare financiară a GKV , la o medie de 16,2% din salariul brut. Cota contribuției este în prezent de 14,6 la sută, cota redusă de contribuție este de 14 la sută. Așa că va fi o creștere foarte semnificativă a cotei contribuției la asigurările de sănătate, pe care unul sau altul o vor observa cu siguranță în portofelele lor.

Pensia alimentară pentru copii

Părinții separați trebuie să plătească din nou puțin mai mult întreținere pentru copiii lor . cel„ Tabelul din Dusseldorf” a fost ajustată.

Se mărește salariul minim pentru Îngrijitorii

Salariul minim în îngrijire va crește în două etape în 2023 – în mai și în decembrie. În funcție de calificare, sunt mai mulți bani pe oră, pentru asistenți medicali 13,90 euro/14,15 euro, pentru asistenți medicali calificați 14,90 euro/15,25 euro și pentru personalul de îngrijire 17,65 euro/18,25 euro.

Ajutor pentru locuinte “Wohngeld”

Beneficii pentru locuințe: Din ianuarie urmează să fie scutite mai multe gospodării cu o subvenție de stat pentru chirie: la cele 600.000 de gospodării de până acum se vor adăuga până la 1,4 milioane de gospodării suplimentare. Acea Alocația pentru locuință urmează să fie majorată în medie cu 190 de euro pe lună. Aceasta înseamnă că gospodăriile eligibile primesc în medie aproximativ 370 de euro pe lună. Gospodăriile care nu primesc prestații sociale, dar au încă puțini bani pot aplica pentru ajutor pentru locuință.

Alocația fiscală și alocația pentru birou la domiciliu vor fi majorate

 • Impozitul pe venit: alocația fiscală de bază – adică venitul până la care nu trebuie plătit impozit – crește cu 561 euro la 10.908 euro. Cota maximă de impozitare de 42 la sută se datorează abia în 2023 dintr-un venit impozabil de 62.810 euro (anterior: 58.597 euro).
 • Așa-numita limită suplimentară de câștig pentru pensiile anticipate nu se aplică. Acest lucru permite pensionarilor anticipați să câștige cât doresc, fără ca pensia să le fie redusă. În cazul pensiilor de invaliditate, se ridică limitele pentru venituri suplimentare.
 • În cazul așa-numitelor joburi midi , limita de câștig crește. În viitor, angajaților din acest grup li se va permite să câștige 2.000 EUR în loc de 1.600 EUR. Până la această limită, angajații trebuie să plătească contribuții mai mici la asigurările sociale.
 • Pe viitor, în loc de 600 până la 1.260 de euro Tariful fix pentru biroul de acasă poate fi inclus în declarația fiscală. Suma forfetară este una dintre cheltuielile aferente veniturilor, pentru care toți contribuabilii sunt oricum plătiți cu 1.200 de euro. Beneficiază doar cei care trec peste această sumă cu un tarif fix la biroul de acasă și alte cheltuieli.
 • Proprietarii de case și apartamente trebuie să depună declarația de impozit pe proprietate până la sfârșitul lunii ianuarie. Termenul limită inițial era sfârșitul lunii octombrie. Din cauza intrării lente a fost prelungită.
 • Asigurarea clădirilor devine semnificativ mai scumpă. Potrivit centrului de consumatori, unul dintre motive este dezastrul inundațiilor din vara anului 2021, care i-a costat foarte mulți bani pe asigurători. În plus, inflația record cu creșterea costurilor ambarcațiunilor, materialelor și construcțiilor conduce la creșterea prețurilor pentru asigurări.

Frâne de preț pentru energie electrică și gaz

 • Frânele de preț la energie electrică și gaze : Mulți clienți de gaz și electricitate se pot aștepta la ușurare din martie: atunci ar trebui să înceapă frânele de preț planificate. Consumatorilor de gaze li se va garanta un preț brut de 12 cenți pe kilowatt oră pentru 80% din consumul din anul precedent și 9,5 cenți pentru termoficare. În mod similar, pentru electricitate sunt planificați 40 de cenți pe kilowatt-oră. Beneficiile ar trebui să se aplice și retroactiv pentru ianuarie și februarie după începere.
 • Tarif fix pentru energie pentru studenți : Studenții și studenții tehnicieni primesc o rată forfetară unică de 200 de euro pentru a amortiza costurile crescute. Aproximativ 2,95 milioane de studenți care au fost înscriși la o universitate din Germania începând cu 1 decembrie sunt eligibili să aplice. Guvernele federale și de stat lucrează în continuare la o platformă centrală de aplicații, iar banii sunt de așteptat să fie plătiți la începutul anului.
 • Taxa pe climă pentru încălzire: Din ianuarie, proprietarii vor trebui, în multe cazuri, să contribuie la taxa pe climă a chiriașilor pentru încălzire. Așa-numitul preț al CO2 este împărțit între chiriași și proprietari după un model pe niveluri. Cu cât casa este mai puțin ecologică, cu atât proprietarul trebuie să își asume mai mult. Până acum, chiriașii au fost nevoiți să plătească taxa, care este menită să contribuie la reducerea emisiilor de dioxid de carbon dăunătoare climei.
 • Sisteme fotovoltaice: Există simplificări pentru proprietarii de sisteme solare în 2023. Pentru unele sisteme, nu există obligația de a avea instalat un contor special de energie electrică cu generator. Unele reglementări ale noii Legi privind sursele de energie regenerabilă au intrat în vigoare din 2022. Sistemele solare mici, cu o putere de până la 30 de kilowați, pot fi operate fără taxe pe clădirile rezidențiale din ianuarie. De asemenea, beneficiază și sistemele de până la 15 kilowați pe clădiri utilizate în principal în scopuri operaționale. 
 • Eliminarea treptată a nucleare : Ultimele reactoare nucleare germane vor fi offline la jumătatea lunii aprilie. Centralele Isar 2, Neckarwestheim 2 și Emsland ar fi trebuit să fie închise la începutul anului, ca parte a retragerii treptate a energiei nucleare, dar termenul a fost prelungit din cauza crizei energetice.

Vine bilet de 49 de euro, rețineți termenul limită pentru preschimbarea permisului de conducere

 • Bilet de 49 de euro : În 2023, transportul public local ar trebui să poată fi folosit în toată Germania pentru 49 de euro pe lună. Încă nu este clar când va începe succesorul biletului de 9 euro. Inițial, trebuia să înceapă la începutul anului 2023. Acum martie sau aprilie sunt în discuție.
 • Schimb de permis de conducere : oricine născut între 1959 și 1964 care deține încă un permis de conducere roz sau gri trebuie să schimbe documentul cu un permis de conducere cu card de credit antifals până pe 19 ianuarie 2023. Schimbul are loc treptat în funcție de anul nașterii sau anul emiterii. Persoanele născute între 1965 și 1970 au până la 19 ianuarie 2024 pentru a face acest lucru.
 • Dacă aveți un autocolant roz TÜV sau HU pe vehicul , trebuie să conduceți la un centru de testare în 2023 și – dacă nu există defecte tehnice – veți primi un autocolant portocaliu proaspăt. Vehiculele nou înmatriculate primesc un autocolant albastru.
 • Conform standardului DIN modificat, două măști medicale („măști chirurgicale”) trebuie incluse într-o trusă de prim ajutor pentru vehicul nou achiziționată începând cu 1 februarie 2023. Deoarece reglementările rutiere nu au fost încă adaptate, nu există obligația de a moderniza truse de prim ajutor mai vechi. Măștile – inclusiv măștile FFP2 – sunt totuși utile.

Prima pentru mașinile electronice scade, taxa pe CO2 rămâne aceeași

 • Cumpărătorii de vehicule hibride plug-in nu vor mai primi finanțare federală din 2023. În plus, cota de stat a subvenției pentru vehiculele pur electrice va scădea de la 6.000 la 4.500 de euro. Finanțarea va fi limitată la persoane fizice începând cu 1 septembrie.
 • Oricine își umple vehiculul cu autogaz , cunoscut și sub numele de GPL , va trebui să sape mai adânc în buzunare din 2023. O reducere fiscală expiră și se aplică cota normală de impozitare de 409 euro pe tonă. Cu toate acestea, potrivit ADAC, taxele sunt mai ieftine decât pentru benzină sau motorină.
 • Fără o taxă mai mare pe C02 pe benzină și motorină : În 2023, guvernul federal nu va crește taxa la 35 de euro pe tonă din cauza crizei energetice. Prețul de 30 de euro pe tonă continuă să se aplice.
 • Primele de asigurare auto se schimbă din nou. Clasele de tip pentru vehicule sunt reclasificate. Pentru aproximativ 8 milioane de proprietari de mașini, clasele de tip se vor scumpi, în jur de 5 milioane vor beneficia de o clasificare mai favorabilă. Schimbarea asigurării ajută adesea la obținerea unor tarife mai ieftine .
 • Taxa pentru camioane pe drumurile principale ale Germaniei va crește în 2023. Costurile de zgomot și poluare a aerului sunt luate în considerare mai mult atunci când se calculează tarifele.
erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu