Interdicție de conducere cu motorină în München: Lovitura crunta pentru un aer mai bun

De la 1 februarie, în centrul orașului München și în Mittlerer Ring se va aplica o interdicție de conducere pentru motorina Euro 4. Dacă calitatea aerului nu se îmbunătățește, mai mulți șoferi de motorină vor trebui să rămână afară din octombrie, altfel Munchenul va trebui să plătească amenzi mari.

Aerul din Munchen este din ce în ce mai bun în ceea ce privește dioxidul de azot. Cu toate acestea: Valoarea limită UE pentru dioxid de azot (NoX), care este în vigoare din 2008, este încă depășită pe patru străzi din capitala statului. Landshuter Allee, de exemplu, are reputația de a fi strada cu cel mai murdar aer din Germania. Începând cu 1 februarie, la München se va aplica o interdicție de conducere cu motorină, în special pentru motorina cu clasa de emisii Euro 4/IV. Într-un pas suplimentar, șoferii diesel Euro 5/V vor fi afectați din octombrie.

Euro 5 va fi probabil afectat și din octombrie

Stephan Eppinger este un muzician independent din Dießen am Ammersee și conduce un VW Touran gri-argintiu. Depinde de mașina lui. Instrumente, amplificatoare, cutii – totul se încadrează în miracolul de depozitare pe patru roți fără probleme. Cel puțin de trei ori pe săptămână, bărbatul din Diessen trebuie să meargă în centrul orașului sau la spectacole prin Mittlerer Ring. În sfârșit, pentru că după trei ani lungi de Corona, muzicianul are din nou de lucru. Dar când bărbatul de familie se uită la actele de înmatriculare ale mașinii sale, îl doare stomacul.

În câmpul 14 al documentelor sale de vehicul, scrie „EURO5” cu majuscule și în rândul de sub „Diesel”. Stephan Eppinger probabil nu este încă afectat de interdicția de a conduce la München de la 1 februarie, probabil că va înflori din octombrie. Problema lui: nu își poate permite o mașină nouă în acest moment. În prezent, el este ocupat să plătească înapoi ajutorul Corona. Prin urmare, banii sunt mai mult decât strânși, o mașină nouă nu este posibilă din punct de vedere financiar, Eppinger speră că poate să-și modifice motorina.

Aproape nicio posibilitate pentru sisteme de modernizare diesel

Când vine vorba de sisteme de modernizare pentru sistemele Euro 4 și Euro 5, însă, Alexander Kreipl de la ADAC Südbayern scutură din cap. Pentru Euro 4, potrivit Kreipl, de fapt nu există – și sistemele potrivite pentru Euro 5 sunt foarte greu de găsit. Potrivit Kreipl, instalarea sistemelor de reducere nu merită din punct de vedere financiar.

Potrivit specialistului auto, mulți șoferi de motorină îngrijorați se raportează de câteva zile la ADAC. Potrivit Kreipl, unii dintre aceștia sunt oameni din München, care au fost informați în scris de către oraș cu privire la interdicția de conducere iminentă de la 1 februarie. Cu toate acestea, multe întrebări vin și din zona München.

ADAC: Interdicțiile de conducere schimbă problema

Munchen este unul dintre cele mai mari orașe de navetiști din Germania. Aproximativ 500.000 de oameni fac naveta în și din capitala statului în fiecare zi. Pentru ei, Mittlerer Ring, autostrada orașului München, are o funcție de grupare. Potrivit Kreipl, interdicția de a circula pe motorină va forța mulți navetiști să ia rute alternative, ceea ce va muta problema fie către alte districte, fie către municipalitățile și orașele din districtul München.

Christine Kugler nu vede această problemă. Kugler este șeful departamentului de climă și mediu al orașului și responsabil pentru interdicția de a conduce la München cu motorină. Potrivit lui Kugler, este relativ ușor de prezis ce rute alternative vor urma șoferii, cel puțin pentru zona urbană. Poate că, potrivit lui Kugler, pe aceste rute va fi mai mult trafic timp de două-trei luni, dar ea este sigură că situația se va calma din nou după aceea.

Oraș: Calitatea aerului nu este mai proastă în alte districte

Potrivit ofițerului de mediu, interdicția de conducere cu motorină înseamnă că există mai mult spațiu pe Mittlerer Ring. Drept urmare, șoferii care acum evită întregul inel ar prefera atunci să conducă pe autostrada orașului. De asemenea, Kugler nu este de acord cu argumentul că calitatea aerului se va deteriora apoi pe rutele alternative. Calculele comandate de departamentul ei au arătat că calitatea aerului din alte raioane nu se va deteriora ca urmare a traficului alternativ.

Președintele clubului auto „Mobil in Deutschland”, Michael Haberland, critică decizia orașului München de a introduce interdicția de a circula pe motorină. Potrivit acestuia, nivelurile de poluanți au scăzut enorm în ultimii ani. Aerul din Munchen este bun, spune Haberland. Nu vede deloc temei pentru o interdicție de conducere. Pentru el, interdicția de a conduce este o expropriere a șoferilor de motorină afectați, care nu și-au mai putut folosi mașinile.

Haberland vrea să dea în judecată împotriva interdicției de a conduce

Haberland presupune că interdicția de a conduce la München va fi anulată cu ajutorul procedurilor judiciare. El face referire la exemplul Berlinului, unde instanța administrativă de acolo a constatat că interdicțiile de conducere sunt necesare doar pe străzile individuale și a respins o interdicție de conducere la nivel național, așa cum este acum cazul la München.

Potrivit ofițerului de mediu și climă Kugler, însă, orașul nu a avut de ales decât să impună treptat interzicerea circulației cu motorină, pentru că nu contează dacă aerul s-a îmbunătățit mult în ultimii ani, valoarea limită a UE este încă depășită. în patru locuri rupte acum vreo zece ani. Dacă nu s-ar face nimic, chiar și în 2026 punctele fierbinți de pe Landshuter Allee, Tegernseer Landstrasse și Leuchtenbergring ar avea în continuare valori proaste. Potrivit lui Kugler, pe lângă problemele de sănătate pentru mulți rezidenți, acest lucru implică și probleme legale pentru oraș.

Kugler: Munchenul este amenințat cu amenzi mari

Pe de o parte, potrivit lui Kugler, există riscul unor amenzi mari UE de până la un milion de euro pe zi. Pe de altă parte, responsabilitatea pentru controlul poluării aerului din München a fost moștenită de la Statul Liber anul trecut. Odată cu această moștenire, două procese în curs de desfășurare au căzut în poala orașului, ambele cu Verkehrsclub Deutschland și German Environmental Aid.

Ajutorul german pentru mediu, de exemplu, a fost în dispută cu Statul Liber de ani de zile. Statul Liber face prea puțin pentru a ține sub control calitatea proastă a aerului din München, a fost argumentul asociației. De fapt, guvernul statului bavarez a fost forțat în mod repetat de Tribunalul administrativ din München și, de asemenea, de Tribunalul administrativ bavarez să implementeze controlul poluării aerului în capitala statului.

Mai multă libertate prin soluționarea extrajudiciară

Potrivit lui Kugler, orașul München ar fi pierdut aproape sigur actualele proceduri judiciare ca succesor legal al Statului Liber și ar fi rămas apoi cu interdicții de conducere impuse de instanță. De aceea s-a decis negocierea unei înţelegeri cu cele două asociaţii reclamante.

Acest lucru ți-a oferit o anumită libertate de creație, care include, printre altele, conceptul în scenă, potrivit ofițerului climatic. Interdicția de conducere cu motorină Euro 4 se va aplica de la 1 februarie. Dacă valorile NOx nu se îmbunătățesc, dieselurile Euro 5 nu vor fi permise nici pe Mittlerer Ring sau în centrul orașului din octombrie.

Permis excepțional: 50 euro pe an

În plus, ar putea fi negociate o serie de excepții. Oricine trebuie să traverseze Ringul sau să intre în centrul orașului pentru muncă poate solicita un permis special. Cost pe an: 50 euro. De fapt, acest permis ar fi costat 200 de euro. După ce un val de proteste publice s-a rostogolit spre oraș, direcția administrației raionale responsabilă de taxe a decis, la sfatul fracțiunii de consiliu municipal al SPD, să reducă drastic prețurile pentru autorizațiile speciale.

Locuitorii orașului, furnizorii și persoanele cu handicap grav care au Euro 4 sau Euro 5 nu au nevoie de niciun permis. Cu toate acestea: dacă calitatea aerului nu se îmbunătățește până în aprilie 2024, excepțiile generale pentru rezidenți și traficul de livrare nu se vor mai aplica.

Avertizare cu privire la deteriorarea economiei

Mai presus de toate, meseriașii care nu mai pot funcționa ca înainte trebuie să-și facă griji. O interzicere totală a conducerii cu motorină ar însemna că majoritatea dintre ei ar trebui să cumpere o nouă flotă de vehicule, potrivit vbw – Vereinigung der Bayerischen Wirtschaft e. V.. convins. Pentru mulți, acest efort este inaccesibil, avertizează directorul general al vbw Bertram Brossardt: “O metropolă poate funcționa doar dacă traficul comercial are acces nerestricționat în oraș. În același timp, calitatea aerului poate fi îmbunătățită fără restricții suplimentare de trafic”.

În opinia sa, interdicția de a conduce la motorină este „complet disproporționată”. În schimb, vbw solicită extinderea rapidă a transportului public. Este nevoie de concepte de mobilitate care să reunească toate modurile de transport. Poluarea poate fi redusă și prin optimizarea inteligentă a fluxului de trafic și evitarea ambuteiajelor.

Jurisprudența Curții Supreme clar

Ofițerul pentru climă și mediu Christine Kugler este relaxat cu privire la procesele anunțate împotriva interzicerii conducerii cu motorină . Există o hotărâre a Curții Supreme din partea Curții Administrative Federale care permite interdicții municipale de conducere dacă există excepții și perioade de tranziție. Pe de altă parte, un exemplu a fost luat din alte orașe germane în care au fost emise interdicții de conducere.

Înapoi la Dießen am Ammersee: În ciuda faptului că va avea nevoie de o autorizație specială din octombrie, muzicianul din Dießen Stephan Eppinger poate înțelege motivele interzicerii conducerii cu motorină. Cu toate acestea, potrivit lui Eppinger, transportul public local din Bavaria ar fi putut fi mai bine dezvoltat cu mult timp în urmă, atunci cel puțin ar exista o posibilitate realistă de a intra în oraș fără mașină. Dar asta, respinge Eppinger, ar fi trebuit abordat acum 20 sau 30 de ani.

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu