porsche
Photo by Alejandro Henriquez on Pexels.com

Porsche a fost confiscat pe drept de poliție

Oricine efectuează o depășire complet imprudentă și pune în pericol vieți omenești trebuie să se aștepte ca autovehicul său să fie confiscat pe loc. Doar retragerea temporară a permisului de conducere nu este suficientă în cazuri individuale, a decis acum Tribunalul Administrativ Superior din Koblenz.

Poliția a fost autorizată să confiște un Porsche după o depășire periculoasă pentru a evita un pericol, datorită circumstanțelor speciale ale cazului. Acest lucru a fost decis de către Tribunalul Administrativ Superior din Renania-Palatinat (OVG) în cadrul unei proceduri sumare în care a confirmat decizia Tribunalului Administrativ din Neustadt an der Weinstraße (OVG Rheinland Pfalz, decizia din 29 august 2023, ref. 7 B 10593/23.OVG).

În aprilie 2023, un bărbat călătorea în Porsche-ul soției sale din direcția Speyer pe drumul federal B39, între Dudenhofen și Hanhofen. O mașină de patrulare a poliției se deplasa în direcția opusă. Agenții de poliție au observat cum cel mai din spate dintre cele cinci vehicule care veneau din sens opus – Porsche-ul în cauză – a depășit mai întâi o mașină neagră din fața sa și apoi nu a revenit pe banda de circulație, deși se afla la doar 200-250 de metri de vehiculul lor. În schimb, a trecut pe lângă un al doilea vehicul, o furgonetă albă, cu o viteză constant ridicată. Pentru a evita o coliziune frontală, șoferul mașinii de poliție a frânat până la oprire și a virat mașina spre dreapta, pe marginea carosabilului, pentru a crea spațiu.

Între timp, Porsche-ul a trecut pe lângă furgonetă și a virat înapoi pe propria bandă, în direcția Hanhofen, cu aproximativ 15 metri înaintea mașinii de poliție, care era deja staționată. Mașina neagră și mașina albă au fost, de asemenea, nevoite să frâneze pentru a evita o coliziune și pentru a face loc, în timp ce se întorceau pe banda de circulație. În timp ce mașina de poliție era încă în trecere, șoferul a început din nou să depășească și a depășit o a treia mașină.

Polițiștii implicați în incident au folosit luminile albastre intermitente și sirenele pentru a-l urmări pe șofer și, după ce l-au verificat, au confiscat Porsche-ul pentru a evita pericolul. De asemenea, permisul de conducere al șoferului a fost retras temporar și confiscat.

Soția șoferului a depus o contestație împotriva sechestrului și a solicitat protecție juridică provizorie, pe care VG a respins-o pe motiv că sechestrul nu era contestabil din punct de vedere juridic. În conformitate cu secțiunea 22 din Legea privind poliția și autoritățile de reglementare, poliția poate confisca un obiect pentru a evita un pericol iminent. Aceste condiții au fost îndeplinite, deoarece la momentul confiscării existau suficiente indicii că șoferul ar fi comis aproape sigur alte infracțiuni rutiere grave cu Porsche-ul său în viitorul foarte apropiat. Cu toate acestea, OVG a respins acum recursul formulat împotriva deciziei VG.

OVG a împărtășit opinia instanței inferioare potrivit căreia declarațiile celor doi ofițeri de poliție implicați în incident și ale celorlalți martori permiteau deja concluzia că șoferul a acționat cu imprudență și cu încălcarea flagrantă a regulilor de circulație în timpul manevrei de depășire și, prin urmare, a adus atingere siguranței publice. Instanța a negat că nu mai exista o situație periculoasă în momentul în care a fost emis ordinul de confiscare a Porsche-ului, deoarece permisul de conducere al conducătorului auto fusese deja retras provizoriu la acel moment. Este adevărat că nu există un principiu general bazat pe experiență conform căruia un “contravenient” prins de poliție este în general de neînvățat și rămâne neimpresionat de amenzile, interdicțiile de conducere și punctele cu care este amenințat. Cu toate acestea, VG nu a pornit de la această premisă, ci s-a concentrat pe circumstanțele specifice ale fiecărui caz în parte și pe comportamentul specific al conducătorului auto.

Tribunalul de primă instanță a ajuns în mod corect la concluzia că ofițerii de poliție care au acționat în acest caz excepțional aveau dreptul să presupună, pe baza comportamentului acestuia, că retragerea provizorie a permisului de conducere nu era suficientă pentru a contracara pericolul actual pentru siguranța publică reprezentat de alte infracțiuni rutiere grave. Acest lucru s-a datorat faptului că acesta s-a arătat complet neimpresionat de comportamentul său grosolan de ilegalitate, care a pus în pericol grav mai mulți participanți la trafic. În ciuda faptului că a fost conștient de natura periculoasă a manevrei de depășire efectuate de către polițiștii care acționau în numele său, acesta nu a dat dovadă de niciun fel de discernământ. Potrivit relatării faptelor de către agenții de poliție, acesta le-a declarat că acuzația de punere în pericol a traficului rutier din cauza unei abateri grave la depășire era ridicolă. La urma urmei, nu se întâmplase nimic.

Această interpretare a evenimentelor ignoră complet faptul că manevra de depășire extrem de periculoasă a acestuia nu a avut ca rezultat o coliziune cu ceilalți participanți la trafic decât pentru că atât polițistul, cât și cei doi martori au avut prezența de spirit de a încetini sau de a lua măsuri de evitare pentru a o preveni. Lipsa de perspicacitate a soțului reclamantei a fost subliniată de declarația ulterioară a acestuia în fața polițiștilor, potrivit căreia acesta a condus deja două milioane de kilometri fără incidente, astfel încât o greșeală din partea sa era complet exclusă. Acest lucru era cu atât mai adevărat cu cât comportamentul său în trafic din trecut nu putea fi descris pur și simplu ca fiind “fără incidente”. Dimpotrivă, acesta fusese cercetat pentru constrângere și comportament jignitor în traficul rutier, deși aceste proceduri nu fuseseră încă încheiate la momentul emiterii ordinului de confiscare.

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu