Din cauza “creşterea mare de raportări de efecte adverse”, Pfizer a angajat 600 de lucrători 

Pfizer a angajat 600 de noi salariaţi în perioada ce a urmat autorizării vaccinului său împotriva COVID-19 în Statele Unite, din cauza „creşterii mari” a raportărilor de efecte adverse legate de vaccin, potrivit unui document al companiei.

Pfizer „a întreprins mai multe acţiuni pentru a ajuta la atenuarea creşterii mari a rapoartelor privind efectele adverse”, potrivit documentului. „Acest lucru include îmbunătăţiri semnificative ale tehnologiei şi soluţii de proces şi flux de lucru, precum şi creşterea numărului angajaţilor care introduc date şi procesează cazuri”.

La momentul în care documentul – din primul trimestru al anului 2021 – a fost trimis Administraţiei pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din Statele Unite, Pfizer angajase în plus aproximativ 600 de lucrători cu normă întreagă, pentru a face faţă creşterii numărului de efecte adverse.

„În fiecare lună se alătură mai mulţi, cu un total estimat de peste 1.800 de resurse suplimentare până la sfârşitul lunii iunie 2021”, menţiona Pfizer în documentul respectiv.

Documentul a fost intitulat „O analiză cumulativă a raportărilor de efecte adverse post-autorizare” a vaccinului Pfizer până la 28 februarie 2021. Vaccinul a fost aprobat de FDA la 30 aprilie 2021.

Documentul nu a fost făcut public decât atunci când Public Health and Medical Professionals for Transparency (ONG) a dat în judecată FDA, după ce agenţia a susţinut că are nevoie de zeci de ani pentru a anonimiza toate documentele referitoare la autorizaţia de utilizare de urgenţă acordată companiei pentru vaccin – pentru a le putea publica.