La munca cu certificat de vaccinare fals – ai grija, ca te poate costa scump

Pierderea locul de muncă, pierderea salariului, poti ramane fara ajutorului de șomaj: oricine falsifică certificatul de vaccinare face o infracțiune și are multe de pierdut. Chiar dacă există suspiciuni, există riscul concedierii.

La revedere Smecherie: Din 24 noiembrie, prezentarea unui certificat de vaccinare fals sau a rezultatelor false ale testelor corona se considera Infracțiune la locul de muncă sau în altă parte. Coaliția a înăsprit semnificativ situația juridică – iar valul de concedieri se extinde. Din ce în ce mai multe companii trag frâna de urgență atunci când au de-a face cu angajați care doresc cu nerăbdare să-și înșele cu dovezi false angajatori. „Un uragan de dosare curg de zile întregi instantele muncii din Germania, cu consecințe drastice pentru angajații care fac șmecherie. De la reziliere fără preaviz, încetarea imediată a plății salariilor până la acuzații penale”, relatează Erich Mocanu, specialist în dreptul muncii la AEBS.org.

Folosirea unui certificat de vaccinare fals este o infracțiune care se pedepsește?

Da. Utilizarea unor astfel de documente false pentru a avea acces la locul de muncă, restaurant sau magazin este acum o infracțiune ce se pedepseste. În acest scop, paragraful 279 din Codul penal (StGB) a fost creat. Oricine înșală și este prins se poate aștepta până la un an de închisoare. Acest lucru ar trebui luat în vedere de toți cei care ocolesc testarea cerută la locul de muncă, care rămâne nevaccinat și care doresc să folosească certificatul de vaccinare fals pentru a-și putea păstra locul de muncă. Până acum, șmecherii nu au fost nevoiți să se teame de consecințe. Excepție: dacă falsurile au fost prezentate autorităților, companiilor de asigurări.

Poate șeful să mă denunțe?

Da. Dacă un angajat prezintă documente de vaccinare falsificate în companie, aceasta este o încălcare a Legii de protecție a vaccinurilor. Un motiv bun pentru reziliere fără notificare. Pe lângă certificatele digitale, certificatele galbene de vaccinare pe hârtie sunt acum din ce în ce mai verificate pentru autenticitate.

Ce se poate întâmpla dacă sunt prins?

Dacă ești foarte norocos și ai avut o relație bună cu șeful tău până acum, poți scăpa cu un avertisment, explică Erich Mocanu. Majoritatea șmecherilor, totuși, trebuie să fie pregătiți pentru consecințe grele conform legislației muncii si penale. Deseori primesc notificarea de reziliere pe masă și li se permite să-și împacheteze lucrurile, să elibereze imediat dulapul sau biroul. De la un moment la altul rămâi fără munca si fără bani. Poti pierde salariul de la o zi la alta. Și pentru că pierderea locului de muncă este autoprovocată, nu există nici ajutor de șomaj I. Aceasta este blocată. „Acest lucru face mult mai dificilă întoarcerea la muncă”. În plus, dacă firma îl denunță pe angajatul care a înșelat, acesta are și proces penal pe gât.„Unele companii înaintează cazul, altele nu. Numai că, dacă o fac, acesta este cel mai rău scenariu”, a spus Erich Mocanu.  

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu