13 ani de închisoare nevinovat – achitare în procesul “crimei din cadă”

Manfred Genditzki se afla în închisoare pentru crimă de aproximativ 13 ani. El și-a proclamat nevinovăția de la fel de mult timp și a luptat pentru un nou proces. Acum s-a ajuns la un verdict.

Acuzat achitat după 13 ani de închisoare

În procesul de la München privind așa-numita “crimă din cadă” de la Rottach-Egern, acuzatul Manfred Genditzki a fost achitat. Acesta a executat aproximativ 13 ani de închisoare pentru presupusa crimă și a luptat ani de zile pentru rejudecarea procesului.

“Acum a venit momentul. L-ați auzit pe tenorul pe care îl așteptați de aproape 14 ani”, a declarat vineri (07 iulie 2023) judecătoarea președinta Elisabeth Ehrl. A fost un drum anevoios pentru acuzat, pe care acesta l-a parcurs cu o răbdare admirabilă. Trezoreria statului a trebuit să îl despăgubească pentru pedeapsa cu închisoarea impusă pe nedrept. Genditzki a primit verdictul cu calm și seninătate, au fost lacrimi în sală.

Nu numai apărarea, ci și acuzarea ceruse achitarea, deoarece există îndoieli nu numai că Genditzki a comis uciderea unei femei în vârstă, ci și că a existat o crimă. Din punctul de vedere al martorilor experți care și-au spus cuvântul în proces, un accident al femeii în vârstă este posibil sau chiar probabil.

Genditzki, acum în vârstă de 63 de ani, care lucra ca îngrijitor în complexul de apartamente al femeii ucise, a fost condamnat la închisoare pe viață de către Tribunalul Regional II din München în 2010. Juriul a fost convins că acesta a lovit-o pe bătrână în cap după o ceartă în apartamentul ei din Rottach-Egern, în Bavaria Superioară, în octombrie 2008, iar apoi a înecat-o în cadă.

El a negat întotdeauna acuzațiile – inclusiv în ultimul său cuvânt în noul proces: “Și: aș vrea să spun în continuare că sunt nevinovat. Asta e tot.”

După achitarea sa, are dreptul la plăți compensatorii, pe care criticii le consideră mult prea mici. Potrivit Ministerului Justiției, o persoană încarcerată pe nedrept primește 75 de euro drept despăgubire pentru fiecare zi de detenție. În cazul lui Genditzki, aceasta ar însemna un total de 368.400 de euro pentru anii în care nu și-a văzut copiii și a ratat nașterea nepotului său. Până în urmă cu câțiva ani, tariful era chiar de doar 25 de euro pe zi.

Pe lângă despăgubiri, Genditzki poate solicita și daune materiale, de exemplu pentru pierderea de venituri.

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu