Ce se schimbă din septembrie: impozit, înmatriculare autovehicule, zi de avertizare

Septembrie aduce câteva noutăți: pentru prima dată, automobiliștii și comercianții pot efectua înmatricularea online a vehiculelor. De asemenea, în curând trebuie depusă și declarația de impozit. Schimbările pe scurt.

Vacanța de vară se apropie de sfârșit, iar unele persoane încă lucrează la declarațiile fiscale pentru anul 2022 înainte de termenul limită de 30 septembrie. Cei cărora le plac băuturile răcoritoare precum Coca-Cola sau Fanta din supermarket vor fi surprinși: Prețurile vor crește în septembrie, după cum a anunțat producătorul. Ce se mai schimbă în noua lună? Iată o privire de ansamblu:

Înmatricularea digitalizată a vehiculelor

Mai ușor, mai rapid, online. Aceasta este promisiunea pe care o face înmatricularea digitală a vehiculelor, care va fi posibilă începând cu 1 septembrie. Astfel, automobiliștii vor putea finaliza toate procesele de înmatriculare online. Autocolantele pentru plăcuțele de înmatriculare vor fi trimise prin poștă în termen de zece zile. Între timp, avizul digital va fi suficient ca dovadă de înmatriculare. Dealerii auto și serviciile de înmatriculare comercială pot utiliza, de asemenea, acest serviciu.

Cu toate acestea, Bundesrat a cerut guvernului federal să examineze modul în care poate fi prevenită utilizarea abuzivă. Există riscul ca ecusoanele să fie furate atunci când sunt trimise prin poștă.

Noul regulament adoptat de Bundesrat modifică, de asemenea, programul de taxe, de exemplu, pentru înregistrarea de o zi, transferul sau imobilizarea unei mașini. Deoarece sarcina administrativă va fi mai mică, taxele vor scădea și ele. Ministerul Transporturilor estimează că acestea vor fi reduse cu aproximativ jumătate.

Termenul de depunere a declarației fiscale expiră la sfârșitul lunii septembrie 2023

Oricine trebuie să depună declarația de impozit pentru 2022 și o face și singur are cu puțin sub o lună mai puțin timp decât anul trecut. Termenul limită este 30 septembrie. Totuși, deoarece data cade într-o sâmbătă, ultima zi de depunere este 2 octombrie 2023. Cei care au angajat un consilier fiscal mai pot lua încă puțin timp. În acest caz, declarația de impozit pentru anul 2022 trebuie depusă abia la 31 iulie 2024.

Portalul fiscal Elster: e-mailurile sunt șterse

Portalul fiscal Elster al Ministerului de Finanțe poate fi folosit nu numai pentru a pregăti declarațiile fiscale, ci și pentru a primi certificate importante legate de impozite. Începând cu 18 septembrie, în portalul Elster vor fi stocate doar mailurile importante. Toate celelalte mesaje vor fi șterse automat după un an. Dacă utilizatorii mai au încă documente acolo, sunt sfătuiți să le salveze pe propriile calculatoare. Mulți utilizatori Elster au fost deja informați.

Pensie: Depuneți cererea pentru fondul de dificultate până la 30 septembrie

Unii pensionari care primesc prestații de bază pot primi bani din fondul de dificultate al guvernului federal pe lângă pensia lor, până la 5.000 de euro. Aceștia trebuie să depună o cerere în acest sens până la 30 septembrie 2023. Cu toate acestea, doar anumite grupuri de persoane au dreptul la acești bani. Printre acestea se numără persoanele din cadrul tranziției pensiilor Est-Vest, repatriații întârziați (§ 4 din Legea federală privind expulzații), precum și refugiații din contingentul evreiesc sau imigranții evrei și rudele acestora din fosta Uniune Sovietică. Ministerul Muncii oferă mai multe informații despre Fundația Fondului de dificultate pe site-ul său web.

Eon reduce prețurile la electricitate și gaze naturale

După creșterile semnificative de prețuri din ultimele luni, cel mai mare furnizor de energie din Germania, Eon, vrea să reducă din nou prețurile la electricitate și gaze începând cu 1 septembrie. Milioane de clienți vor beneficia de această măsură.

Prețurile la electricitate în alimentarea de bază vor scădea în medie cu 18%, iar prețurile la gaze în alimentarea de bază cu o medie de 28%. Clienții Eon cu contracte speciale se pot aștepta, de asemenea, la o scădere generală a prețurilor, a precizat Eon. Eon furnizează energie electrică la aproape 12 milioane de gospodării din Germania și gaze naturale la alte două milioane de gospodării.

Ziua de avertizare la nivel național pe 14 septembrie

Următoarea zi de avertizare la nivel național va avea loc la 14 septembrie. Aceasta are rolul de a testa sistemele de avertizare din Germania. Cetățenii se pot aștepta să audă sirene în casele lor și să primească mesaje de avertizare pe smartphone-uri la ora 11.00. Potrivit estimărilor Vodafone, peste 50 de milioane de telefoane mobile compatibile vor suna atunci.

Sfârșitul pinilor cu halogen

În conformitate cu Directiva UE privind proiectarea ecologică pentru o mai mare eficiență energetică, începând cu 1 septembrie, în UE nu se mai pot vinde noi becuri cu halogen (G4, GY6.35, G9). Cu toate acestea, produsele vechi pot fi vândute în continuare. Aceasta se referă la lămpile cu halogen de joasă tensiune și la lămpile cu halogen de înaltă tensiune. Pinii cu halogen sunt înlocuiți cu modele cu LED-uri.

Fanta, Coca-Cola și Sprite se scumpesc

În septembrie, compania de băuturi Coca-Cola majorează prețurile pentru întreaga gamă de produse. Fanta, Sprite sau Mezzo Mix se numără printre cele afectate. Compania invocă drept motiv costurile mai mari pentru electricitate, gaz și materii prime precum plasticul sau aluminiul, precum și pentru logistică.

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu