Arhiva erichmocanu.tv – CC-BY 4.0 

Copil în cușca unui câine: Organizația pentru protecția tinerilor nu a văzut “niciun pericol iminent”

În cea de-a doua zi a procesului unei mame care și-ar fi torturat copilul timp de luni de zile, autoritățile au intrat în centrul atenției. Doi asistenți sociali pentru copii și tineri au depus mărturie despre vizitele lor la domiciliu. Anterior, un medic pediatru a descris suferința copilului, acum în vârstă de 13 ani, la Tribunalul Regional Krems. Chiar și înainte de pronunțarea hotărârii, există semne de posibile procese ulterioare.

Procesul unui băiat acum în vârstă de 13 ani, care ar fi fost închis într-o cușcă pentru câini și torturat de mama sa în regiunea Waldviertel, a intrat marți în a doua zi la Tribunalul Regional din Krems.

Aspectele medicale au fost examinate, dar și posibilul eșec al autorităților a fost din ce în ce mai mult în centrul atenției, deși judecătorul a subliniat că acest lucru ar putea face obiectul unui eventual proces ulterior.

Avocatul victimelor, Timo Ruisinger, a declarat pentru PULS 24 că acestea vor lua în considerare cel puțin o cerere de răspundere oficială. El a spus că s-a simțit încurajat în aceste considerații de desfășurarea procesului.

Un asistent social de la Kinder- und Jugendhilfe Waidhofen an der Thaya a descris în instanță că, înainte ca copilul să intre în comă la 22 noiembrie 2022, au existat două vizite neanunțate la domiciliu și o tentativă în care nimeni nu a deschis ușa.

La 25 octombrie 2022, autoritățile au primit un raport de risc de la școală. Prima vizită la domiciliu a avut loc la 28 octombrie.

Trei zile trecuseră din cauza sărbătorilor bancare – și pentru că nu s-a mai văzut nicio urgență, a declarat martorul. Acest lucru a fost observat mai mult în cazul copiilor mai mici. Martorul a subliniat de mai multe ori că a acționat strict în conformitate cu regulile.

În timpul primei vizite la domiciliu, el a observat mirosul de urină, despre care mama a susținut că se datora câinilor. De asemenea, a observat că în apartament exista un singur scaun de birou pe care se putea sta. De aceea au stat în picioare la întâlnire.

În plus, nu exista decât un singur pat pentru dormit. Mama declarase că băiatul dormea în patul ei. În prima zi a procesului, a devenit clar că, probabil, copilul dormea în coșuri de câine în cea mai mare parte a timpului.

Potrivit asistentului social, copilul avea deja bandaje pe brațe în timpul primei vizite și era răcoare în apartament. Colega sa, care a fost intervievată separat, a declarat că a stat în apartament cu o haină pe ea în timpul vizitei, dar că a fost plăcut cu haina pe ea.

Mai multe despre context:

  • Copilul din cușca pentru câini
  • Ce spun acuzații

Asistentul social a declarat apoi în instanță că au discutat cu mama despre raportul de punere în pericol – spunându-i că trebuie să meargă la medici și să obțină un al doilea pat. Ei nu s-au uitat în frigiderul femeii, deși raportul de punere în pericol al școlii menționase pierderea în greutate a copilului și faptul că acesta a vrut să cumpere numeroase gustări la școală, dar nu a putut să le plătească.

Asistenta pentru protecția copilului și a tinerilor a declarat că a vorbit cu colegul ei după vizita la domiciliu despre faptul că a fost o greșeală. Cu toate acestea, colegul ei susține că nu își amintește această conversație. Judecătorul i-a spus de mai multe ori că nu trebuie să se autoincrimineze.

Nu vorbiseră singuri cu copilul – au vrut să construiască încrederea în prealabil și nu să “împuște vrăbii cu bombe”. Băiatul nu a răspuns la întrebarea despre o conversație între patru ochi după ce s-a uitat la mama sa.

Mama a prezentat apoi rapoarte medicale și au existat și apeluri telefonice. După o vizită nereușită la 4 noiembrie, a doua vizită la domiciliu a avut loc la 18 noiembrie, în urma unui alt raport de risc de la un spital. De data aceasta, asistentul social a venit singur. Raportul de punere în pericol se referea la faptul că mama refuza tratamentul de internare pentru copil.

Nici în timpul acestei vizite nu s-a vorbit singur cu copilul. Asistentul social a descris modul în care copilul de 12 ani, pe atunci în vârstă de 12 ani, a stat la masă și a scris un text. Era mult mai frig în apartament, copilul tremura și avea mâinile albastre. Când a fost întrebat dacă îi era frig, copilul s-a uitat doar la mama sa.

Cu toate acestea, angajatul organizației de protecție a copiilor și tinerilor din Austria Inferioară nu a văzut “pericol iminent” “în niciun moment”. Acesta ar fi cazul unui copil cu oase rupte, de exemplu, a spus el.

Martorul a spus de mai multe ori că nu este medic și că nu poate face declarații cu privire la rănile sau greutatea unui copil. El a făcut referire la regulamentele de serviciu și la canalele oficiale.

Situația din apartament i s-a părut totuși “vizibilă”. De exemplu, el observase o “robie” față de mamă. Prin urmare, el a stabilit o programare la psiholog – aceasta ar fi avut loc la 30 noiembrie.

De ce atât de târziu, a întrebat judecătorul. “Nu este nici vina mea”, a spus martorul. “Psihologul de stat” se afla la autoritatea districtuală doar de două ori pe săptămână. Programarea nu a avut loc, copilul a intrat în comă pe 22 noiembrie.

Cu toate acestea, înainte de aceasta, medicul pediatru Hans Salzer descrisese deja că simptomele copilului ar fi fost vizibile pe 18 noiembrie.

Potrivit lui Salzer, copilul a fost apoi “abia dacă a fost găsit” la 22 noiembrie. Acesta era “profund inconștient” și “masiv emaciat”. Copilul pierduse aproximativ 30 de kilograme din mai 2022 până în noiembrie 2022 și abia crescuse în acest timp.

Medicul a diagnosticat “hipotermie severă” și “semne cronice de degerături”. Copilul, acum în vârstă de 13 ani, a putut fi ținut în viață doar cu “medicație masivă de susținere a inimii”. Copilul ajunsese în stadiul 3 din cele 4 stadii de degerături. Stadiul 4 era fatal. Copilul avea, de asemenea, incrustații și hematoame de “diferite vârste”.

Între timp, însă, copilul era cel puțin fizic bine din nou.

O fostă educatoare a copilului a descris în mărturia sa cum a sunat la autorități de cel puțin cinci ori – deși nu era treaba ei. Ea dorea să știe dacă se va face ceva oricum. Ea a fost cea care a făcut primul raport de punere în pericol. Ea a aflat abia de la tatăl copilului că a existat un al doilea raport de punere în pericol de la un spital.

Potrivit învățătoarei, ea a mai aflat din întâmplare că, odată, copilul a sunat la ușa casei unui vecin și a întrebat dacă poate dormi acolo. Poliția a întors copilul la mama sa.

Copilul locuiește acum cu tatăl său, care are, de asemenea, custodia exclusivă. Copilului de 13 ani îi place să meargă la școală și este “băiatul preferat”, a declarat marți, în calitate de martor în instanță, bărbatul de 37 de ani.

De asemenea, el nu a înțeles de ce biroul de asistență socială pentru tineret nu a reacționat. Mama îi refuzase aproape orice contact cu fiul său din primăvara anului 2022. Ea l-a sunat doar când băiatul era în spital, dar nu a putut să-i spună ce s-a întâmplat. A doua zi a mers la spital, dar mama nu a făcut-o, deoarece nu avea pe nimeni care să aibă grijă de câini.

Declarația asistentului social care a convins-o pe mamă să cheme ambulanța la 22 noiembrie a fost, de asemenea, demnă de luat în seamă. Asistentul social a descris-o pe mamă ca fiind “lipsită de emoții”, ca și cum ar fi comandat o pizza. Asistentul social, care nu o mai consilia pe mamă, a fost contactat de cel de-al doilea pârât.

Martora a declarat că nu și-a putut da seama care era rolul celui de-al doilea inculpat. Aceasta o chemase pentru ajutor după ore întregi de conversații telefonice “confuze”, dar apoi i-a spus să nu se ducă la apartamentul mamei sale pentru că îi era frică. În plus, cea de-a doua acuzată își schimba constant vocea – în funcție de subiect. Când au intrat în apartament, situația era “bizară”.

Copila era întinsă lângă o saltea pe podea, lângă lada pentru câini, mișcându-și doar puțin capul.

Abia atunci când i-a cerut vehement mamei să cheme serviciile de urgență, aceasta a făcut-o. Cu toate acestea, asistentul social a declarat că mama nu putea să-și dea seama cât de critică era starea copilului. Ea păruse “psihotică”.

Acuzații extinse, posibile procese ulterioare

Dacă va fi declarată vinovată de tentativă de omor, mama ar putea fi condamnată la închisoare pe viață. Femeia în vârstă de 40 de ani riscă acum o pedeapsă de până la 15 ani pentru violență continuă, în calitate de infractor contributiv sau desemnat, în urma unei extinderi a acuzațiilor din cauza consecințelor grave pe termen lung ale băiatului. Hotărârile sunt planificate pentru joi.

În cazul în care va exista un proces de urmărire din cauza unui eventual eșec al autorităților, aceasta ar putea fi doar una dintre cele două continuări ulterioare. Astrid Wagner, avocata mamei, a făcut aluzie la un posibil proces pentru presupusa fraudă împotriva celui de-al doilea acuzat. Aceasta este acuzată că ar fi luat de la mamă bani din vânzarea unei case cu terase.

Rezumat

  • O mamă în vârstă de 33 de ani este judecată pentru că și-ar fi abuzat grav fiul în perioada iulie-noiembrie 2022, făcându-l să intre în comă.
  • Ea respinge acuzația de tentativă de omor, dar recunoaște că l-a torturat pe copil. O femeie în vârstă de 40 de ani, acuzată în calitate de complice, susține că doar a știut despre suferința copilului și nu a intervenit.
  • Responsabilitatea autorităților va fi clarificată de viitoarele declarații ale martorilor, după ce mama a luat legătura și cu medicii și cu biroul de asistență socială pentru tineri.
  • Un medic a declarat că biroul de asistență socială pentru tineret ar fi putut observa simptomele în timpul unei vizite.
  • Doi asistenți sociali pentru copii și tineri au depus mărturie despre vizitele la domiciliu.
  • Chiar și înainte de pronunțarea hotărârii, există semne ale unor posibile proceduri ulterioare.
erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu