De la 1 ianuarie 2022: rețeta electronică – cum functioneaza?

Rețeta electronică va înlocui rețeta roz anterioară de la 1 ianuarie 2022. erichmocanu.TV îți răspunde la cele mai importante întrebări despre rețete electronice și aplicații.

Medicul prescrie un medicament digital, trimite pacientului rețeta electronică, care o poate arata farmacistului – aceasta este ideea de bază a rețetei electronice. De la 1 ianuarie 2022, acest lucru se va aplica inițial tuturor medicamentelor și formulărilor destinate exclusiv farmaciilor: rețeta digitală va înlocui rețeta roz anterioară. Alte aplicații, cum ar fi reglementarea aplicațiilor digitale de sănătate (de exemplu, o aplicație), medicamente sau ajutoare sau îngrijirea la domiciliu urmează să urmeze în următorii câțiva ani.

Cui se aplică regulamentul?

Regulamentul este obligatoriu de la 1 ianuarie 2022 pentru toți furnizorii de asigurări de sănătate obligatorii și mediciilor contractuali. În viitor, persoanele asigurate private își vor putea primi și ei rețeta prin e-rețetă – cu toate acestea, data exactă de începere nu a fost încă stabilită.

vezi ce ne mai aduce anul 2022

Am nevoie de un smartphone pentru o rețetă electronică?

Nu, nu neapărat. Se creează un cod de rețetă pentru fiecare rețetă electronică. Codul rețetei („token”) este similar cu un cod QR și conține datele de acces pentru rețeta electronică. Pe e-rețetă pot fi stocate jetoane pentru maximum trei medicamente. Dacă nu utilizați un smartphone, puteți obține o copie pe hârtie de la cabinetul medicului dumneavoastră. Rețeta tipărită poate fi răscumpărată pentru dvs. de către altcineva. Dacă doriți să folosiți smartphone-ul, veți primi rețeta digital. 

Da, există o aplicație oficială publicată de gematik GmbH. Se numește „Das E-Rezept”. Aplicația este disponibilă pe Google Play (Android) și în galeria de aplicații (Android pe dispozitivele Huawei), precum și în magazinul de aplicații Apple (iOS).

Ce funcții oferă aplicația?

Funcțiile pe care le puteți utiliza depinde dacă sunteți conectat la aplicație cu cardul de sănătate sau nu. Fără această înregistrare, puteți primi doar rețetele trimise digital și să le răscumpărați la fața locului, la farmacie. Acolo va fi scanat codul și veți primi medicamentele. Puteți salva aceste rețete pe smartphone. Când vă înregistrați, puteți vedea, de asemenea, conținutul rețetei dvs. electronice pentru aport și dozare. Puteți utiliza aplicația pentru a întreba direct de la o farmacie sau mai multe farmacii dacă medicamentul este în stoc sau ce alternative sunt disponibile și apoi să vă răscumpărați rețeta electronică online. Dumneavoastră decideți dacă ridicați singur medicamentul sau – dacă farmacia vă oferă acest lucru – vă va fi livrat prin curier.

Dacă doriți să comandați medicamentele de la o farmacie prin comandă prin poștă, fie trimiteți imprimarea pe hârtie la farmacia prin comandă prin corespondență, care se va ocupa de orice altceva. În calitate de utilizator al aplicației, puteți trimite rețeta electronică digital direct la farmacia la alegere și puteți comanda medicamentul în magazinul web al farmaciei.

Cum mă conectez la aplicație?

Pentru a face acest lucru, aveți nevoie de cardul dumneavoastră electronic de sănătate și de un număr secret (PIN) corespunzător. Important: cardul dumneavoastră electronic de sănătate trebuie să aibă așa-numita funcție NFC (Near Field Communication). Puteți verifica personal dacă cardul dvs. îndeplinește această cerință: Trebuie să existe un număr din șase cifre sub culorile Germaniei pe cardul dvs. Veți avea nevoie și de codul PIN al cardului. Dacă nu aveți încă acest lucru și/sau cardul dumneavoastră nu are funcție NFC, întrebați compania de asigurări de sănătate. Aveți nevoie de codul, PIN-ul și cardul dumneavoastră pentru autentificarea inițială.

Pot vedea cât timp este valabilă rețeta mea în aplicație?

Aplicația vă arată cât timp puteți răscumpăra rețeta de la asigurarea dumneavoastră de sănătate. Odată ce această perioadă a expirat, veți vedea cât timp puteți răscumpăra rețeta în calitate de auto-plătitor. Rețetele electronice sunt șterse automat după 100 de zile după ce au fost răscumpărate și la zece zile după expirarea rețetei. Puteți șterge singur rețetele oricând prin aplicație – indiferent dacă le-ați valorificat sau nu.

Am nevoie de o rețetă ulterioară – ce acum?

Ți-ai văzut deja medicul în același trimestru și ai arătat cardul de sănătate? Apoi, rețeta ulterioară poate fi, de asemenea, trimisă direct în aplicația de e-rețetă fără a fi nevoie să mergeți la cabinet. În caz contrar, se aplică următoarele: mai întâi în practică. Această procedură se aplică și orelor de consultație video.

Pot colecta chitanțe prin aplicație, de exemplu pentru a solicita o scutire de taxele de prescripție?

Această funcție nu este acceptată de aplicație.

Cum rămâne cu securitatea și protecția datelor?

Datele e-rețetei sunt stocate central pe serverele infrastructurii telematice (rețeaua de sănătate). Transmiterea rețetei electronice este criptată de la cabinetul medicului către un serviciu central, unde este criptată, stocată, procesată și apoi preluată de la farmacie în formă criptată. Nu sunt colectate sau stocate date personale. Starea rețetei electronice este de asemenea stocată central în rețeaua de sănătate. Acest lucru asigură că o rețetă nu poate fi răscumpărată de mai multe ori. Pentru că de îndată ce o farmacie a răscumpărat rețeta, statutul se schimbă în consecință.  

Mai multe informații despre e-rețetă și aplicație sunt disponibile pe site-ul web gematik .

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu