Faeser continuă: Limita superioară pentru numerar ar trebui să fie acum “clar sub 10.000 de euro”.

Ministrul federal de interne Faeser și-a înăsprit poziția cu privire la limita maximă a numerarului. Ea dorește acum să o fixeze la “mult sub 10.000 de euro”.

Într-un interviu acordat ziarului “Tagesspiegel”, ministrul federal de interne Nancy Faeser a lăudat activitatea forțelor de ordine în lupta împotriva crimei organizate. Presiunea asupra structurilor este “mai mare ca niciodată”. Printre altele, Oficiul Federal de Poliție Criminală a reușit să evalueze “cantități uriașe de date din comunicațiile criptate ale infractorilor”, a declarat ea pentru ziar. Cu toate acestea, ea dorește, de asemenea, să înăsprească ritmul prin impunerea de restricții asupra plăților în numerar.

Parlamentul UE vrea să limiteze utilizarea numerarului la 7.000 de euro

Cifrele arată în mod clar că autoritățile naționale “luptă cu succes împotriva crimei organizate”. Au fost executate peste 1.900 de mandate de arestare. În plus, “au fost confiscate peste 500 de arme de foc și peste 9,5 tone de stupefiante”.

Cu toate acestea, sunt necesare eforturi suplimentare, a declarat ministrul. În acest sens, ea dorește să impună o limită superioară pentru plata cu numerar de “mult sub 10.000 de euro”. Încă din luna noiembrie a anului trecut, ea indicase că 10.000 de euro era un consens între semafoare. Acordul de coaliție menționează doar interdicția de a cumpăra bunuri imobiliare cu bani lichizi.

Aparent, Faeser simte vânt de coadă de la votul din Parlamentul UE din luna martie a acestui an. Comisia economică de acolo a aprobat o viitoare limită superioară de 7.000 de euro. În acest fel, a trecut dincolo de propunerea Comisiei Europene de a stabili în mod uniform limita la 10.000 de euro.

În Grecia, o limită maximă de 500 de euro este în vigoare de la criza bancară.

În prezent, există norme diferite în statele membre. Unele țări nu au nicio regulă privind o posibilă limită superioară. În 18 din cele 27 de state membre, există reglementări diferite, care variază de la 500 de euro în Grecia la 15.000 de euro în Croația.

Faeser se așteaptă ca limita superioară să “dezmembreze structurile infracționale și să le priveze în mod consecvent de veniturile infracționale”. Ea dorește să facă “structurile de proprietate mai consistente” și să “slăbească clanurile și oligarhii”. În special, ministrul vrea să îngreuneze în mod decisiv plata proprietăților imobiliare cu numerar, aur sau criptomonede.

Obiectivul, spune ea, trebuie să fie. “să-i facă pe proprietarii de imobile mai ușor de identificat”. Încă o dată, Faeser, al cărui partid a făcut parte din guvernul federal în 21 din cei 25 de ani de după 1998, imploră ca Germania să “nu fie un paradis pentru spălătorii de bani”. De asemenea, ea dorește să își mențină ambițiile de a permite autorităților să intercepteze comunicațiile criptate.

Tranzacțiile fără probe cu numerar deja restricționate în mod semnificativ

Liderul adjunct al grupului parlamentar al FDP, Konstantin Kuhle, avertizează și el în “Tagesspiegel” împotriva unei “supravegheri în masă a cetățenilor”. Aceasta ar putea amenința sub pretextul combaterii criminalității.

În prezent, în multe domenii din Germania sunt deja în vigoare obligații mai stricte de a furniza dovezi. Acestea se aplică, printre altele, atunci când cetățenii doresc să depună în conturile lor sume mai mari de 10.000 de euro. În cazul băncilor terțe, limita este deja stabilită la 2.500 de euro. Începând cu directiva UE corespunzătoare din 2020, așa-numitele “tranzacții de tablă neagră” sunt posibile doar până la 1.999 de euro. Prin aceasta se înțelege achiziționarea anonimă de metale prețioase.

Cu toate acestea, dovada originii banilor poate fi furnizată în mai multe moduri. Cei afectați pot folosi în acest scop extrasele bancare curente, chitanțele, testamentele, contractele de donație sau chitanțele de vânzare. Criticii planurilor Faeser consideră că aceste cerințe de dovezi sunt suficiente.

Un raport de audit al Grupului de Acțiune Financiară Internațională a OCDE (FATF) a pus la îndoială acest lucru anul trecut. Ceea ce este necesar este o “supraveghere mai puternică a sectorului privat”. În plus, trebuie să existe un acces mai bun la informațiile privind beneficiarii efectivi.

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu