Germania anunță controale staționare la frontierele cu Polonia și Cehia

După o lungă perioadă de ezitare, guvernul federal pregătește acum controale staționare în alte secțiuni de frontieră și notifică Bruxelles-ul. Poliția federală vede o legătură cu escaladarea situației din Orientul Mijlociu. Nu este exclus ca printre refugiați să se afle teroriști.

După o lungă perioadă de ezitare, guvernul federal a decis să înregistreze controale de frontieră staționare la alte secțiuni ale frontierei. WELT aflase anterior acest lucru din cercuri din cadrul SPD și al Ministerului Federal de Interne. Casa ministrului Nancy Faeser (SPD) a anunțat în această după-amiază că a notificat luni Comisia Europeană cu privire la controalele temporare la frontierele interne la frontierele terestre cu Polonia, Cehia și Elveția. Notificarea este “inițial valabilă timp de zece zile începând de astăzi, 16 octombrie 2023, și poate fi prelungită până la un total de două luni”. În același timp, controalele la frontiera terestră cu Austria au fost notificate din nou pentru șase luni.

Potrivit ministerului, acest lucru înseamnă că poliția federală poate folosi la granițele cu Polonia, Cehia și Elveția aceleași mijloace pe care le folosește de ceva timp la granița cu Austria. În ultimele săptămâni, patrulele de frontieră au fost deja intensificate și au fost efectuate patrule comune cu poliția de frontieră din Polonia și Cehia pe teritoriile acestora. Există deja un plan de acțiune comun cu Elveția. Aceste măsuri urmează să fie continuate în strânsă coordonare cu țările învecinate.

Faeser a declarat: “Afacerile contrabandiștilor devin din ce în ce mai brutale și fără scrupule. Moartea teribilă a șapte persoane care au trecut ilegal frontiera germano-austriacă vineri seara ne-a zguduit profund.” În același timp, a spus el, Germania are nevoie de “o limitare eficientă a migrației ilegale pentru a ușura povara asupra municipalităților noastre”. În funcție de situația actuală, a spus el, poliția federală ar putea acum “să desfășoare întregul pachet de măsuri staționare și mobile ale poliției de frontieră”. Odată cu notificarea controalelor la frontierele terestre ale Cehiei, Poloniei și Elveției, există acum baza legală pentru acest lucru”. Potrivit Ministerului de Interne, Poliția Federală a detectat deja, până la începutul lunii octombrie, aproximativ 98.000 de intrări neautorizate în Germania în 2023, față de un total de aproximativ 92.000 în 2022.

În cadrul spațiului Schengen, în zona de frontieră sunt prevăzute doar controale de tip dragnet, adică controale fără suspiciune. Dacă un stat dorește totuși să efectueze controale staționare, trebuie să “notifice” Bruxelles-ul. Guvernul a decis acum să facă acest lucru. După cum a aflat WELT, notificarea trebuie înțeleasă ca fiind “preventivă” – controalele staționare nu trebuie să fie puse în aplicare direct acum, dar există acum o condiție legală prealabilă.

Până în prezent, la granița dintre Bavaria și Austria există doar controale staționare. Acestea au fost decise în 2015 de către Ministerul Federal de Interne responsabil și notificate Comisiei Europene. De atunci, acestea au fost prelungite din nou la fiecare șase luni. Faeser a continuat această practică de când a preluat funcția de la predecesorul său Horst Seehofer (CSU). Cu toate acestea, politicianul SPD a refuzat până în prezent să dea curs solicitărilor de prelungire a secțiunilor notificate.

Ea a susținut de mai multe ori în ultimele luni că ea consideră că o extindere a controalelor staționare este ineficientă. Întrucât, cu toate acestea, a extins în mod regulat controalele la frontiera cu Austria, ea a fost acuzată în mod repetat de această contradicție de către CDU/CSU și AfD.

În luna mai, guvernul federal își declarase deja disponibilitatea de principiu de a extinde controalele staționare. În documentul de rezoluție al așa-numitului summit privind azilul al guvernului federal și al statelor federale, desfășurat la Cancelaria Federală, se preciza: “În funcție de situație, guvernul federal va stabili conceptul de securitate la frontieră existent în raport cu Austria și la alte frontiere interne ale Germaniei, după consultarea cu statele respective ale Republicii Federale Germania.

“Notificarea frontierelor a întârziat”.

Acum, semafoarele au decis cel puțin să se înregistreze, dar se pare că înfrângerile electorale devastatoare pentru partidele semafoarelor în alegerile de stat din Hessa și Bavaria au fost, de asemenea, un factor decisiv.

Alexander Throm (CDU), purtătorul de cuvânt pentru politică internă al grupului parlamentar CDU/CSU din Bundestag, a declarat pentru WELT: “Notificarea frontierelor a întârziat. Dar atunci se impune în mod obligatoriu și introducerea unor controale staționare la frontieră – orice altceva nu are sens. Ministrul federal de interne Nancy Faeser nu trebuie să se oprească din nou la jumătatea drumului.”

Heiko Teggatz, șeful Uniunii Poliției Federale Germane, a declarat pentru WELT că “salută în mod expres faptul că cancelarul federal notifică frontiera”. Acesta a spus că este un lucru corect de făcut, de asemenea, pentru că “un nou val de refugiați din Orientul Mijlociu se îndreaptă probabil spre Europa și Germania și nu putem exclude posibilitatea ca teroriștii Hamas sau Hezbollah să se afle printre cei care fug”.

“Așa că trebuie neapărat să știm: Cine vine în țara noastră, de unde și de ce?”, a mai spus sindicalistul polițist. “Cel mai bun mod de a realiza acest lucru este de a efectua controale complete în staționare – așa cum cerem de luni de zile”.

Verzii, în special, au mari rezerve față de controalele staționare. În cadrul dezbaterii din Bundestag pe această temă, în urmă cu două săptămâni, politicianul de interne Marcel Emmerich a susținut că, în general, Germania nu ar trebui să întoarcă pe nimeni la graniță dacă persoana respectivă dorește să solicite azil. Numărul mai mare de respingeri la secțiunea către Austria nu a oferit nicio informație dacă persoanele în cauză au intrat oricum puțin mai târziu și “poate au încercat a doua sau a treia oară” să intre în țară, a declarat corect politicianul ecologist.

În plus, nu se știe dacă persoanele care au fost respinse doreau de fapt să imigreze în Germania. Ar putea fi vorba și de “turiști sau studenți” sau de imigranți care locuiesc în Austria și care au vrut “să meargă la coafor în Germania”, a spus el, în râsul mai multor parlamentari.

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu