Arhiva erichmocanu.tv – CC-BY 4.0 

JobCenter trebuie să preia apartamentele mai scumpe – beneficiarii alocației de cetățean beneficiază de ea

Agenția pentru ocuparea forței de muncă trebuie să plătească pentru apartamente mai scumpe: Hotărârea Tribunalului Social al Landului: Centrul pentru ocuparea forței de muncă trebuie să își asume costurile rezonabile ale chiriei, chiar dacă acestea sunt mai mari decât indicele chiriei. Beneficiarii de venit de cetățean: primesc mai mulți bani pentru chirie.

Persoanele care primesc venitul de cetățean au la dispoziție o sumă fixă în fiecare lună. Aceasta poate fi utilizată pentru a finanța, de exemplu, alimente, îmbrăcăminte sau activități de agrement. Un adult necăsătorit primește 502 euro pe lună, ceea ce reprezintă cu aproximativ 50 de euro mai mult decât în sistemul anterior Hartz 4. Centrul de ocupare a forței de muncă acoperă, de asemenea, costurile pentru locuință și încălzire. Cu toate acestea, beneficiarii trebuie să plătească pentru electricitate din tariful lor standard. În mod normal, chiria ar trebui să fie adecvată. Cu toate acestea, o hotărâre a unui tribunal social regional (LSG) a arătat că o chirie de apartament nu poate fi considerată nerezonabilă dacă este susținută de legea locuințelor sociale.

Locuințe mai scumpe trebuie să fie disponibile și pentru beneficiarii de venituri ale cetățenilor.

Într-o hotărâre din 30 martie 2023, Landessozialgericht Berlin-Brandenburg (Tribunalul Social Regional Berlin-Brandenburg) a declarat că, la stabilirea costurilor rezonabile ale chiriei pentru beneficiarii de prestații sociale de bază, trebuie să se facă o comparație cu chiriile pentru locuințele sociale și nu cu costurile medii ale chiriei conform indicelui chiriilor. O femeie care locuia singură și care primea prestații de securitate de bază a depus o plângere împotriva centrului de ocupare a forței de muncă și a cerut să i se plătească chiria caldă de 640 de euro. Cu toate acestea, centrul de ocupare a forței de muncă a considerat adecvată doar o sumă de 480 de euro. Această evaluare a fost considerată inadmisibilă de către instanță. Astfel, la Berlin, centrul de ocupare a forței de muncă nu are voie să se refere la indicele chiriei. Indicele chiriilor înregistrează doar adecvarea medie a chiriilor și nu “limita superioară” a acestora. Deși Centrul pentru ocuparea forței de muncă este, de asemenea, autorizat să îndrume beneficiarii către apartamente cu costuri reduse, acestea trebuie să fie disponibile în mod real pentru cei care au dreptul la prestații.

Cum definesc centrele de ocupare a forței de muncă “costurile rezonabile de închiriere”?

Costurile rezonabile ale chiriei pentru beneficiarii de Bürgergeld sunt costurile pentru un apartament care îndeplinesc cerințele generale pentru o locuință și nu sunt supraevaluate. Caracterul adecvat este determinat pe baza indicelui local al chiriilor.

Indicele chiriilor este o imagine de ansamblu a nivelului chiriilor dintr-o anumită regiune. Acesta este compilat de instituții independente și ia în considerare diverși factori, cum ar fi locația apartamentului, dimensiunea și mobilierul apartamentului, precum și vechimea clădirii.

Chiria adecvată pentru beneficiarul de venit al unui cetățean corespunde chiriei locale pentru un apartament comparabil din grupa de preț a chiriei corespunzătoare. Grupele de preț ale chiriei sunt stabilite în Mietspiegeln și iau în considerare locația apartamentului, dimensiunea și mobilierul apartamentului.

Beneficiarii alocației de cetățean beneficiază de o perioadă de așteptare de un an. În această perioadă, sunt acoperite și costurile de chirie nejustificat de mari. După expirarea perioadei de așteptare, centrele de ocupare a forței de muncă pot refuza, în anumite condiții, să își asume costurile de închiriere nejustificat de mari.

Atunci când se analizează dacă o chirie este adecvată, se pot lua în considerare următorii factori:

  • Locația apartamentului: chiria unui apartament situat într-o locație scumpă este de obicei mai mare decât cea a unui apartament situat într-o locație mai puțin costisitoare.
  • Dimensiunea apartamentului: chiria unui apartament mai mare este de obicei mai mare decât cea a unui apartament mai mic.
  • Mobilierul apartamentului: chiria unui apartament cu mobilier de înaltă calitate este de obicei mai mare decât cea a unui apartament cu mobilier de bază.
  • Vechimea clădirii: Chiria unui apartament situat într-o clădire nouă este de obicei mai mare decât cea a unui apartament situat într-o clădire mai veche.

În cazul în care primiți Bürgergeld și vă întrebați dacă chiria este adecvată, puteți contacta Centrul pentru ocuparea forței de muncă. Centrul de ocupare a forței de muncă vă va spune dacă chiria dvs. este conformă cu indicele local al chiriei.

Venitul cetățeanului: Peste 75.000 de gospodării au depășit limita corespunzătoare

Cu toate acestea, nu este cazul Berlinului, după cum a informat LSG. Acesta este rezultatul unei evaluări statistice a raportului Departamentului Senatului privind nevoile de locuințe din 2019, potrivit căruia în Berlin existau 76.000 de gospodării (33.000 de gospodării formate dintr-o singură persoană) care primeau beneficii din prestațiile de bază ale securității sociale și ale căror costuri de închiriere depășeau pragurile utilizate de centrele de ocupare a forței de muncă. Există un deficit de 345.000 de apartamente în Berlin, în special pentru persoanele singure. LSG nu poate determina un prag fix în astfel de situații, dar instanța a considerat că apartamentul reclamantului este adecvat. Hotărârea nu este încă definitivă și se află acum în următoarea etapă de apel la Curtea Socială Federală.

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu