girl in white long sleeve dress sitting on brown wooden chair cutting paper
Photo by Natalie Bond on Pexels.com

Lacuna legii Kita? Nu există subvenții pentru copiii din Hessen în Bayern

Din cauza întârzierilor de construcție, două grupuri de grădinițe din Hessen au găsit azil temporar în Bavaria. Dar acum, landul Hessen refuză să plătească subvențiile pentru copii; legile statului nu par a fi compatibile. Există chiar o amenințare de închidere?

Lena, în vârstă de doi ani, își ia rămas bun de la părinții ei. Se îndreaptă veselă spre sala de grupă pentru a se juca, ca în fiecare zi, cu ceilalți copii de la Grădinița de zi Mäusebande din Hessen. Cu excepția faptului că astăzi părinții ei au trebuit să o ducă cu mașina cu trei kilometri mai departe decât înainte: de la Breuberg, în Hessen, la Mömlingen, în Bavaria – două orașe vecine separate doar de granița de stat. Pentru că există o lipsă temporară de spațiu pentru două grupuri de șoareci, vecina bavareză a ajutat-o fără să mai stea pe gânduri. Dar acum proiectul amenință să eșueze: din cauza birocrației.

landul Hessen refuză subvenția pentru locurile de creșă din Bavaria

“Suntem total în aer!”, spune Chris Bohländer, tatăl Lenei. “Toată lumea este mulțumită de situație, doar guvernul cumva nu este.” Pentru că guvernul landului Hessa nu vrea să preia subvențiile pentru locurile de creșă externalizate în Bavaria, o sumă de 116.000 de euro.

De fapt, subvenția fusese deja promisă telefonic îngrijitoarelor înainte de mutare. Dar, trei săptămâni mai târziu, acestea au primit o notificare scrisă de dezamăgire: Ministerul Afacerilor Sociale din Hessen a declarat că banii nu vor fi acordați. “Am fost stupefiați”, spune Jessica Hotz, vicepreședintele asociației non-profit Mäusebande. “La început am crezut că trebuie să fie o greșeală!”.

O nouă clădire întârziată: Centrul de îngrijire de zi din Bavaria oferă adăpost

La început, mutarea copiilor la Mömlingen părea a fi soluția ideală. De fapt, cei 80 de copii de la Mäusebande trebuiau să se mute într-o clădire nouă în Breubach, Hesse, în luna martie. Cu toate acestea, problemele de livrare și lipsa de muncitori au cauzat o întârziere considerabilă în finalizarea clădirii. În prezent, mutarea nu va fi posibilă decât în luna septembrie a acestui an. A fost nevoie de o soluție rapidă pentru lunile intermediare, deoarece două grupuri de creșă cu un total de 25 de copii nu aveau un loc alternativ de cazare. Siegfried Scholtka, primarul comunității bavareze Mömlingen, care se află la doar trei kilometri distanță, a oferit spontan ajutorul vecinilor. Două camere erau deja libere la centrul de zi Regenbogen din această localitate.

Autorizația de exploatare din Hessa este necesară: “Decizia a fost luată în Bavaria”.

Singura problemă: pentru ca copiii să poată fi îngrijiți în noul sediu de către îngrijitorii lor din Hessen, a fost nevoie de o autorizație de funcționare bavareză, care a fost acordată de districtul Miltenberg. Cu toate acestea, conform legii din Hessen, copiii din Hessen pot fi întreținuți numai dacă au o autorizație de funcționare din Hessen. Ministerul Afacerilor Sociale din Hessen declară că a verificat dacă cele două grupuri pot fi considerate ca fiind o parte externalizată a centrului Breuberger Mäusebande. “Dar îngrijirea copiilor are loc în afara teritoriului nostru”, mai scrie ministerul social. “Prin urmare, decizia nu a fost a noastră, ci a Bavariei”.

Situații juridice diferite: Banda de șoareci cade în dizgrație

Ministerul bavarez al Afacerilor Sociale, pe de altă parte, precizează că găzduirea copiilor este o “favoare pură”. Municipalitatea ar fi obligată să asigure finanțarea doar dacă un copil locuiește acolo. În timp ce în Hessen, licența de funcționare este factorul decisiv pentru subvenție, în Bavaria este vorba de locul de reședință. Între cele două, există un decalaj în care gașca de șoareci din Hessen a căzut involuntar. Pentru că, din punct de vedere pur juridic, niciunul dintre cele două state nu ar trebui să plătească efectiv vreun ban. “Se pare că suntem un precedent”, spune directorul educațional Jessica Hotz. “Dar nu se poate ca nicio soluție să nu poată fi creată pentru asta”.

Părinții sunt îngrijorați: Este iminentă închiderea?

Fără subvenție, cele două grupe de creșă ar trebui să fie închise în cel mai rău caz, deoarece asociația care le sponsorizează nu își poate permite să acopere deficitul. În acest caz, ar fi afectați 25 de copii și șase cadre didactice. Părinți precum Chris Bohländer se tem pentru îngrijirea copiilor lor. “Nu avem un plan B”, clarifică Bohländer. “Dacă cei mici nu pot fi găzduiți, atunci cei mari au o problemă uriașă”. El și soția sa Sandra lucrează amândoi, spune el. “În cel mai rău caz, ar trebui să-mi dau demisia”, spune Sandra Bohländer. Din punct de vedere financiar, însă, acest lucru este de neconceput.

“Țara noastră ne dezamăgește”

Părinții și îngrijitorii speră acum la o soluție de la caz la caz, astfel încât copiii să poată fi îngrijiți în continuare. Ministerul bavarez al Afacerilor Sociale a declarat, la cerere, că s-a adresat birourilor districtuale locale cu o solicitare pentru o soluție amiabilă. “Ne pare rău că Bavaria are acum aceste probleme cu noi”, a precizat Heike Ebke, din partea echipei de conducere a Mäusebande. Statul Liber a comunicat clar de la început că nu se așteaptă nicio finanțare. “Pur și simplu nu înțeleg de ce landul Hessen ne lasă în voia sorții”, spune Jessica Hotz. Banii pentru copiii din Hessen fuseseră oricum deja prevăzuți în buget.

Trebuie să plătească acum municipalitatea din Hessian?

Ministerul Afacerilor Sociale din Hessen transferă la rândul său responsabilitatea către municipalitatea din Breuberg. Este de conceput ca municipalitatea să plătească pentru pierderea subvențiilor. Cu toate acestea, primarul din Breuberg, Deirdre Heckler, este indignată. Mai ales având în vedere lipsa locurilor de creșă și a educatorilor, a spus ea, era de așteptat o soluție la nivel național. “Nu se poate ca noi să trebuiască să plătim factura acolo”. Cu toate acestea, ea precizează clar că închiderea grupului de creșe iese din discuție. Dacă va fi necesar, municipalitatea își va asuma responsabilitatea.

Prin urmare, familia Bohländer trebuie să spere că cineva va interveni în cele din urmă pentru a avea grijă de copii. Cel puțin pentru câteva luni, până când fiica Lena se va putea muta în noua clădire din Breuburg, alături de ceilalți copii. Pentru că atunci statul Hesse va fi din nou responsabil pentru subvenții – în mod oficial.

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu