a dj using a console to play music outside
Photo by FOERDER ZONE on Pexels.com

Liniștea la prânz, poluarea fonică, tulburarea liniștii publice: care sunt regulile?

În Germania există diferite legi privind protecția împotriva zgomotului. Se aplică, de asemenea, directive la nivelul UE. Printre acestea se numără Ordonanța privind protecția împotriva zgomotului echipamentelor și utilajelor, care se referă, de exemplu, la betoniere și la suflantele de frunze.

Suflatul enervant al frunzelor în grădină sau zgomotele de găurire în casă: rezidenții nu trebuie să suporte orice zgomot din partea vecinilor. În general, “zgomotul inacceptabil” este definit în secțiunea 117 din Legea privind infracțiunile administrative (OWiG). Orice persoană care provoacă zgomot evitabil fără motiv, încălcând această dispoziție, comite o infracțiune administrativă. Aceasta include provocarea unei deranjamente considerabile pentru publicul larg și pentru vecinătate sau chiar afectarea sănătății altor persoane. O astfel de infracțiune poate duce la o amendă de până la 5.000 de euro. Un exemplu de zgomot inacceptabil este atunci când vecinii folosesc un burghiu cu ciocan înainte de ivirea zorilor.

Există, de asemenea, perioade de odihnă prevăzute în legi și regulamente. Odihna în zilele de duminică și de sărbători legale se aplică la nivel național. Pe de altă parte, odihna de noapte se bazează pe legile de control al imisiilor din statele federale. Acestea interzic activitățile care perturbă odihna de noapte. Acest lucru înseamnă că nivelul de zgomot nu trebuie să fie mai mare decât volumul camerei. Legea federală de control al imisiilor (a 32-a BImSchV) stipulează utilizarea a 57 de tipuri de mașini și echipamente în zonele rezidențiale. Motoferăstraiele electrice și pe benzină nu pot fi utilizate pentru grădinărit în perioadele de liniște. Alternativele manuale, cum ar fi mașinile de tuns gard viu, pot fi utilizate în orice moment al zilei.

  • Odihna de duminică și de sărbători legale de la miezul nopții până la miezul nopții se aplică în toate statele federale (Ordonanța privind protecția sărbătorilor legale, FSchVO).
  • Perioada de liniște pe timp de noapte se aplică de la ora 22.00 la 6.00 sau 7.00 (Legea privind controlul imigrației în stat, LImSchG).
  • În zilele de sâmbătă, se aplică perioada de liniște prelungită de la ora 22.00 până la miezul nopții de duminică.
  • Lucrările în aer liber cu echipamente de grădinărit în zonele rezidențiale sunt interzise toată ziua în zilele de duminică și de sărbători legale și între orele 20.00 și 7.00 în zilele lucrătoare (32th BImSchV). Aceasta include utilizarea betonierelor, a curățătoarelor de înaltă presiune, a mașinilor de tuns iarba sau a mașinilor de tuns iarba (Ordonanța privind protecția împotriva zgomotului produs de echipamente și utilaje § 7).

Pentru anumite dispozitive care produc zgomot, există, de asemenea, o interdicție generală de funcționare între orele 7.00 și 9.00, 13.00 și 15.00 și 17.00 și 20.00. Printre acestea se numără, de exemplu, suflantele de frunze și colectorii de frunze care nu au o etichetă ecologică europeană sau un nivel de putere acustică garantat – și care pot duce la deteriorarea auzului și la o deranj considerabil.

Perioadele de liniște prevăzute de lege se regăsesc, de obicei, și în regulamentul casei. Acestea se bazează pe reglementările privind protecția împotriva zgomotului ale statelor federale, cum ar fi Regulile privind protecția împotriva zgomotului din Bayern. De regulă, în blocurile de apartamente se aplică o perioadă de liniște la amiază, între orele 13.00 și 15.00. Perioada de liniște pe timp de noapte se bazează pe legea descrisă mai sus. Lucrările desfășurate de meseriași, care uneori pot fi foarte zgomotoase, reprezintă un nivel de zgomot acceptabil. În acest caz, legea se referă la utilizarea prevăzută a unei proprietăți de închiriat.

În cazul lucrărilor urgente ale meseriașilor, cum ar fi renovările sau modernizările, protecția împotriva zgomotului nu este privită atât de strict. Cu toate acestea, dacă este vorba de o deranjament fonic persistent, grav și intenționat, este de așteptat o amendă. Amenda pentru deranjarea zgomotului este menită să ia măsuri împotriva persoanelor nesăbuite și neînvățate.

Grădinile de zarzavaturi sunt zone de recreere cu o nevoie corespunzătoare de liniște și pace. Cel mai important temei juridic pentru conviețuirea într-o grădină de zarzavaturi este Legea federală privind grădinile de zarzavaturi (BKleingG). Deoarece grădinile de loturi sunt zone comune, sistemul juridic general se aplică și în acest caz. Acesta include repausul nocturn de la ora 22.00 la 6.00 sau 7.00 în zilele lucrătoare și până la 8.00 duminica. De asemenea, trebuie respectată și perioada de odihnă de la ora 13.00 până la ora 15.00 de la prânz.

Cu toate acestea, fiecare colonie de grădini de loturi are propriile reguli. De asemenea, fiecare asociație de grădini de loturi stabilește în statutele sale orele de liniște. Aceste perioade de liniște trebuie respectate. Zgomotul deranjant trebuie evitat cu orice preț. În majoritatea coloniilor de grădini de loturi există liniște absolută în zona grădinii de la ora 16.00 sâmbăta până la ora 7.00 luni dimineața și în zilele de sărbători legale.

Dacă doriți să construiți o foișor sau să planificați modificări structurale majore, aveți nevoie atât de un permis oficial, cât și de un permis din partea asociației grădinii de alocare. În timpul construcției trebuie respectate toate reglementările privind protecția împotriva zgomotului – inclusiv instrucțiunile din statutul asociației respective a grădinilor de zarzavaturi. În cazul în care casa de vară este pur și simplu renovată și vopsită fără a genera zgomot, acest lucru nu afectează în mod normal perioadele de liniște. Nu este necesară nicio autorizație din partea asociației grădinilor de lotizări.

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu