Mâncăm și bem alimente cu insecte de mult timp – fără să știm măcar

O salată cu viermi de făină, gândaci și alte insecte nu este pentru toată lumea. Dar insectele sau părțile lor au făcut parte din multe alimente de ani de zile. Este entuziasmul legat de noul regulament UE depășit?

Munchen – Nu toată lumea este impresionată de noul regulament al UE privind insectele. Ca o reamintire, regulamentul permite utilizarea altor insecte specifice în alimente.

Tort curcubeu și lapte de cireșe și banane: insectele fac deja parte din multe alimente

Oricine speră că „pulbere degresată din Acheta domesticus” sau animale similare târâtoare se găsesc doar ca ingredient în alimente neobișnuite se înșală. Strict vorbind, specialitățile populare de ciocolată și tipurile binecunoscute de gumă de mestecat nu pot fi descrise ca fiind vegane sau vegetariene. Pentru că nu este cu totul nou faptul că insectele sunt folosite în producția de alimente, relatează  echo24.de.

De exemplu, roșu carmin – mulți au auzit de vopsea de alimente. „Carminul este un colorant roșu obținut din insecte solzi de coșenilă”, spune Wikipedia. Portalul „Codecheck” informează că printre aditivii alimentari, carminul adevărat este singurul colorant de origine animală. „Chiar și aztecii foloseau carminul adevărat pentru a colora alimente și textile.” Se spune că vopseaua se găsește în amestecul de copt pentru prăjitura curcubeu a lui Ruf sau în cireșe-banana Müllermilch, printre altele.

Identificați părți ale insectelor în lista de ingrediente

Veganii stricti știu de mult că alimentele și alte produse care conțin șelac sunt nepotrivite pentru ei. Potrivit Wikipedia, animalele vii sunt, de asemenea, folosite inevitabil în producția de șelac. În sectorul alimentar, de exemplu, ar fi folosit împreună cu ceara de carnauba ca acoperire pentru drajeuri de ciocolată, suplimente alimentare sau citrice. Marcajul corespunzător este E 904. Conform echo24.de, produsele cunoscute sunt:

  • Ferrero „Boloane de ciocolată pentru copii”
  • Milka „Linte colorate de cacao”
  • Mentos: Gumă de mestecat „Alb pur”

Gândacul de mucegai al cerealelor (Alphitobius diaperinus) – sau mai bine zis larvele – se comercializează sub formă congelată, pastă, uscată și pudră. De la unt de arahide la pizza, iată lista alimentelor care îl pot conține.

Insecte în alimente: păduchi striviți în Aperol Spritz?

Pentru mulți, Aperol Spritz face parte din vara după muncă. Zvonul că aperitivul ar conține păduchi zdrobiți persistă. Peta l-a întrebat pe producător și i-a avertizat pe fanii îngrijorați ai băuturii: „La cerere, compania a liniștit: Aperolul nu este limpezit cu gelatină, iar culoarea roșie nu este adevăratul carmin de la păduchi, ci o alternativă sintetică. Deci, din punct de vedere vegan, totul este grozav.”

Sandra Niculescu