Ne dorim ca pe viitor să trimitem broșuri prin WhatsApp

Exact la timp pentru weekend, un număr mare de broșuri de supermarketuri germane intră în cutiile poștale. Dar comercianții cu amănuntul își iau încet-încet adio de la această tradiție – din motive de costuri și de dragul mediului înconjurător. Supermarketul Rewe renunță și el la broșurile sale de hârtie. În schimb, ofertele vor fi trimise clienților prin WhatsApp. Vor urma și alți comercianți cu amănuntul de produse alimentare acest exemplu?

Având în vedere criza climatică și avansarea digitalizării, multe companii trec la soluții digitale, acolo unde înainte totul era încă analogic. Același lucru este valabil și pentru Rewe. Până acum, era deja posibil să se vizualizeze online ofertele supermarketului. Acum, însă, catalogul pe hârtie urmează să fie complet eliminat. Alternativa lui Rewe se numește WhatsApp.

Pe viitor, prospectul Rewe va fi trimis prin WhatsApp

Ajutoarele au existat la Rewe încă din anii 1930. Prin urmare, eliminarea lor reprezintă un pas important pentru companie. Rewe a anunțat încă de anul trecut că dorește să renunțe la catalogul său tipărit. În iulie, a venit momentul. Chiar la timp pentru începutul noii luni, supermarketul își va distribui ofertele doar online. În acest fel, compania dorește să se bazeze pe noile mijloace de comunicare în general și astfel, pe de o parte, să reducă povara asupra mediului înconjurător și, pe de altă parte, să deschidă noi oportunități de marketing. Potrivit Rewe, schimbarea economisește anual tipărirea a 25 de milioane de pliante și, prin urmare, peste 73.000 de tone de hârtie, 1,1 milioane de tone de apă, 70.000 de tone de CO2 și 380 de milioane de kWh de energie electrică.

De ani de zile, Rewe s-a angajat în mod consecvent în favoarea sustenabilității în strategia sa corporativă și transformă succesiv și cu succes procesele și ofertele în acest sens. Mai presus de toate, prin intermediul digitalizării – și în acele domenii în care există o valoare adăugată pentru clienți. Cu Meta și WhatsApp, am găsit o altă modalitate bună de a le oferi clienților noștri oferte regionale și informații relevante într-un mod ușor accesibil.

Bastian Tassew, șeful departamentului CRM & Owned Media de la Rewe

De acum înainte, clienții Rewe pot primi în fiecare duminică o ofertă corespunzătoare prin WhatsApp. WhatsApp este cel mai popular serviciu de mesagerie din Germania. Potrivit Rewe, testele din trecut au fost foarte pozitive. Sunt date atât interesul clienților, cât și ușurința cu care sunt gestionate ofertele digitale. Inițial, Rewe a oferit în paralel atât serviciul WhatsApp, cât și broșura clasică. Acum, însă, aceasta din urmă este în cele din urmă întreruptă.

Cum să primiți ofertele Rewe prin WhatsApp

Oricine dorește să vadă ofertele Rewe în viitor poate consulta atât aplicația, cât și site-ul în acest scop. De asemenea, este posibil să le primească direct prin WhatsApp pe telefonul mobil. Înregistrarea pentru acest serviciu digital are loc pe un site special amenajat. Acolo, Rewe pune la dispoziție un cod QR pe care utilizatorii îl pot scana pur și simplu cu smartphone-ul lor și pot deschide URL-ul afișat. Alternativ, aceștia pot, de asemenea, să dea clic pe butonul “Now loschatten”.

În ambele cazuri, clienții ajung pe o pagină cu logo-ul Rewe și un buton pe care scrie “Continue to Chat”. Atunci când fac clic pe acesta, se deschide aplicația de mesagerie WhatsApp – dacă este instalată – cu mesajul prefabricat de Rewe: “Trimite și gata! “

Când trimiteți mesajul, chatbotul Rewe vă cere să introduceți codul poștal pentru a găsi magazinele Rewe din apropiere. Dacă dorești, poți afla în același suflet și despre orientările supermarketului privind protecția datelor, care sunt, de asemenea, trimise. În cazul în care există mai multe supermarketuri în zona de influență a codului poștal, clienții își pot alege în continuare preferatul. Prin trimiterea ulterioară a acestor date, aceștia s-au înregistrat pentru ofertele WhatsApp ale Rewe.

Dar alte supermarketuri?

WhatsApp apreciază, de asemenea, pozitiv cooperarea cu Rewe. “Suntem încântați că partenerul nostru Rewe este primul retailer alimentar din Germania care folosește WhatsApp Business Solutions pentru a-și digitaliza broșura tipărită și pentru a ajunge la clienții noi și existenți prin intermediul unuia dintre canalele de comunicare preferate”, spune Claudia Studtman, Meta Head of Retail în țările DACH. Dacă clienții acceptă pozitiv noua ofertă, acest model sau un model similar ar putea fi folosit și de alte supermarketuri.

În prezent, majoritatea comercianților cu amănuntul oferă încă o broșură pe hârtie. Magazinul de bricolaj Obi, de exemplu, a eliminat deja broșurile de hârtie în 2022 și de atunci se bazează pe canalele de distribuție digitale. Cu toate acestea, multe lanțuri de supermarketuri folosesc încă metode tradiționale. Edeka, de exemplu, se bazează, de asemenea, din ce în ce mai mult pe canalele de distribuție digitale, dar nu dorește să renunțe la broșurile de hârtie. “Știm că mulți dintre clienții noștri nu vor să renunțe la broșura tipărită și vrem să ajungem și noi la aceste persoane”, spune un purtător de cuvânt al supermarketului. Edeka permite deja de ceva vreme clienților săi să vizualizeze ofertele atât online, cât și prin intermediul aplicației. Similar sau la fel se întâmplă și la Kaufland, precum și la discounterii Netto, Lidl și Penny, deși designul individual este întotdeauna oarecum diferit. Aldi și-a extins oferta digitală în decembrie 2022, iar acum o trimite, la cerere, și prin WhatsApp. Cu toate acestea, în ciuda a toate acestea, ei vor să rămână la pliantele tipărite. Toate lanțurile se ceartă cu cererea explicită a clienților pentru broșura de hârtie.

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu