Aceasta este cea mai bună categorie de impozit pe venit pentru dumneavoastră

Categoria dumneavoastră de impozitare determină cât de mulți bani trebuie să plătiți statului. Ce vi se aplică și dacă vă puteți schimba clasa de impozitare.

Categoria dumneavoastră de impozitare determină cât de mulți bani trebuie să plătiți statului. Ce vi se aplică și dacă vă puteți schimba clasa de impozitare.

Care sunt tranșele de impozitare?

În Germania există șase clase de impozit pe venit pentru salariați. Care dintre ele se aplică fiecăruia este determinată în primul rând de starea civilă. Dar și relația de muncă joacă un rol important. Cuplurile căsătorite pot alege, de asemenea, între diferite clase de impozitare.

 • Clasa 1 de impozit pe salarii: Persoane singure (necăsătorite, divorțate, văduve) sau persoane căsătorite și în parteneriat care locuiesc permanent separate de partenerul lor sau al căror partener locuiește în străinătate.
 • Clasa 2 de impozit pe venit: Părinți singuri
 • Clasa 3 de impozit pe venit: persoanele văduve în anul decesului și în anul următor, persoanele căsătorite și partenerii înregistrați, dacă partenerul alege clasa 5 de impozitare, nu lucrează sau câștigă mai puțin.
 • Clasa 4 de impozitare a salariilor: persoane căsătorite și parteneri civili înregistrați, dacă și partenerul alege clasa 4 de impozitare
 • Clasa 5 de impozitare a salariilor: persoane căsătorite și parteneri civili înregistrați, dacă partenerul alege clasa de impozitare 3
 • Clasa 6 de impozit pe salarii: Persoane singure, persoane căsătorite și parteneri înregistrați, dacă primesc salarii de la mai mulți angajatori.

Care este cea mai bună tranșă de impozitare pentru persoanele căsătorite?

Cuplurile căsătorite au de ales: pot alege între trei combinații de clase de impozitare:

 • Clasa de impozitare 3 și 5
 • Clasa de impozitare 4 și 4
 • Clasa de impozitare 4 și 4 cu factor

Combinația dintre clasele de impozitare 3 și 5 este utilă în cazul în care unul dintre parteneri câștigă mult mai mult decât celălalt. Acesta din urmă ar trebui atunci să fie impozitat în clasa de impozitare 3 pentru a beneficia de deduceri mai mici. Cu toate acestea, cu cât salariile sunt mai depărtate, cu atât mai mari vor fi arieratele fiscale ulterioare. Citiți aici când trebuie să plătiți impozit suplimentar în clasele de impozitare 3 și 5.

Combinația standard pentru cuplurile căsătorite este clasa de impozitare 4 și 4, pe care o primiți automat atunci când vă căsătoriți. Dacă câștigați aproximativ aceeași sumă, ar trebui să rămâneți în această clasă.

Din 2010, este posibilă și combinarea clasei de impozitare 4 cu clasa de impozitare 4 cu factor de separare a soțului și soției. În acest caz, fiscul ia deja în considerare avantajul de divizare pe parcursul anului.

“Fiscul calculează mai întâi impozitul pe venit anual estimat al cuplului. Aceasta este apoi împărțită la 12 și reținută lunar ca impozit pe venit”, explică Vereinigte Lohnsteuerhilfe. “În acest fel, se evită în mare măsură plata impozitelor restante.”

Când se va schimba clasa mea de impozitare?

Clasa dvs. fiscală se schimbă dacă se schimbă circumstanțele familiale. Acest lucru se întâmplă în următoarele cazuri:

 • Vă căsătoriți.
 • Vă despărțiți de soțul/soția sau partenerul dumneavoastră sau divorțați.
 • Soțul/soția sau partenerul dumneavoastră moare.
 • Aveți un copil în calitate de persoană singură.
 • Vă angajați la un al doilea loc de muncă, pe lângă cel principal, care este supus asigurărilor sociale și impozitării.

Când este oportună schimbarea?

În principiu, doar persoanele căsătorite și cele care formează un parteneriat își pot schimba singure clasa de impozitare. Acest lucru are sens dacă salariul dvs. s-a schimbat.

Dacă unul dintre parteneri câștigă semnificativ mai mult decât celălalt, merită să treceți la clasele de impozitare 3 și 5. Dacă câștigați aproximativ aceeași sumă, ar trebui să păstrați combinația 4 și 4.

De asemenea, poate fi utilă schimbarea clasei de impozitare înainte de nașterea unui copil. Acest lucru se datorează faptului că alocația parentală și alocația de maternitate se bazează pe ceea ce a câștigat net partenerul care va avea în principal grijă de copil în ultimele douăsprezece luni înainte de naștere.

Puteți crește acest venit net prin schimbarea din timp a clasei de impozitare. Puteți face acest lucru în așa fel încât partenerul care are grijă de copil să aleagă clasa de impozitare 3.

Bine de știut: Din 2020, cuplurile căsătorite sau în parteneriat își pot schimba clasa de impozit pe venit de mai multe ori pe an. Noua combinație se aplică apoi începând cu luna următoare datei cererii de schimbare a clasei de impozitare. Dacă vă schimbați până la 30 noiembrie, noua combinație se aplică retroactiv pentru întregul an.

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu