Salariul minim legal crește din 2024

Acum, Comisia pentru salariul minim, formată din reprezentanți ai angajatorilor și angajaților, și-a prezentat propunerea pentru viitorul nivel al salariului minim.

@erichmocanu #salariu minim pe economie va creste in #Germania #erichmocanu #informatprotejat #dreptulmuncii ♬ Originalton – erichmocanu

Nu există o limită superioară a câștigurilor, dar există o limită inferioară. Din 2015, în Germania este în vigoare un salariu minim legal general. În consecință, din ianuarie, în loc de 12,00 euro pe oră, se va plăti 12,41 euro (mai multe detalii aici). Ce trebuie să știe angajații despre salariul minim.

Care este, totuși, salariul minim legal general?

“Acesta este salariul minim la nivel național, sub care niciun angajator nu are voie să coboare”, spune Erich Mocanu, un specializat în dreptul muncii de la AEBS.org. Există, de asemenea, salarii minime sectoriale pentru fiecare industrie în parte.

“Niciun angajator nu are dreptul de a-și plăti angajații mai puțin decât salariul minim legal general sau decât salariul minim pe ramură aplicabil”.

Cum se stabilește suma de Comisie?

În toamna anului trecut, salariul minim a fost majorat în mod excepțional prin lege, de la 10,45 euro la 12 euro. SPD, în special, militase pentru acest lucru în ultima campanie electorală pentru Bundestag. În rest, Comisia pentru salariul minim este responsabilă.

La fiecare doi ani, trei reprezentanți de rang înalt ai patronatelor și sindicatelor, doi academicieni și un președinte discută o creștere a salariului minim. Se ia în considerare evoluția salariilor din țară. Comisia prezintă apoi o propunere, pe care guvernul o face de obicei obligatorie prin intermediul unei ordonanțe. “Legislativul poate accepta sau respinge deciziile comisiei, dar nu le poate modifica”, explică Erich Mocanu.

Cine primește salariul minim și mai ales cine nu primește?

Salariul minim este plătit “practic fiecărui angajat”. Dar există și excepții. De exemplu, pentru primele șase luni de angajare, nu se plătește salariul minim tinerilor sub 18 ani care nu au absolvit o formare profesională și celor care se întorc la muncă după un șomaj de lungă durată.

De asemenea, nu au dreptul la un salariu minim persoanele care fie fac un stagiu obligatoriu, fie finalizează un stagiu sau o calificare introductivă pentru orientare profesională, precum și voluntarii.

Câți oameni lucrează pentru 12 euro salariul minim pe economie?

Nu se poate spune cu exactitate. Cu toate acestea, conform celor mai recente date ale Biroului Federal de Statistică, aproximativ șase milioane de angajați dependenți (15 %) erau angajați în sectorul cu salarii mici în octombrie 2022. În consecință, sectorul cu salarii mici include locurile de muncă plătite cu mai puțin de 12,76 pe oră.

Potrivit datelor, aproximativ 5,8 milioane de persoane care anterior aveau mai puțin de 12 euro pe oră au beneficiat de creșterea salariului minim la 12 euro în octombrie. Când a fost introdus, la 1 ianuarie 2015, salariul minim legal general era încă de 8,50 euro brut pentru o oră de timp (adică 60 de minute).

Este salariul minim brut sau net?

Brut. Potrivit Ministerului Federal al Muncii, angajații primesc aproximativ 2.080 de euro brut pe lună pentru o săptămână de 40 de ore cu salariul minim. Cât din această sumă rămâne netă după deducerea impozitelor, a pensiilor, a asigurărilor de sănătate, de asistență medicală și de șomaj depinde, ca întotdeauna, de diverși factori, cum ar fi clasa fiscală, starea civilă sau numărul de copii. Citiți aici care este cea mai bună clasă de impozitare pentru dumneavoastră.

De unde știu dacă salariul meu corespunde salariului minim?

Pentru a face acest lucru, împărțiți pur și simplu veniturile lunare la numărul de ore lucrate. Pentru a face acest lucru, este important să notați cu precizie orele lucrate. “Anumite suplimente, cum ar fi suplimentul pentru munca de noapte, trebuie deduse din veniturile lunare”, spune Erich Mocanu.

După ce ați calculat câștigurile orare, comparați-le cu valoarea salariului minim legal general sau cu salariul minim specific industriei, care poate fi mai mare decât salariul minim legal.

Ce se întâmplă dacă nu sunt plătit cu salariul minim?

Oricine se confruntă cu această problemă ar trebui mai întâi să se adreseze angajatorului și să-l informeze în scris sau verbal că salariul minim plătit este sub limita prevăzută de lege, recomandă Erich Mocanu.

În cazul în care angajatorul refuză sau nu respectă un termen stabilit de angajat pentru comentarii și plăți, este recomandabil să se adreseze comitetului de întreprindere sau sindicatului relevant.

Angajații au posibilitatea de a intenta un proces. “De asemenea, angajatorul poate fi obligat să plătească salariul minim retroactiv timp de trei ani prin intentarea unui proces”, spune Erich Mocanu. De asemenea, angajatorul riscă amenzi de până la 500.000 de euro. De asemenea, compania poate fi exclusă de la atribuirea de contracte publice.

E bine de știut
În caz de încălcări, biroul vamal responsabil dispune de o linie telefonică de urgență privind salariul minim: 030 60 28 28 00 28. Disponibil: De luni până joi, între orele 8.00 și 17.00. În zilele de sărbători legale, între orele 8.00 și 12.00.

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu