Salariul minim în Germania va crește la 12,41 euro

Anul trecut, politicienii au decis fără Comisia pentru salariul minim. Acum, experții s-au întors cu o propunere. Creșterea ar urma să aibă loc în două etape.

Salariul minim legal general în Germania va crește de la 12,00 la 12,41 euro la 1 ianuarie 2024 și la 12,82 euro la 1 ianuarie 2025. Această propunere a fost prezentată luni, la Berlin, de către comisia responsabilă cu salariul minim. Într-o etapă ulterioară, salariul minim ar urma să fie majorat la 12,82 de euro la 1 ianuarie 2025.

Comisia pentru salariul minim este formată din trei reprezentanți de rang înalt ai angajatorilor și sindicatelor, doi academicieni și unul sau mai mulți președinți. La fiecare doi ani, aceștia discută o creștere a salariului minim. În acest sens, ei iau în considerare evoluția salariilor din țară. Comisia prezintă apoi o propunere, pe care guvernul o face de obicei obligatorie printr-o ordonanță.

Ultima creștere fără comision

În toamna anului trecut, salariul minim a fost majorat în mod excepțional prin lege, de la 10,45 euro la 12 euro. SPD, în special, militase pentru acest lucru în ultima campanie electorală federală.

Este dificil de spus cu exactitate câte persoane primesc salariul minim. Cu toate acestea, potrivit ultimelor cifre ale Oficiului Federal de Statistică, aproximativ șase milioane de angajați dependenți (15%) erau angajați în sectorul cu salarii mici în octombrie. Potrivit acesteia, sectorul cu salarii mici include locurile de muncă plătite cu mai puțin de 12,76 pe oră. Potrivit datelor, aproximativ 5,8 milioane de persoane care anterior aveau mai puțin de 12 euro pe oră au beneficiat de creșterea salariului minim la 12 euro în octombrie.

Asociația socială ceruse un salt mai mare

Asociația socială VdK ceruse o majorare la 14 euro, având în vedere inflația ridicată. “Inflația, care depășește încă șase procente, consumă deja ultima creștere a salariului minim din octombrie 2022”, a explicat președintele VdK, Verena Bentele. De la introducerea salariului minim, în 2015, acesta a fost majorat până acum de la 8,50 la 12 euro. Acest lucru corespunde unei creșteri de 41%.

Anul trecut s-au înregistrat creșteri deosebit de mari. La sfârșitul anului 2021, salariul minim era încă de 9,60 euro. Apoi a crescut în trei trepte până la 12 euro în 2022. Potrivit Oficiului Federal de Statistică, prețurile de consum (alimente, energie, chirii, îmbrăcăminte etc.) au crescut cu 16,6% între 2015 și 2022, pe baza ratei medii anuale a inflației.

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu