Perturbarea liniștii în apartamentul închiriat vă poate pune pe nervi

Pentru majoritatea oamenilor, apartamentul sau casa lor este un loc de retragere unde doresc să se recupereze din stresul cotidian. Este cu atât mai enervant când odihna binemeritată este deranjată de zgomote puternice. Zgomotul șantierelor, cearta vecinilor și lătratul câinilor vă pot solicita cu adevărat răbdarea și uneori vă pot răpi somnul.

Dar când și cum pot proceda chiriașii în cazul unei astfel de tulburări? De la ce ora sau in ce zile se vorbeste despre o tulburare a linistii? Cât de mult zgomot trebuie să suporte chiriașii? Și este potrivit să chem poliția pentru tulburarea liniștii? Toate acestea și multe altele le puteți afla în următorul ghid.

Cel mai important lucru despre tulburarea liniștii

Când pot apărea de fapt tulburările?
De regulă, tulburarea liniştii în timpul zilei este posibilă numai duminica şi de sărbătorile legale, cu excepţia cazului în care este specificată o perioadă de odihnă la amiază.

Care sunt opțiunile în cazul unei tulburări?
Dacă o conversație cu persoana care provoacă zgomotul nu are succes, puteți raporta tulburarea la biroul de ordine publică responsabil, puteți suna direct poliția sau implicați proprietarul. Veți găsi mai multe despre el aici.

Care sunt consecințele tulburărilor din legea locației?
Deranjamentele regulate sau nocturne ale vecinilor sau ale proprietarului pot justifica o reducere a chiriei sau rezilierea contractului de închiriere.

Tulburarea păcii: definiție conform legii

Galagia este o problemă în multe domenii ale dreptului și, prin urmare, face și obiectul a numeroase legi. Codul civil german (Bürgerliches Gesetzbuch, BGB) este deosebit de important pentru dreptul locației. Totuși, aici nu se găsește nimic care să tulbure liniștea.

Așa că nu există o lege la nivel național care să precizeze ore uniforme de liniște sau ce fel de zgomot este permis și când nu. Cu toate acestea, o tulburare a liniştii nu trebuie să fie pur şi simplu acceptată de chiriaş, deoarece reglementările obligatorii nu sunt create doar de legi.

Perturbarea liniștii în regulile casei este un subiect frecvent. Chiriașii sunt de obicei de acord cu regulile stabilite acolo cu privire la perioadele de liniște și evitarea zgomotului atunci când semnează contractul de închiriere. Cu toate acestea, există cazuri în care regulile casei pot fi invalide dacă sunt excesiv de stricte sau nepermise. Acest lucru depinde întotdeauna de cazul individual specific și poate fi decis doar de o instanță în cazul unui litigiu.

Când o tulburare a liniștii încalcă orele de odihnă?

În majoritatea statelor federale, există o perioadă de odihnă pe timp de noapte de la 22:00 la 6:00. Prin urmare, anumite tipuri de zgomot pot fi considerate o perturbare după ora 22:00, dar sunt permise în timpul zilei.

Duminica și de sărbătorile legale, există de obicei o perioadă de odihnă pe tot parcursul zilei. Astfel, într-o duminică, o tulburare a liniştii poate apărea şi ziua şi nu doar noaptea. O tulburare a liniştii sâmbăta este prezentă numai în timpul zilei – şi în afara pauzei de prânz – dacă este sărbătoare legală, întrucât sâmbăta este considerată zi lucrătoare.

În cazul în care regulile casei prevăd o perioadă de odihnă la amiază, zgomotul cauzat în această perioadă este considerat de asemenea o perturbare.

Nu este stipulată o perioadă legală de odihnă la amiază, dar Ordonanța privind protecția împotriva zgomotului dispozitivelor și mașinilor interzice utilizarea mașinilor zgomotoase în zonele rezidențiale între orele 13:00 și 15:00.

Care zgomote sunt considerate perturbări?

O tulburare a linistii apare atunci cand volumul din camera este depasit si zgomotul se aude si in afara apartamentului inchis.

Cauzele obișnuite de tulburare a liniștii sunt muzica, mașinile de tuns iarba, câinii care lătrat, ceartele puternice, zgomotul evenimentului, traficul, lucrările de construcții, clopotele bisericii etc. Cu toate acestea, trebuie menționat aici că chiriașii trebuie să accepte zgomotul dacă

este locală: de ex. B. cântatul unui cocoș într-un cadru rural
este comună din punct de vedere social: aceasta include de obicei copiii care se joacă, prin care trebuie să se țină cont de amploarea zgomotului și de vârsta copiilor.
Riscul general de viață sau de chiriaș include: de ex. B. păsări cântătoare dimineața devreme.

Ce poți face dacă există o tulburare?

Dar cum poți proceda dacă vecinii tăi ascultă muzică tare la trei dimineața sau tund gazonul duminica? De regulă, cel mai bine este întotdeauna să încercați mai întâi să vorbiți cu persoana care face zgomotul. De multe ori poate fi suficient să le ceri politicos să oprească poluarea fonică. Dacă acest lucru nu este posibil sau nu are succes, aveți alte opțiuni.

Puteți chema poliția dacă liniștea este tulburată?

Uneori, persoana care tulbură liniștea este nerezonabilă sau nu poate fi contactată, de ex. B. dacă există o tulburare nocturnă a liniştii. Poliția poate cere apoi făptuitorului să oprească poluarea fonică.

Dacă nu reușește să facă acest lucru, oficialii au posibilitatea de a identifica sursa zgomotului, de ex. pentru a confisca un sistem muzical, de exemplu, sau pentru a evacua din apartament persoanele implicate, cum ar fi oaspeții la petreceri zgomotoase.

Dacă doriți să sunați la poliție, trebuie să vă amintiți că o tulburare nu este o urgență. Așa că, în loc să apelați numărul de urgență 110, este mai bine să sunați la numărul de telefon de serviciu al secției locale de poliție.

Are sens să raportezi o tulburare la oficiul de ordine publică?

Daca nu este vorba de o tulburare acuta sau extrema a linistii in weekend sau in timpul noptii, puteti contacta si biroul de ordine publica. Dacă depuneți o plângere acolo pentru tulburarea liniștii, poliția va investiga acuzația. Conform § 117 alin. din Legea privind infracțiunile administrative, cei care provoacă zgomotul sunt apoi amenințați cu o amendă de până la 5.000 de euro.

Tulburarea liniştii în dreptul locaţiei

Perturbarea vecinilor este una dintre cele mai comune forme de poluare fonică și poate pune o presiune mare asupra locuirii împreună într-un bloc de apartamente sau în cartier. Dacă nu doriți să implicați autoritățile și o conversație cu poluatorul nu reușește, dumneavoastră, ca chiriaș, vă puteți implica și proprietarul în cazul unei tulburări.

Acesta din urmă poate emite un avertisment pentru tulburarea liniștii și, eventual, chiar poate desființa persoana responsabilă pentru tulburarea liniștii în cazul poluării sonore repetate.

Reducerea chiriei din cauza tulburarii linistii

De regulă, în calitate de chiriaș, aveți opțiunea de a reduce chiria în caz de zgomot dacă acesta este persistent sau regulat. O tulburare unică a liniștii într-o vacanță sau în timpul odihnei nopții nu este suficientă pentru aceasta.

Dacă chiriașul sau vecinul provoacă o tulburare permanentă, de ex. Dacă, de exemplu, câinii lui latră non-stop sau el scoate burghiul în fiecare duminică, aceasta poate reprezenta o lipsă de chirie care reduce semnificativ calitatea vieții în apartamentul tău închiriat.

Pentru a reduce chiria din cauza tulburarii linistii, trebuie sa-ti anunti proprietarul defectul si sa-l informezi despre situatie. În această scrisoare puteți anunța că intenționați să reduceți chiria. Cu toate acestea, înainte de a vi se permite efectiv acest lucru, trebuie să acordați proprietarului o perioadă de timp și posibilitatea de a opri tulburarea. Poți reduce chiria doar dacă lasă acest termen să treacă fără a-l folosi.

Pot fi concediat pentru tulburarea liniștii?

Proprietarul poate emite un avertisment chiriașului pentru tulburarea liniștii și poate rezilia acest lucru în cazul poluării fonice repetate.

Dar și tu, ca chiriaș, poți rezilia contractul de închiriere dacă nu mai suporti tulburările constante. Aveți întotdeauna opțiunea de reziliere obișnuită, dar trebuie să respectați perioada de preaviz.

Galagia persistentă poate justifica, de asemenea, o reziliere extraordinară fără preaviz dacă nu se poate aștepta în mod rezonabil să continui închirierea până la sfârșitul perioadei de preaviz. În cazul unui litigiu, o instanță trebuie să decidă în acest sens, ținând cont de circumstanțele cazului dumneavoastră individual.

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu