road amidst trees in forest against sky
Photo by Pixabay on Pexels.com

Primirea ALG 1 (Șomaj) în străinătate – Este posibil?

Mulți șomeri care nu văd nicio posibilitate de a se integra pe piața muncii din Germania se gândesc să plece în străinătate sau in tara lor de unde provin.

În general, șomerii au posibilitatea de a-și căuta un loc de muncă în alt stat membru al UE. În anumite condiții, aceștia pot primi în străinătate și ALG 1 la care au dreptul în Germania.

Important în acest caz este ca persoanele în cauză să fie șomeri, să se fi înregistrat ca șomeri în Germania și să aibă dreptul la indemnizația de șomaj 1.

În plus, țara în care are loc căutarea unui loc de muncă trebuie să fie un stat membru al UE pentru ca indemnizația de șomaj 1 să fie plătită în continuare. Aceasta include toate țările menționate în Regulamentele (CE) nr. 883/2004 și 987/2009 – de exemplu, Belgia, Danemarca, Franța, Țările de Jos, Slovenia, Norvegia si Romania.

În plus, șomerii trebuie să îndeplinească obligațiile prevăzute de legislația străină în ceea ce privește căutarea unui loc de muncă. Aceasta include, printre altele, ca persoanele care primesc ALG 1 în străinătate să se prezinte la întâlnirile de înregistrare și control la instituția competentă.

O altă cerință este că șomerii trebuie să fi îndeplinit așa-numita perioadă de așteptare. Aceasta înseamnă că trebuie să fi fost la dispoziția agenției germane de ocupare a forței de muncă în timpul perioadei de șomaj timp de cel puțin patru săptămâni înainte de a părăsi țara. În anumite cazuri, însă, această perioadă poate fi, de asemenea, scurtată.

IMPORTANTA

În cazul în care persoanele care primesc indemnizație de șomaj 1 în străinătate se angajează pe termen scurt în străinătate, trebuie să raporteze acest lucru atât agenției germane pentru ocuparea forței de muncă, cât și autorității străine competente. Compensarea venitului secundar cu indemnizația de șomaj 1 se efectuează în conformitate cu legislația germană.

Cât de mari sunt plățile?

Atunci când oamenii primesc indemnizația de șomaj 1 în străinătate, aceștia primesc aceeași sumă pe care ar fi primit-o în Germania. Banii continuă să fie plătiți de către Agenția germană pentru ocuparea forței de muncă.

Trebuie remarcat faptul că persoanele nu beneficiază de prestațiile ALG-1 în străinătate decât după ce s-au înregistrat la biroul competent. Acest lucru trebuie făcut în termen de cel mult șase zile de la plecare.

De regulă, cei afectați primesc prestațiile timp de trei luni – aceasta se numește perioada de excepție. Aceasta poate fi prelungită până la maximum șase luni. Pentru aceasta, trebuie depusă o cerere la oficiul german de ocupare a forței de muncă competent.

IMPORTANT

Ce se întâmplă atunci când încetează dreptul la indemnizația de șomaj 1? În Germania, persoanele afectate primesc atunci Bürgergeld la cerere. Cu toate acestea, persoanele care își caută un loc de muncă în străinătate nu beneficiază de indemnizația Bürgergeld.

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu