man love woman architecture
Photo by cottonbro studio on Pexels.com

Record: Biserica Catolică pierde peste o jumătate de milion de membri

Este un bilanț negativ dramatic: mai mult de jumătate de milion de persoane au părăsit Biserica Catolică din Germania în 2022. Numărul de demisii în acel an a fost de 522.821, după cum a anunțat miercuri, la Bonn, Conferința episcopală germană (DBK). Este mai mult decât oricând și semnificativ mai mult decât în precedentul an record din 2021, când 359.338 de catolici au întors spatele bisericii lor.

“Biserica Catolică moare de o moarte agonizantă sub ochii publicului”, a declarat Thomas Schüller, expert în drept canonic, pentru Deutsche Presse-Agentur.

Aproximativ un sfert din populație este încă catolică

În Germania, cei 20.937.590 de catolici rămași reprezentau încă 24,8% din populația totală, potrivit cifrelor din 2022.

Faptul că evoluția deja dramatică pentru Biserica Catolică se va accelera din nou a devenit evident la începutul anului 2022. Mai ales după prezentarea în ianuarie a unui raport privind abuzurile din arhidieceza de München și Freising și discuția despre complicitatea Papei Benedict al XVI-lea, care între timp a murit, numărul demisiilor a explodat la propriu.

Publicarea unui raport de abuz a declanșat o ieșire în masă

În prima jumătate a lunii ianuarie, adică înainte de raport, aproximativ 80 de persoane au părăsit biserica din München în fiecare zi lucrătoare; după 20 ianuarie, ziua în care a fost prezentat raportul, au fost uneori până la 160 de persoane care au părăsit biserica în fiecare zi lucrătoare – aproximativ de două ori mai multe.

Incursiune în prima episcopie de Köln

Anul trecut, au ținut prima pagină a ziarelor acuzațiile de minciună la adresa controversatului cardinal Rainer Maria Woelki din Köln, care a fost percheziționat abia marți, și disputele juridice privind despăgubirile pentru durere și suferință pentru victimele abuzurilor din Köln și Traunstein, în Bavaria Superioară.

“În această situație intervin multe cauze, dar și actuali acceleratori de foc, cum ar fi tragedia cardinalului din Köln, în vârtejul căreia sunt antrenate toate diecezele și chiar bisericile regionale protestante”, a spus Schüller. “Dar aceste cifre de demisie nu afectează doar Biserica însăși. Foarte curând, cei care ar putea jubila cu bucurie interioară în fața erodării Bisericii Catolice își vor da seama că o activitate bisericească mult prețuită va dispărea: Școli, grădinițe, academii, instituții sociale.”

Și Biserica Protestantă pierde tot mai mulți membri

Valul de demisii nu doar că se rostogolește din ce în ce mai repede în Biserica Catolică. Și Biserica Protestantă a pierdut mai mulți membri în 2022 decât în anul precedent. Potrivit datelor EKD, numărul membrilor bisericii a scăzut cu 2,9%, ajungând la 19,15 milioane de persoane. În 2021, scăderea a fost tot de 2,6%. În special numărul persoanelor care părăsesc biserica a crescut semnificativ, a precizat EKD. Potrivit raportului, 380.000 de persoane au părăsit biserica anul trecut.

“Moartea bisericii nu o afectează doar pe ea însăși, ci statul și societatea pierd o piatră de temelie a sistemului social și educațional pe care nu o pot înlocui”, a spus Schüller. “Acesta este, probabil, adevăratul efect dramatic al acestor cifre de plecare. Prin urmare, tsunami-ul ieșirii nu este doar o problemă internă a bisericii, ci va schimba substanțial Germania pe termen lung.”

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu