Profiturile cripto sunt impozabile

Monede digitale precum Bitcoin există doar ca seturi de date în spațiul virtual. Cu toate acestea, profiturile speculative sunt reale. Rezultatul: Potrivit BFH, fiscul poate colecta taxe de la investitori.

Un bărbat din Renania de Nord-Westfalia nu a vrut să-și împartă profiturile de aproximativ 3,4 milioane de euro din investițiile cripto cu autoritățile fiscale, dar a eșuat în fața Tribunalului Fiscal Federal (BFH) (hotărâre din 14 februarie 2023, dosar nr.  IX  R 3/22). În decizia publicată marți, BFH caracterizează criptomonedele drept „un alt bun economic” în sensul Secțiunii 23 (1) teza 1 nr.2 teza 1 EStG, care este supus impozitării. Tribunalul de Finanțe din Köln a respins acțiunea ca nefondată (hotărârea din 25 noiembrie 2021, Az. 14 K 1178/20).

https://shop.erichmocanu.tv/product/mona-spirt-sanitar-200ml/

Între 2014 și 2017, bărbatul a cumpărat în total 24 de bitcoini cu 22.585 de euro. După mai multe schimburi în alte criptomonede, și-a vândut poziția la sfârșitul anului 2017, realizând un profit de 3,4 milioane de euro. Potrivit BFH, un singur bitcoin valora 11.610 euro la momentul vânzării.

După ce fiscul a stabilit un impozit pe venit de 1,4 milioane de euro, investitorul a mers în instanță. „Argumentul reclamantului a fost că criptomonedele nu sunt nimic tangibil, nimic real și, prin urmare, nu sunt bunuri economice”, a explicat judecătorul Nils Trossen la conferința de presă anuală a BFH din Munchen. Reclamantul a afirmat și un „deficit structural de implementare” în administrația financiară, deoarece cripto-investitorii probabil își ascund adesea profiturile, dar autoritățile fiscale ar trebui să colecteze taxe în mod corect și uniform. 

Criptomonedele ca obiect de speculație

Ca și instanța anterioară, IX. Senatul BFH nu susține argumentul reclamantului. Revizuirea este admisibilă, dar neîntemeiată. „Există un număr mare de bunuri economice care nu pot fi înțelese”, spune Trossen. Aceasta a inclus și, de exemplu, valoarea unei companii sau a unei baze de clienți. De asemenea, BFH nu a putut identifica niciun indiciu al unui deficit structural în aplicarea legii. Bitcoin și alte criptomonede sunt „în esență obiecte de speculație”, explică Trossen.

Deci bărbatul ar fi trebuit să aibă mai multă răbdare. Oricine vinde cu profit într-o tranzacție de vânzare privată într-o perioadă speculativă de un an trebuie să plătească impozit pe aceasta. După aceea, nu mai. 

Judecătorii presupun că alte proceduri Bitcoin vor ajunge la BFH în următorii câțiva ani, dacă investitorii cripto dezamăgiți vor să compenseze pierderile de preț în scopuri fiscale. „Desigur, aceasta va fi o problemă pentru viitor”, spune Trossen. Se pune întrebarea dacă comunitatea ar trebui să participe la pierderile suferite pentru un element creat pentru a fi speculat.

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu