Atenție la ce aduceți din concedii

Vacanța în Grecia se termină într-un coșmar: un tată amenințat cu închisoarea pentru suveniruri de la scufundări

Un austriac găsește amfore antice în timp ce face snorkelling în Grecia și le ia acasă ca suvenir. Acum riscă o pedeapsă de până la zece ani de închisoare.

Fie că este vorba de o excursie cu cortul prin Europa sau de o vacanță relaxantă pe plajă: lunile de vară atrag mulți călători în străinătate. Dar pentru o familie austriacă, o vacanță în Grecia s-a transformat într-o călătorie de groază. Dar nu din cauza unei capcane de preț sau a unei escrocherii. Tatăl a găsit un “suvenir de vacanță” în timp ce făcea snorkeling și l-a luat acasă, ceea ce i-ar putea aduce acum o pedeapsă de până la zece ani de închisoare.

O familie austriacă găsește amfore antice în timp ce făceau scufundări în Grecia

Incidentul a avut loc în vara anului 2019. Un bărbat în vârstă de 58 de ani din Villach, un oraș din provincia austriacă Carintia, își petrecea vacanța în familie pe insula grecească Rodos. Marea turcoaz atrage turiștii în fiecare an pentru snorkelling, iar acest caz nu a făcut excepție.

Copiii bărbatului au dat peste fragmente de amfore în timp ce făceau snorkeling, pe care le-au adus imediat la suprafață, a relatat presa austriacă. Un suvenir neobișnuit de vacanță, a crezut probabil tatăl. Bărbatul în vârstă de 58 de ani a decis să aducă fragmentele vaselor antice în Austria în bagajele sale. Acolo a vrut ca descoperirea sa să fie evaluată de experți în arheologie, dar suvenirurile pot provoca mari probleme.

Exportul ilegal de bunuri culturale: poliția investighează turiștii din Grecia

“Bărbatul a declarat că copiii săi găsiseră fragmentele în timp ce făceau “snorkelling” și că inițial au crezut că sunt suveniruri fără valoare. Abia mai târziu și-ar fi dat seama că ar fi putut fi amfore valoroase”, a declarat Kronen Zeitung, citând un anchetator criminalist al Direcției de poliție din Carintia.

Se pare că bărbatul nu a ținut cont de autoritățile grecești. Acestea au inițiat o procedură penală pentru export ilegal de bunuri culturale. Tatăl riscă acum o pedeapsă cu închisoarea de până la zece ani. Poliția orașului Villach a preluat ancheta la ordinul european.

Suvenirurile de vacanță din Grecia devin o capcană: “În țările mediteraneene există pedepse mari cu închisoarea”.

În ianuarie 2023, poliția a reușit să confiște opt amfore antice în apartamentul bărbatului, a relatat ziarul regional Kleine Zeitung. Fragmentele provenite din Grecia au fost predate ulterior ambasadei Greciei la Viena. “Suntem în mod repetat însărcinați cu investigații pentru instanțe străine. În acest caz a fost o provocare specială, deoarece obiectele aveau o valoare culturală deosebită pentru țară”, a declarat inspectorul-șef Walter Niedermüller de la comandamentul de poliție al orașului Villach, citat de ziar.

“În țările mediteraneene, riscați pedepse grele cu închisoarea dacă sunteți prins cu un obiect antic proaspăt excavat, scufundat din mare sau chiar pur și simplu “găsit””, a avertizat Oficiul Federal de Poliție Criminală din Austria. Astfel de obiecte sunt strict protejate. Prin urmare, turiștii ar trebui să nu se atingă de obiectele găsite și să le lase “acolo unde sunt”.

Mai mult de 76% dintre germani aduc ceva de la o călătorie pentru cei dragi, în special pentru familie. Legale, dar nepopulare, sunt cele mai proaste suveniruri din vacanțe.