Ajutor de șomaj, Somaj European: drept, sumă, durată

Aflați dacă sunteți eligibil pentru ajutorul de șomaj, cum se calculează și ce factori determină cât timp îl veți primi.

Ajutorul de șomaj este  finanțat din  asigurarea de șomaj . Prin urmare, dacă și cât timp primiți indemnizația de șomaj, depinde în mare măsură dacă și cât timp ați fost asigurat obligatoriu  sau  asigurat voluntar înainte de a deveni șomer   .

În calitate de angajat, sunteți de obicei asigurat în mod obligatoriu sub asigurarea de șomaj, cu excepția, de exemplu, pentru mini-locuri de muncă (Mini-Job) de 450 de euro. Lucrătorii independenți, de exemplu, pot încheia o asigurare voluntară.

Temeiul juridic pentru indemnizațiile de șomaj sunt paragrafele 136-164, precum și 323, 327, 337 și alte cărți de coduri sociale Cartea a treia (SGB III).

Când aveți dreptul la ajutor de șomaj

Următoarele condiții se aplică în esență dreptului la indemnizația de șomaj:

 • Îndeplinești perioada de calificare. Acest lucru înseamnă, de obicei: că ați fost angajat în condiții de asigurare obligatorie timp de cel puțin 12 luni în cele 30 de luni anterioare înregistrării ca șomeri . Mai multe locuri de muncă pot fi adăugate împreună.
 • V-ați înregistrat ca șomer la agenția dvs. de ocupare a forței de muncă.
 • Sunteți șomer, dar puteți lucra cel puțin 15 ore pe săptămână.
 • Căutați un loc de muncă prin Agenția pentru ocuparea forței de muncă.

Revendicați în cazuri speciale

În plus față de angajarea care face obiectul asigurării obligatorii, există și alte momente care pot fi incluse în dreptul la indemnizația de șomaj. Exemple:

 • Ați fost voluntar în asigurări de șomaj, de exemplu în timp ce ați fost independent.
 • Ai crescut un copil (până la vârsta de 3 ani).
 • Ai primit salariu medical.
 • Ați făcut serviciul militar voluntar, serviciul voluntar federal sau serviciul voluntar pentru tineret.

Ați fost angajat la o agenție a Uniunii Europene și, la cererea dvs., s-au efectuat plăți către asigurarea germană pentru șomaj. Dacă aveți întrebări, vă rugăm să vă contactați angajatorul european.

Și în aceste cazuri trebuie să aveți o perioadă de cel puțin 12 luni, în termen de 30 de luni înainte de a vă înregistra ca șomer (termen tehnic: perioada de calificare).

Dreptul la angajare temporară

Dacă ați fost angajat frecvent pe termen determinat, se aplică o perioadă de calificare mai scurtă în anumite condiții  : În acest caz, sunt suficiente cel puțin 6 luni de angajare asigurabilă în cele 30 de luni anterioare înregistrării ca șomeri . Una dintre premise este că majoritatea locurilor de muncă au fost limitate la până la 14 săptămâni.

Cât de mult primiți ajutoare de șomaj

Astfel se calculează (simplifică) prestațiile de șomaj:

Baza calculului este salariul dvs. brut (salariul) din ultimele 12 luni. Această sumă este împărțită la numărul de zile dintr-un an, adică 365. Rezultatul este salariul dvs. brut pe zi .

Din aceasta se scad impozitul pe salariu, suprataxa de solidaritate și o sumă forfetară pentru securitatea socială de 20%. (Aceste deduceri sunt utilizate numai pentru calcul și nu sunt efectiv plătite.) Rezultatul este remunerația dvs. netă pe zi .

60 la sută din  aceste câștiguri nete reprezintă suma pe care o primiți ca ajutor de șomaj pe zi. Crește la  67% dacă dumneavoastră sau soțul / partenerul dvs. aveți unul sau mai mulți copii.

Cât timp veți primi ajutorul de șomaj

Perioada de timp în care primiți prestații de șomaj depinde de 2 factori:

 • cât timp  ați fost supus unei asigurări obligatorii, de exemplu sub formă de muncă obligatorie și
 • cati ani  ai.

Perioadele care fac obiectul asigurării obligatorii trebuie să fie de obicei în ultimii 5 ani. De mai multe ori care fac obiectul asigurării obligatorii pot fi adăugate împreună.

Perioada de prestație pentru șomeri până la 50 de ani

Dacă aveți vârsta sub 50 de ani, puteți  primi indemnizația de șomaj pentru maximum 12 luni – cu condiția să fiți anterior asigurat obligatoriu timp de 24 de luni sau mai mult.

Un alt exemplu: dacă vi s-a cerut să aveți o asigurare pentru minimum 12 luni, puteți primi indemnizație de șomaj timp de până la 6 luni.

Perioada de indemnizație pentru șomeri cu vârsta peste 50 de ani

De la vârsta de 50 de ani, perioada de beneficii crește în mai multe etape până la 24 de luni  . Această perioadă maximă de prestații se aplică șomerilor care au 58 de ani sau mai mult. Condiție prealabilă: trebuia să fii asigurat 48 de luni sau mai mult.

Perioada de prestație pentru angajarea temporară

Dacă  îndepliniți cerințele pentru perioada de calificare mai scurtă , se aplică următoarele: De exemplu, dacă aveți  8 luni de asigurare obligatorie, puteți primi indemnizație de șomaj timp de până la 4 luni .

Dacă vă căutați un loc de muncă în una dintre următoarele țări, puteți continua să primiți acolo ajutorul de șomaj german:

 • Țările din Uniunea Europeană (UE)
 • Elveția
 • Norvegia
 • Islanda
 • Liechtenstein

Cerințele de bază sunt următoarele

 1. Sunteți înregistrat ca șomer în Germania.
 2. Aveți cetățenia germană sau cetățenia uneia dintre țările menționate.
 3. Trebuie să respectați o perioadă de așteptare (cel puțin 4 săptămâni) înainte de a părăsi țara.

Pentru a primi Șomajul în străinătate, trebuie sa luați în calcul doua documente:

 • Formularul european U1 (fostul E 301) – Atestat privind perioadele de cotizare care trebuie luate în calcul pentru acordarea indemnizației de șomaj.

Acest formular il cereți de la Oficiul de ocupare a forței de muncă din străinătate inainte sa plecați in alta tare (ex. Romania), si nici cererea de Șomaj nu ați depus-o.

 • Formularul european U2 (fostul E 303) – Autorizație care vă permite să primiți în continuare indemnizația de șomaj în timp ce vă căutați un loc de muncă în altă țară.

Acest formular se cere de la Oficiul de ocupare a forței de muncă în timp ce sunteți deja în Șomaj, și vreți sa plecați în străinătate.

Calculați individual cuantumul indemnizației de șomaj cu ajutorul programului de autocalculare, calculatorul de indemnizații de șomaj al Agenției Federale pentru Ocuparea Forței de Muncă. Pentru a face acest lucru, selectați mai întâi anul în care apare sau a apărut cererea. Rezultatul nu este obligatoriu și servește doar drept ghid.

Salar brut medie in ultimile 12 luni

2040,00 € minim pe economie


Salariul brut zilnic se calculează prin înmulțirea valorii lunare introduse de dvs. cu 12 și împărțirea la 365 (valoarea zilnică ca medie lunară).

67,07 €

Impozit

- 4,30 €

Suprataxa de solidaritate

- 0,00 €

Contribuții la asigurările sociale (rata forfetară de 20%, rotunjită)

- 13,41 €

Salariul net/zi (salariu legat de performanță)

- 49,36 €

(x60 %) = Indemnizație de șomaj / zi calendaristică (rata indemnizației este rotunjită)

29,62 €

(x 30 de zile calendaristice) = indemnizație de șomaj pentru luni întregi

888,60

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu