Ce se întâmplă dacă angajatul nu își poate lua concediul anual din cauza bolii?

Conform articolului 7 BurlG, concediul trebuie să fie luat în anul calendaristic curent. Transferul concediului în următorul anul calendaristic este permis numai dacă acest lucru este justificat din motive operaționale urgente sau din motive legate de angajat. Cu toate acestea, vacanța trebuie luată în primele trei luni ale anului următor.

Cu toate acestea, Curtea Europeană de Justiție a extins portabilitatea concediului prin mai multe hotărâri:

Vacanța angajaților care nu o pot lua din cauza incapacității continue de muncă, legate de boli, nu expiră la 31 martie. din anul următor. Vacanța nu expiră decât dupa 15 luni de la sfârșitul anului în care nu a fost luată vacanța.

Angajatorii trebuie să își informeze angajații în scris în timp util că vacanța va fi până la 31.12. sau până pe 31 martie din anul următor trebuie luat integral și în caz contrar expiră la sfârșitul anului de vacanță sau al perioadei de transfer.

Curtea Federală a Muncii a specificat aceste cerințe în detaliu.
Angajatorul trebuie să informeze în scris despre următoarele puncte:
– Notificare la câte zile lucrătoare de concediu are dreptul angajatorul într-un an calendaristic
– Solicitarea angajatului de a solicita concediul său anual în timp util, astfel încât să poată fi luat în anul curent de vacanță;
– Instrucțiuni despre consecințele care apar dacă vacanța nu este solicitată în conformitate cu cererea. Informațiile abstracte, cum ar fi informațiile din contractul de muncă, într-un pliant sau într-un acord de companie, nu sunt suficiente.

Dar ce se întâmplă dacă angajatul este permanent bolnav, angajatorul trebuie să sublinieze și expirarea dreptului de concediu?

Curtea Europeană de Justiție nu a luat încă o decizie cu privire la această problemă. LAG-ul Berlin-Brandenburg a decis printr-o hotărâre din 17 noiembrie 2020 că într-un astfel de caz, vacanța poate expira chiar dacă angajatorul nu subliniază acest lucru. Acest lucru a fost justificat de faptul că un angajat nu poate lua concediu în timpul bolii, astfel încât o cerere a angajatorului de a lua concediu ar fi ineficientă.

Concluzie:
Angajatorii trebuie să își informeze angajații în scris în timp util că vacanța va fi până la 31 decembrie. sau pe 31 martie din anul următor, trebuie luată integral și în caz contrar expiră la sfârșitul anului de vacanță sau al perioadei de transfer. Dacă un astfel de aviz lipsește, vacanța nu expiră.
Vacanța angajaților care nu o pot lua din cauza incapacității continue de muncă, legate de boli, nu expiră la 31 martie. din anul următor. Vacanța nu expiră decât la 15 luni de la sfârșitul anului în care nu a fost luată vacanța.
Curtea Federală a Muncii și Curtea Europeană de Justiție nu au clarificat încă dacă există și obligația de a notifica dacă un angajat este bolnav permanent. În opinia LAG Berlin-Brandenburg, este posibil ca vacanța să fie pierdută chiar dacă nu există o notificare din partea angajatorului.

Legea Germana: Legea concediului minim BURLG

Andrea Schmidt