Urmează înregistrarea electronică a timpului pentru angajați?

Pe 13 septembrie 2022, a fost pronunțată una dintre cele mai importante decizii ale anului trecut: Curtea Federală a Muncii (Bundesarbeitsgericht – BAG) a adoptat o rezoluție privind obligația de înregistrare a timpului de lucru. Pentru o lungă perioadă de timp, consecințele pentru angajatori și angajați erau neclare. Un proiect de lege pentru o reformă a Legii privind timpul de lucru face acum puțină lumină în această privință. În viitor, timpul de lucru al angajaților va fi înregistrat electronic.

Legiuitorul german a întârziat mult timp cu o nouă reglementare a Legii privind timpul de lucru. Proiectul de lege prezentat acum de Ministerul Federal al Muncii obligă angajatorii să înregistreze electronic începutul și sfârșitul, precum și durata timpului de lucru al angajaților în ziua în care aceștia își desfășoară activitatea. Cu toate acestea, angajații pot, de asemenea, să își înregistreze singuri timpul de lucru sau să îl facă să fie înregistrat de o “terță parte”, cum ar fi un supraveghetor. În plus, angajații ar trebui să poată obține în orice moment informații despre orele înregistrate.

Reforma planificată a Legii privind timpul de lucru este o reacție a Ministerului Federal al Muncii la deciziile Curții Europene de Justiție (CEJ, hotărârea din 14.05.2019, ref. C-55/18) și ale Curții Federale a Muncii (BAG, hotărârea din 13.09.2022, ref. 1 ABR 22/21).

Încă din septembrie 2022, BAG a constatat că a existat întotdeauna obligația de a înregistra timpul de lucru – prin urmare, cerințele europene ale legislației privind timpul de lucru nu au fost întotdeauna implementate corect în Germania. Potrivit instanței, această obligație decurge direct din reglementările privind sănătatea și securitatea în muncă.

Decizia BAG a fost precedată de o hotărâre a CEJ. În 2019, CEJ a hotărât, pe baza unei sesizări a unei instanțe spaniole, că sănătatea și siguranța la locul de muncă pot fi garantate doar dacă angajatorii înregistrează timpul de lucru. Cu toate acestea, la momentul pronunțării hotărârii CEJ, Marea Coaliție nu a reușit să ajungă la un acord cu privire la o punere în aplicare prin intermediul unei legi.

Proiectarea concretă a înregistrării timpului de lucru a fost neclară până acum

După decizia BAG, ministrul federal al Muncii, Hubertus Heil, a anunțat că se va căuta o soluție practică. Până la urmă, BAG a stipulat doar că trebuie să aibă loc înregistrarea timpului. La momentul respectiv, nu s-a decis cum anume ar trebui să fie aceasta. “Liniștitor” este gândul că, potrivit proiectului de lege, cel puțin o revenire la pontaj nu este în cărți. În schimb, accentul va fi pus pe posibilitățile versatile ale înregistrării electronice a timpului. Acest lucru ar facilita, pe de o parte, controlul și evaluarea de către angajator a timpului de lucru înregistrat și, pe de altă parte, ar îmbunătăți, de asemenea, șansele unei înregistrări corecte.

Cu toate acestea, Ministerul Federal al Muncii nu face încă specificații obligatorii. Pe lângă tipurile obișnuite de înregistrare, de exemplu, înregistrarea poate avea loc și prin intermediul unei aplicații sau înregistrarea colectivă a timpului de lucru prin utilizarea și evaluarea planurilor de ture electronice. Partenerii de negocieri colective vor avea posibilitatea de a face excepții și de a se abate de la înregistrarea electronică. De exemplu, aceștia vor putea, de asemenea, să permită înregistrarea manuală a timpului de lucru pe suport de hârtie. În plus, înregistrarea se poate face în continuare până la sfârșitul celei de-a șaptea zile calendaristice care urmează zilei de lucru.

Lumea muncii devine din ce în ce mai flexibilă

Nu numai de la pandemie și de la tendința asociată a birourilor la domiciliu: lumea muncii devine din ce în ce mai flexibilă. Prin urmare, cel puțin conform proiectului de lege, sunt necesare și înregistrări adaptate ale timpului de lucru: “În special într-o lume a muncii flexibile, înregistrarea orelor lucrate are o importanță deosebită”, se arată în partea oficialilor Ministerului Muncii. Numai în acest fel angajatorul va putea controla suficient de bine respectarea duratei maxime legale de muncă și a perioadelor minime de odihnă. În acest sens, o înregistrare fiabilă a timpului de lucru servește și sănătății și siguranței lucrătorilor. De altfel: Prietenii popularului “timp de lucru bazat pe încredere” nu trebuie să se teamă – modelul flexibil de timp de lucru nu va fi afectat de obligația de înregistrare a timpului.

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu