Poliomielită poate apărea din nou în Romania din cauza ucrainienilor!

Medicii trag un semnal de alarmă: Chiar și medicul timișorean Virgil Musta spune că există un risc major ca țara noastră să se confrunte cu multiple cazuri de poliomielită.

Potrivit specialistului din vestul țării poliemielita este o boală ce nu a fost încă eradicată în Ucraina, fapt pentru care, de-a lungul anilor, medicii români au primit periodic avertismente pe această temă. Mai ales că boala poate afecta destul de grav persoanele nevaccinate.

”Noi am avut de mai multe ori alerte de poliomielită. În Ucraina există poliomielită. Odată cu venirea persoanelor din Ucraina există riscul ca pe o populaţie nevaccinată să se declanşeze cazuri sau o epidemie de poliomielită, ceea ce ar fi foarte tragic, pentru că este o altă boală care lasă sechele importante şi cu care noi nu ne-am mai confruntat de foarte mulţi ani”, susţinedoctorul Virgil Musta

Fiind o infecție gravă, așa cum spune medicul Virgil Musta, aceasta atacă sistemul nervos, apărând inițial ca o viroză ce dă dureri de mușchi și de cap, putând să lase sechele serioase, precum parezele.

”De cele mai multe ori, boala se opreşte în această fază, dar sunt persoane la care avansează şi dau acele pareze care creează un handicap cu sechele importante.

E o boală cu manifestări neurologice care poate da multe sechele şi perturbări într-o societate care trebuie să susţină aceste persoane care nu vor mai putea fi active”, a explicat doctorul Musta.

Pe această temă, nu doar medicul Virgil Musta trage un semnal de alarmă. Direcția de Sănătate Publică Timiș, luând în calcul numărul mare de refugiași ucraineni care se află acum în România și care continuă să vină, avertizează că odată cu izbucnireaz războiului ruso-ucrainean există șanse mari ca pe teritoriul României să se răspândească boli precum: difteria, poliomielita şi rujeola.

”Având în vedere situaţia specială din Ucraina, inclusiv contextul epidemiologic şi existenţa unui aflux crescut de persoane pe teritoriul României, care pot fi cazate în alte locaţii decât cele organizate (tabere pentru refugiaţi, centre de imigrări) Directia de Sănatate Publică Timiş atrage atenţia asupra existenţei riscului de import pentru diverse boli transmisibile, cu precădere difteria, poliomielita şi rujeola”, arată DSP Timiş.

Potrivit lui Rafila, populaţia Ucrainei – în special populaţia pediatrică – are acoperire vaccinală inferioară ţărilor din Uniunea Europeană şi, implicit, din România.

„Întotdeauna când există un fenomen migrator există acest pericol. Bolile transmisibile, inclusiv cele prevenibile prin vaccinare, nu au dispărut. Singura care a dispărut este variola. (…) Sigur există o preocupare. Se lucrează la supravegherea posibilelor cazuri de paralizie care ar putea să fie legate de o formă de poliomielită cu virus derivat din vaccin sau o formă de difterie. (…) Poliomielita şi difteria au dispărut de foarte mulţi ani din România, dar sigur că ne preocupă şi toate direcţiile de sănătate publică, mai ales cele din zona de frontieră, au fost avertizate încât să poată să identifice astfel de cazuri”, a spus ministrul Rafila, într-o conferinţă de presă.