„Lockdown pentru cei nevaccinați” din ianuarie e la Curtea Supremă

Cate stele merita presa?0 Votes

„Izolarea pentru nevaccinați” din ianuarie 2022 a rezistat curții supreme. Curtea Constituțională (VfGH) a respins plângerea unui austriac superior ca nefondată. Se susține că măsurile impuse au fost admisibile având în vedere alocația de infecție.

Plângerea se referea la regulile 2G, care restrângeau mai mult sau mai puțin persoanele nevaccinate la navetă și muncă esențială, în acest caz perioada 21-30 ianuarie. Reclamantul a susținut că numărul de spitalizări a scăzut și că, prin urmare, măsurile au încălcat atât drepturile fundamentale, cât și Legea măsurilor Covid.

Deși Curtea Constituțională vede o încălcare intensă a drepturilor fundamentale, nu le încalcă. Numărul de pacienți corona din unitățile de terapie intensivă a scăzut la sfârșitul lunii ianuarie 2022, dar autoritatea a inclus în mod corect disponibilitatea de resurse și capacități suplimentare în sistemul de sănătate atunci când a evaluat dacă sistemul de sănătate risca să fie supraîncărcat.

Întreținerea a fost „esențială”

În special în ceea ce privește varianta omicron, care era dominantă la acea vreme, autoritatea a trebuit să țină seama de faptul că ar exista și mai multe lipsuri de personal în sistemul de sănătate din cauza numărului mare de persoane infectate în același timp și, prin urmare, un ar apărea o situație critică.

„Deci, ministrul Sănătății a presupus în mod înțeles că menținerea regulamentului de ieșire aplicabil persoanelor fără dovada 2G a fost, de asemenea, esențială în perioada 21 ianuarie – 30 ianuarie 2022”. De asemenea, Curtea Supremă s-a referit la numeroase excepții care mențin măsura proporțională.

Măsuri suplimentare precum obligația de a purta măști și regulile de distanță ar fi fost insuficiente în opinia Curții Constituționale. La acea vreme, acestea singure nu erau suficiente pentru a opri procesul de infecție. Prin urmare, odată cu extinderea regulii 2G, legiuitorul nu a depășit cadrul specificat de Legea Măsurilor Covid.

Nici principiul egalității nu este încălcat

În fine, judecătorii nu au recunoscut nicio încălcare a principiului egalității. Pentru că și la sfârșitul lunii ianuarie a existat o diferență clară în ceea ce privește numărul de noi infecții în funcție de stadiul de vaccinare și ar fi trebuit tratați semnificativ mai mulți pacienți nevaccinati în spitale. În plus, au fost luate în considerare studiile referitoare la varianta omicron relativ nouă de atunci.

În martie, VfGH convenise cu legiuitorul în ceea ce privește „blocarea pentru nevaccinați”, adică cam în noiembrie 2021. La acel moment, aceasta a fost înlocuită cu un „blocare pentru toată lumea” până când a venit un nou „blocare pentru cei nevaccinati” în ianuarie. 

Rauch se simte confirmat

Ministrul Sănătăţii Johannes Rauch (Verzii) este în mod corespunzător mulţumit. Constatarea confirmă încă o dată că departamentul a luat măsurile de protecție împotriva coronei pe baza cunoștințelor științifice actuale și în conformitate cu Constituția Federală. „Lociunea pentru cei nevaccinati” și regula 2G au fost necesare din punct de vedere epidemiologic.

Cate stele merita presa?0 Votes