50 de cazuri noi într-o săptămână: “Ne aflăm într-un an de vârf al rujeolei”

Un val de rujeolă se abate asupra Austriei. Numărul de cazuri crește rapid. Medicii recomandă vaccinarea “înainte să ne explodeze în față”.

Valul actual de rujeolă din Austria este în continuă desfășurare. În decurs de o săptămână, numărul cazurilor a crescut cu aproape 50, ajungând la 267. Rata complicațiilor este de 20 la sută. 15.500 de copii cu vârsta sub un an nu au fost deloc vaccinați împotriva rujeolei în 2022. Acest lucru a fost explicat de experți în cadrul unui eveniment de formare online a medicilor organizat joi seara de Academia Austriacă de Vaccinare.

“Timpul pentru vaccinare este acum. Înainte să ne explodeze în față”, a avertizat virusologul vienez Lukas Weseslindtner (MedUni Viena/Centrul național de referință pentru rujeolă).

Cifrele actuale sunt îngrijorătoare: Miercuri, săptămâna trecută, expertul a raportat 219 cazuri de rujeolă confirmate în laborator la conferința de formare a farmaciștilor de la Schladming, cu o dată limită cu o zi înainte (5 martie). Până marți, inclusiv, în această săptămână (12 martie), au fost deja 267 de cazuri, ceea ce reprezintă o creștere de 48 de cazuri.

“Ne aflăm într-un an de vârf al rujeolei”, a spus virusologul. Tendința pare dramatică într-o comparație pe termen mai lung. În 2021 și 2022, în Austria au fost înregistrate doar 0,1 cazuri de rujeolă la un milion de locuitori. Acestea au fost astfel eliminate de facto. În 2023, incidența bolii virale extrem de contagioase în Austria a crescut la 20,4 cazuri la un milion de locuitori (un total de 186 de cazuri într-un an). Începând de marți, săptămâna aceasta, Austria avea deja o incidență de 23,8 cazuri la un milion de locuitori.

Potrivit lui Weseslindtner, rujeola – precursorii virusurilor care apar exclusiv la oameni au sărit probabil de la lilieci la oameni în decursul istoriei – este foarte periculoasă. 20 la sută dintre cei afectați suferă complicații. Acestea pot fi infecții ale urechii medii, precum și pneumonii severe. La copii și adolescenți, unul din 1.000 până la 2.000 dintre cei afectați dezvoltă encefalită rujeolică (frecvența leziunilor permanente: 30 la sută). În cazul unei infecții sub vârsta de un an, incidența panencefalitei sclerozante subacute, care apare ani mai târziu și este întotdeauna fatală, este de unul din 600.

Vaccinarea este puternic recomandată pentru toți bebelușii cu vârsta de nouă luni și peste. Numai cu o a doua vaccinare (trei luni mai târziu pentru copiii cu o primă vaccinare în primul an de viață, după prima vaccinare din primul an de viață la un interval de numai patru săptămâni) există o protecție de peste 95 % (98-99 %). Dar toată lumea ar trebui să fie protejată. Acesta este motivul pentru care vaccinul împotriva rujeolei (ROR) este în prezent oferit gratuit tuturor pe întreg teritoriul Austriei, fără restricții de vârstă, a subliniat Maria Paulke-Korinek, șefa Departamentului de imunizare din cadrul Ministerului Sănătății.

Cu toate acestea, situația în rândul copiilor austrieci este alarmantă. “În rândul copiilor de un an, 18%, adică 15.500 de copii, sunt complet nevaccinați. În mod ideal, o rată de acoperire vaccinală de 95% ar trebui să fie deja atinsă la această grupă de vârstă pentru a doua vaccinare parțială”, potrivit raportului scurt al Ministerului austriac al Sănătății privind rujeola pentru anul 2022 (ultimele cifre disponibile). 32.000 de copii aflați în primul an de viață au fost vaccinați doar o singură dată împotriva rujeolei în loc de cele două vaccinuri recomandate, a precizat expertul.

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu