Ghid: Conducători auto începători în timpul perioadei de probă

Odată ce un nou venit a trecut examenul de conducere, bucuria este mare. Totuși, aceasta este cel puțin oarecum umbrită, deoarece există o perioadă de probă pentru șoferii începători sau pentru șoferii tineri. Perioada de probă durează doi ani, timp în care noii șoferi trebuie să respecte cu scrupulozitate legislația rutieră și regulile de circulație care se aplică în Germania.

În caz contrar, pe lângă sancțiunile general aplicabile în catalogul de amenzi, există amenințarea unui seminar de remediere costisitor pentru conducătorii auto începători și o prelungire semnificativă a perioadei de probă.

În ghidul oferit de www.ue.legal, vă arata de ce există o perioadă de probă, care sunt cele mai frecvente infracțiuni sau cauze ale accidentelor, la ce consecințe și măsuri se pot aștepta în cazul încălcărilor în trafic cu permisul de conducere în perioada de probă și cum diferă sancțiunile pentru șoferii începători și pentru cei care nu sunt în perioada de probă, în funcție de catalogul de amenzi.

Ce sunt infracțiunile A și B în timpul perioadei de probă?

Acestea sunt infracțiuni administrative grave și mai puțin grave. Ghidurile noastre privind infracțiunea A și infracțiunea B vă oferă câteva exemple.

Catalogul A: Ce sunt infracțiunile rutiere grave?

În FeV există o reglementare clară cu privire la infracțiunile care fac parte din catalogul A și pentru care chiar și prima infracțiune conduce la măsuri de probațiune. Acestea sunt infracțiunile enumerate în Legea privind circulația rutieră și în Codul penal, de ex:

 • părăsirea locului accidentului fără permisiune (hit and run)
 • constrângerea (de exemplu, urmărirea pe autostradă cu luminile intermitente)
 • Interferența periculoasă cu traficul rutier (de exemplu, curse ilegale de mașini)
 • Conducerea în stare de ebrietate
 • Conducerea sub influența drogurilor
 • Omucidere din neglijență sau vătămare corporală

În plus, unele infracțiuni administrative grave sunt, de asemenea, infracțiuni de tip A, după cum arată următoarele exemple din catalogul de amenzi:

 • Punerea în pericol a altora prin nerespectarea priorității de trecere sau prin comiterea unei greșeli la viraj
 • Nerespectarea culorii roșii la semafor
 • Excesul de viteză (măsurile de probațiune se aplică numai dacă limita de viteză depășește 20 km/h cu mașina sau 15 km/h cu camionul)
 • depășirea într-o zonă în care depășirea este interzisă
 • Distanța de siguranță insuficientă la o viteză mai mare de 80 km/h (mai puțin de jumătate din limita de viteză)
 • Încălcarea regulii de conducere pe dreapta
 • Nerespectarea semnelor de oprire ale poliției
 • Comportament neadecvat la trecerile de pietoni cu zebră
 • Comportament neadecvat la depășirea autobuzelor școlare
 • Utilizarea unui telefon mobil fără a folosi un sistem hands-free

Catalogul B: Ce sunt infracțiunile rutiere mai puțin grave?

Infracțiunile rutiere mai puțin grave, pentru care doar două infracțiuni vor duce la măsuri de probațiune, includ:

 • Conducerea cu pneuri uzate
 • încărcătură neasigurată
 • Pericolul reprezentat de un vehicul avariat care nu a fost asigurat în conformitate cu reglementările.
 • Transportarea copiilor fără dispozitivul de reținere prescris (scaun pentru copii)
 • Parcarea pe autostrăzi și autostrăzi unde nu există permis de parcare.
 • Depășirea termenului de efectuare a inspecției principale cu mai mult de opt luni.

Mai multe despre Catalog găsiți in Catalogul federal uniform al infracțiunilor

Șoferii tineri și șoferii începători nu trebuie să fie induși în eroare de termenul “mai puțin grav”. În ciuda acestei descrieri oarecum trivializante, aceste infracțiuni sunt, desigur, întotdeauna periculoase și pot avea consecințe tragice în cazuri individuale.

Reglementări privind prelungirea perioadei de probă

Legea privind circulația rutieră prevede următoarea reglementare graduală pentru infracțiunile comise de șoferii începători:

 • În cazul unei prime infracțiuni de tip A sau a două infracțiuni de tip B, biroul pentru permise de conducere va prescrie participarea la un seminar de remediere pentru conducătorii auto începători. În același timp, perioada de probă se prelungește automat cu încă doi ani. Prelungirea perioadei de probă pentru permisul de conducere nu poate fi contestată din punct de vedere juridic.
 • În cazul în care se comite o altă infracțiune de tip A sau două infracțiuni de tip B în timpul perioadei de probă prelungite, noul șofer primește un avertisment scris. În plus, se face recomandarea de a participa la o ședință de consiliere psihologică în trafic în termen de două luni. Cu toate acestea, această participare este doar voluntară și implică costuri.
 • În cazul unei noi infracțiuni de tip A sau a două infracțiuni de tip B, în ciuda participării la un seminar de remediere pentru șoferii începători și în ciuda unui avertisment scris, permisul de conducere va fi retras. Aceasta este urmată de o așa-numită perioadă de interdicție, care durează cel puțin trei luni.

Seminar avansat pentru șoferii începători: costuri, durată, conținut

Un curs de perfecționare pentru șoferii începători este de obicei oferit și desfășurat de școli de șoferi special acreditate. Costurile variază între 250 și 400 de euro. Conținutul seminariilor, care se desfășoară în grupuri de până la doisprezece participanți, include discutarea încălcărilor rutiere comise. În plus, se încearcă să-i învețe pe participanți cum să se comporte pe viitor în conformitate cu legislația rutieră.

Seminarul durează nouă ore și este împărțit în mod normal în patru blocuri de câte 135 de minute fiecare. O altă componentă este un test de conducere cu instructorul auto.

Participanții nu trebuie să susțină un test separat. Se eliberează un certificat de prezență corespunzător pentru participarea la un seminar de remediere pentru conducătorii auto începători. În cazul în care acesta este prezentat în termenul stabilit, permisul de conducere sau permisul de conducere se eliberează din nou fără restricții.

În cazul în care alcoolul și/sau drogurile au fost implicate în încălcarea regulilor de circulație, trebuie să se parcurgă un seminar special de post-formare, care este condus de psihologi special autorizați în acest scop și se concentrează pe efectele narcoticelor în traficul rutier.

Care este scopul cursului de perfecționare pentru conducătorii auto începători?

Scopul seminarului avansat este ca șoferul începător (adică utilizatorul drumului în perioada de probă) să recunoască cauzele comportamentului său greșit în trafic. În plus, cu ajutorul profesional al unui instructor auto și/sau al unui psiholog de trafic, trebuie dezvoltate strategii adecvate pentru a evita repetarea.

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu