Arhiva erichmocanu.tv – CC-BY 4.0 

Din Octombrie 2023 in Germania

Modificări ale taxei pe gaz, sfârșitul subvenției pentru costurile de încălzire și începutul vacanței de toamnă: Octombrie 2023 va aduce, de asemenea, schimbări în sud-vestul țării. Puteți găsi o prezentare generală aici.

Declarația de impozit 2022: Termenul limită se încheie la 2 octombrie 2023

Deși data de 30 septembrie este termenul limită pentru depunerea declarației fiscale pentru anul 2022, deoarece această zi cade într-o sâmbătă, declarația fiscală poate fi depusă la Fisc până luni, 2 octombrie. Cei care apelează la sprijinul unui consilier fiscal sau al unei asociații de asistență în domeniul impozitului pe venit pot răsufla ușurați: termenul limită este 31 iulie 2024.

Cerere pentru subvenția pentru costurile de încălzire doar până pe 20 octombrie

Și încă un termen limită, care se încheie luna aceasta: Cei care nu se încălzesc cu gaz sau cu încălzire urbană, adică cu lemne, petrol sau alți “combustibili fără conducte”, mai pot solicita o subvenție pentru costurile de încălzire până la 20 octombrie. Acest lucru este menit să-i ușureze pe cetățeni retroactiv pentru anul în curs. Toate informațiile pot fi găsite în FAQ.

Vacanțe de toamnă în RLP și BW

Se pare că vara încă nu s-a terminat cu adevărat – iar vacanța de toamnă este deja la tot pasul. Elevii din Renania-Palatinat se pot bucura de două săptămâni fără școală, vacanța urmând să dureze între 16 și 27 octombrie. Abia apoi va fi rândul landului Baden-Württemberg, și doar pentru o săptămână – școlile vor fi închise între 30 octombrie și 3 noiembrie.

Prețul benzinei se ieftinește – dar nu automat

Chiar la timp pentru începerea sezonului de încălzire, gospodăriile din Baden-Württemberg și Renania-Palatinat pot spera la o ușurare: Două suprataxe pentru gaz, care se adaugă la preț, vor fi eliminate de la 1 octombrie. Potrivit portalului de comparare Verivox, costurile cu gazul pentru o gospodărie de probă pot scădea astfel cu aproximativ cinci procente. Totuși, acest lucru nu se aplică automat: clienții ar trebui, prin urmare, să verifice contractul existent.

Gata cu WhatsApp pe smartphone-urile vechi

Cei care folosesc WhatsApp pe un smartphone Android mai vechi ar trebui să fie atenți la data de 24 octombrie. După această dată, aplicația de mesagerie va fi suportată doar pe telefoanele cu sistemul de operare Android versiunea 5.0 și mai recente. WhatsApp dorește să avertizeze utilizatorii afectați. Puteți vedea ce versiune este instalată pe smartphone-ul dvs. în setările dispozitivului, la “Sistem” sau “Despre dispozitiv”.

Începutul semestrului de iarnă în BW și RLP

Semestrul de iarnă 2023/24 începe oficial la 1 octombrie la majoritatea universităților și colegiilor din sud-vest. Cu toate acestea, cursurile încep de obicei la mijlocul sau la sfârșitul lunii: la universitățile din Hohenheim, Heidelberg, Freiburg și Stuttgart pe 16 octombrie, iar la Konstanz, Kaiserslautern, Trier și Mainz pe 23 octombrie. La Koblenz, prelegerile încep chiar pe 30 octombrie.

Permisul de conducere: noul catalog de întrebări pentru examenul teoretic

Începând cu luna octombrie, se va aplica o nouă listă de întrebări pentru obținerea permisului de conducere. Unele întrebări au fost eliminate, iar altele noi au fost adăugate. Toate clasele de vehicule sunt afectate. Grupul de lucru “Examinarea teoretică pentru obținerea permisului de conducere și elaborarea sarcinilor” este responsabil pentru pregătirea întrebărilor. Destul de multe persoane sunt nevoite să se chinuie să treacă de mai multe ori prin examenul teoretic de conducere: la nivel național, rata de eșec a fost de 34,1 la sută în 2020 și chiar de 36,7 la sută în 2021, potrivit Statista.

Schimbarea timpului

Este din nou vremea aceea: ora de iarnă în loc de ora de vară, se schimbă ceasul. În noaptea de 29 octombrie, care este întotdeauna ultima duminică a celei de-a zecea luni, ceasul va fi dat înapoi de la ora 3.00 la ora 2.00. Asta înseamnă: dormiți cu o oră mai mult.

Salarii în sectorul artizanatului

Angajații din două meserii se pot aștepta la mai mulți bani din octombrie. Acest lucru este raportat de Deutsche Handwerks-Zeitung. În domeniul schelelor, salariul minim va crește de la 12,85 euro la 13,60 euro în octombrie. În plus, indemnizația de formare a fost ajustată. În primul an de formare, aceasta va fi de 1050 de euro, în al doilea an de 1245 de euro, iar în al treilea de 1515 euro.

În plus, salariul de bază în meseria de acoperitor va crește de la 1 octombrie. Într-o primă etapă, angajații primiseră salarii mai mari cu cinci procente în noiembrie 2022, iar de la 1 octombrie acestea vor crește cu încă trei procente, ajungând atunci la 21,12 euro pe oră.