Indemnizație de șomaj chiar și în caz de neglijență gravă?

Orice persoană care exercită o profesie în care depinde de permisul de conducere ar trebui să aibă grijă de acesta. La urma urmei, cum ar putea un șofer de camion să își facă treaba dacă nu are voie să conducă un camion? Recent, LSG Baden-Württemberg a trebuit să se ocupe de întrebarea dacă un șofer profesionist care și-a pierdut permisul de conducere și locul de muncă din neglijență gravă are dreptul la indemnizații de șomaj.

O persoană care își pierde locul de muncă din cauza unei neglijențe grave nu are dreptul la indemnizații de șomaj. Aceasta a fost decizia Tribunalului social din Baden-Württemberg (Landesozialgericht – LSG) după ce un șofer profesionist a comis alte infracțiuni în ciuda celor șase puncte de conducere la Flensburg și, prin urmare, i-a fost retras permisul de conducere (LSG Baden-Württemberg, hotărârea din 19 aprilie 2023, nr. de referință L 8 AL 1022/22).

Un șofer profesionist salariat, care avea doar un contract de muncă verbal, a fost trimis în judecată de mai multe ori pentru încălcări ale normelor de circulație – printre altele, pentru că a condus cu viteză excesivă și a vorbit la telefon fără un dispozitiv hands-free. După ce punctele sale din Flensburg s-au acumulat încet-încet din ce în ce mai multe, șoferul profesionist a fost admonestat, iar după al șaselea punct a fost chiar avertizat. Dar avertismentul nu pare să fi lăsat o impresie de durată, pentru că doar o lună mai târziu vorbea din nou la telefon în timp ce conducea. Încununarea a urmat încă șase luni mai târziu: șoferul și-a continuat comportamentul imprudent și, în cele din urmă, a fost prins depășind limita de viteză cu 34 de kilometri pe oră în afara limitelor orașului. El a presupus în mod eronat că unul dintre numeroasele sale puncte va fi pierdut până în momentul în care avizul de sancționare va deveni definitiv. Cu toate acestea, a aflat prea târziu despre așa-numitul “Überliegefrist”, ceea ce înseamnă că punctul pierdut rămâne pentru încă un an pentru a reconstrui punctajul în cazul unei noi infracțiuni.

Așa că planul său nu a funcționat, iar permisul de conducere i-a fost retras – o problemă pentru un șofer profesionist. În consecință, și-a pierdut locul de muncă și a solicitat ajutor de șomaj. Acolo, însă, a primit o veste proastă pentru el: contravenientul a primit o perioadă de suspendare de patru luni din partea agenției de ocupare a forței de muncă. El nu a avut succes în apelul său atât la Tribunalul Social din Stuttgart (SG), cât și la Tribunalul Social Regional din Baden-Württemberg (LSG). Cu toate acestea, nu perioada de întârziere a fost problema reală, ci primul punct nu fusese pregătit pentru răscumpărare. Perioada de răscumpărare a punctelor individuale variază în funcție de tipul de infracțiune rutieră. Atâta timp cât un punct nu este pregătit pentru răscumpărare, acesta rămâne stocat în dosarul de încălcare a normelor de circulație și poate afecta permisul de conducere, ca în acest caz.

Pierderea locului de muncă din cauza unei neglijențe grave

LSG a constatat că pierderea locului de muncă a fost cauzată de neglijență gravă. La urma urmei, șoferul fusese informat cu privire la punctajul său și știa că o nouă infracțiune rutieră ar fi dus la retragerea permisului de conducere. Potrivit instanței, ignorarea perioadei de întârziere nu a schimbat acest lucru. Mai degrabă, din cauza erorii sale, conducătorul auto a crezut că își poate permite o nouă infracțiune rutieră. Acest lucru a arătat în mod clar că șoferul nu a înțeles semnificația sistemului de puncte și nu și-a acceptat abaterea.

Chiar și faptul că ultima călătorie a fost o călătorie privată sub presiunea timpului, într-un loc necunoscut de el, a fost irelevant. Instanța a recunoscut că sunt îndeplinite cerințele pentru perioada de suspendare în temeiul secțiunii 159 din Codul social (SGB) III, deoarece pierderea permisului de conducere a încălcat obligațiile auxiliare din contractul de muncă (chiar dacă acesta era doar verbal). Era clar pentru ambele părți că permisul de conducere era o cerință indispensabilă pentru postul de șofer profesionist.

Puncte în Flensburg? Noi vă putem ajuta!

Aveți o întrebare despre legislația rutieră sau ați fost acuzat de o infracțiune rutieră? Avocații noștri cu experiență în domeniul dreptului rutier vor lucra cu dumneavoastră pentru a găsi o soluție personalizată. După cum dovedește acest caz, este important să luați măsuri din timp și să nu luați măsuri împotriva punctelor doar ulterior. Pentru toate întrebările dumneavoastră, nu ezitați să ne contactați formularul nostru de pe pagina armin-media.com

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu