Vaccinarea împotriva rujeolei pentru copii este legală

Curtea Constituțională Federală consideră că vaccinarea împotriva rujeolei este rațională și constituțională. Aceasta înseamnă că copiii pot fi îngrijiți în grădinițe sau cu îngrijitoare numai dacă au fost vaccinați sau și-au revenit deja după boală.

Curtea Constituțională Federală consideră că vaccinarea împotriva rujeolei este rațională și constituțională. Ca urmare, aceasta duce la o securitate semnificativă a sănătății copilului. Statul este obligat să protejeze persoanele cu risc care nu pot fi vaccinate – precum femeile însărcinate sau copiii cu vârsta sub un an.

Statul trebuie să prevină focarele în masă. Cum face asta, are o marjă de apreciere. Dar baza științifică este de încredere. Instanța admite că obligația de vaccinare reprezintă o încălcare gravă a drepturilor părinților și a copiilor. Dar protecția persoanelor vulnerabile are prioritate.

încălcarea drepturilor fundamentale în mod proporțional

Accentul se pune în primul rând pe facilitățile comunitare, cum ar fi centrele de zi și școlile. De la 1 martie 2020, centrele de zi au permis admiterea copiilor de la vârsta de un an doar dacă sunt vaccinați sau au avut deja rujeola. Aceleași reguli se aplică îngrijitorilor de copii. „Având în vedere riscul foarte mare de infectare cu rujeolă și riscul asociat al unei evoluții severe, există un risc considerabil pentru terți”, se arată în raționamentul Curții Constituționale Federale. Prin urmare, încălcarea drepturilor fundamentale ale părinților și copiilor este proporțională.

Acest lucru nu este posibil în școli din cauza școlii obligatorii. Cu toate acestea, părinții riscă amenzi de până la 2500 de euro. Focarele de rujeolă apar din nou și din nou în Germania, deoarece mai puțin de 95% din populație este vaccinată.

Lauterbach vorbește despre „vești bune”

Într-un anumit punct, totuși, judecătorii de top ai Germaniei sunt acomodați cu părinții reclamanți: aceștia nu trebuie să tolereze alte vaccinuri combinate. Aceasta înseamnă că numai combinația cu vaccinurile împotriva oreionului, rubeolei sau varicelei este rezonabilă din punct de vedere constituțional.

Ministrul federal al Sănătății, Karl Lauterbach, a vorbit despre „vești bune pentru părinți și copii”. Rujeola pune viața în pericol pentru cei infectați și cei din jurul lor. Prin urmare, este sarcina statului să evite infecțiile în grădinițe și școli. „Oricine este îngrijit sau predat acolo și care lucrează acolo trebuie să fie protejat în mod demonstrabil împotriva infecției cu rujeolă. Și pentru toți ceilalți, vaccinarea împotriva rujeolei este o cerință de bun simț”.

În urmă cu doi ani, părinții au eșuat deja în cererea lor urgentă la Curtea Constituțională Federală, cu care doreau să împiedice intrarea în vigoare a vaccinării obligatorii până la luarea deciziei definitive asupra plângerii lor constituționale. Obligația a intrat în vigoare în martie 2020. Acum, plângerile constituționale au fost în cele din urmă respinse și în acțiunea principală.