Am voie in perioada de medical sa plec in Concediu? – Decizia Instanței aici.

Casa de asigurări de sănătate trebuie să plătească în continuare indemnizația de boală dacă plecați în vacanță în străinătate, în UE. Această decizie a fost luată de Tribunalul Social Federal din Kassel. Un schelar aflat în concediu medical a vrut să călătorească în Danemarca și, în cele din urmă, i s-a dat dreptate.

O persoană care este bolnavă mai mult de șase săptămâni în calitate de angajat poate să meargă în concediu de odihnă într-o altă țară din UE și să primească în continuare indemnizația de boală: Aceasta este ceea ce a decis Curtea Socială Federală în cazul unui angajat (hotărârea din 4 iunie 2019, ref.: B 3 KR 23/18 R). Casa de asigurări de sănătate nu poate pur și simplu să oprească plata în cazul unei vacanțe în străinătate.

Reclamantul a fost în concediu medical timp de mai multe săptămâni din cauza unor dureri de spate. Acesta a depus o cerere de concediu în Danemarca la casa sa de asigurări de sănătate și a respectat astfel reglementările. De asemenea, medicul său nu a văzut nicio problemă în legătură cu această călătorie. Cu toate acestea, compania de asigurări de sănătate nu a dorit să aprobe călătoria. Spre deosebire de medic, casa de asigurări de sănătate a suspectat că durerea ar putea fi agravată de călătorie.

În hotărârea sa, Tribunalul Social Federal a stabilit acum câteva puncte importante pentru lucrători:

  • O casă de asigurări de sănătate nu poate refuza un sejur în străinătate pentru că suspectează efecte asupra stării dumneavoastră de sănătate.
  • Casa de asigurări de sănătate trebuie să plătească prestații de boală chiar dacă vă aflați în străinătate, în UE. Context: Într-un stat membru al UE, se aplică regulamentul european privind așa-numitul export de prestații în numerar. Acesta nu se aplică însă în afara UE. Dacă vă aflați în concediu medical și plecați într-o călătorie pe distanțe lungi, fondul de asigurări de sănătate poate înceta plata.
  • Dacă sunteți bolnav mai mult de șase săptămâni și, prin urmare, nu puteți lucra, trebuie totuși să solicitați în prealabil casei de asigurări de sănătate un sejur în străinătate. Cel mai bine este să aveți un certificat medical care să confirme că nu sunteți în stare să lucrați pe durata șederii și că nu există nicio obiecție medicală la călătorie.
  • Dacă sunteți în incapacitate de muncă, asigurați-vă că obțineți o autorizație pentru vacanța în UE. Dacă nu faceți acest lucru, este posibil să nu primiți indemnizație de boală, cel puțin pentru perioada de timp petrecută în străinătate.
  • În cazul în care casa de asigurări de sănătate vă cere să vă prezentați la un examen sau la un tratament medical, trebuie să vă conformați și să vă prezentați. Dacă ignorați astfel de solicitări din partea casei de asigurări de sănătate de a coopera, s-ar putea să aveți, de fapt, probleme cu indemnizația de boală

Mai multe raspunsurii pe tema medicalului gasesti aici

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu