Caietul de examinare medicala a copilului – Întrebări practice

Sunt examenele U obligatorii? Poate că ați primit deja o scrisoare de invitație sau o cerere pentru o examinare U și vă întrebați – sunt examenele preventive obligatorii? erichmocanu.TV va răspunde la întrebări

După nașterea copilului, toți părinții primesc carnetul de examinare a copilului, numit și carnetul galben. Toate rezultatele examenelor de la U1 la U9 sunt înregistrate aici.

Examenele de depistare periodice joacă un rol central în creșterea sănătoasă a copilului. Acestea sunt documentate în carnetul de examinare a copilului, numit și carnetul galben.

Care este scopul broșurii galbene?

În carnetul galben de examinare a copilului, medicii și, uneori, moașele și asistenții maternali înregistrează data exactă și rezultatele tuturor examinărilor U. Broșura galbenă îi ajută pe părinți să se pregătească pentru examenul de screening respectiv, oferind informații despre conținutul examenului în funcție de vârstă.

Cine vă dă carnetul galben?

Broșura galbenă este de obicei înmânată părinților copilului la maternitatea lor sau de către moașa sau asistenta maternală în cazul unei nașteri la domiciliu. Părinții nou-născuților primesc noua Broșură galbenă la scurt timp după naștere.

La ce folosește cardul de prezență detașabil din carnetul galben?

Carnetul de prezență detașabil sau pliabil documentează examenele U la care ați participat până în prezent. În acest fel, părinții sau tutorii pot dovedi prezența regulată la examenele U atunci când este necesar, de exemplu, la autorități, grădinițe, școli sau birouri de asistență socială pentru tineret.

Prin prezentarea acestui card de prezență, părinții pot, de asemenea, să facă dovada consultului medical privind protecția vaccinală completă și adecvată vârstei, cerută de Legea privind protecția împotriva infecțiilor § 34 alin. 10a, înainte ca copilul lor să fie admis pentru prima dată într-un centru de îngrijire de zi. Examenele U3 până la U9 includ o consultație de vaccinare și o verificare a caracterului complet al statutului de vaccinare.

De unde pot obține un înlocuitor dacă pierd carnetul galben sau cardul de prezență?

În caz de pierdere, ambele pot fi înmânate din nou de către maternitate, de către moașă sau de către asistenta maternală și, ulterior, de către cabinetul medical care se ocupă de examenele U ale copilului.

Cui trebuie să arate părinții (sau tutorii) Broșura galbenă?

Broșura galbenă este o informație confidențială. Nicio instituție (de exemplu, grădinița, școala, biroul de asistență socială pentru tineri) nu poate cere să vadă carnetul. Este la latitudinea părinților să decidă cui arată Broșura galbenă. Carnetul de prezență pliat este suficient ca dovadă a prezenței la examenele U.

Pot fi efectuate examene U și în străinătate? Ce trebuie să am în vedere?

Depinde foarte mult de țara în care părinții stau împreună cu bebelușul sau copilul mic. Foarte puține țări (de exemplu, Țările de Jos, Austria, Suedia sau Elveția) au o serie comparabilă de examinări de screening. Prin urmare, ar trebui să vă informați în prealabil pe internet cu privire la examenele de screening și la asistența pediatrică din țara de destinație.

 • Dacă vizitați un cabinet de pediatrie din străinătate pentru o consultație de tip U, cel mai probabil va trebui să plătiți dumneavoastră pentru examinare, deoarece asigurările de sănătate din străinătate acoperă, de obicei, doar costurile de tratament pentru copiii bolnavi.
 • În multe landuri germane există un sistem de înregistrare și de atenționare pentru examenele U – obțineți un certificat pentru controalele medicale preventive efectuate în străinătate și folosiți-l pentru a informa biroul de înregistrare competent. Puteți obține formularul de la biroul central respectiv. Aceste informații sunt utile și pentru medicul pediatru din Germania.

Cel mai bine este să discutați situația dvs. specifică cu medicul pediatru, deoarece intervalul în care ar trebui să se efectueze un “U” este destul de mare. De asemenea, ar trebui să vă întrebați asigurarea de sănătate cât timp va continua să plătească pentru o examinare cu “U” întârziată.

Sunt examenele U obligatorii?

Da și nu. Nu există nici o obligație legală la nivel federal de a participa la examenele de depistare, cu excepția landurilor Bavaria, Baden-Württemberg și Hessen, unde examenele U1-U9 sunt obligatorii. Cu toate acestea, în unele landuri federale, părinții sunt contactați în scris înainte de examenele U sau li se reamintește dacă lipsesc de la acestea.

ATENTIE: in Staturile Federale in care nu este obligatorie examinarea, Jugendamt considera ca este si pt. asta ați putea avea vizite de la un angajat al protecției copilului.

Nou: carnetul electronic de examinare a copiilor (carnet eU)

Începând cu ianuarie 2022, toate casele de asigurări de sănătate legale (și multe dintre cele private) oferă, de asemenea, carnetul de examinare a copilului în format electronic, sub forma așa-numitului carnet eU. Aceasta se află în cadrul dosarului electronic al pacientului (ePA). Informații privind configurarea și utilizarea carnetului eU pot fi obținute de la casele de asigurări de sănătate. O prezentare generală a serviciilor oferite de eU-Heft poate fi găsită pe pagina “Das elektronische Kinderuntersuchungsheft” a Ministerului Federal al Sănătății.

Examinări preventive pentru copii

U 1 – Naștere

Medicul verifică dacă bebelușul este sănătos și dacă a supraviețuit bine nașterii. El evaluează pulsul, respirația, mișcările, aspectul și reflexele bebelușului. De asemenea, bebelușul este cântărit și măsurat, i se ascultă inima și plămânii și se verifică circulația sângelui.
Dacă bebelușul îndeplinește toate criteriile de sănătate, i se acordă zece puncte vitale și are șanse mari de a continua să se dezvolte conform vârstei sale. Copiii născuți prematur sunt monitorizați mai atent; în funcție de maturitatea lor fizică, au nevoie de ajutor pentru respirație și de îngrijire medicală mai intensivă – mai ales dacă cântăresc mai puțin de 2000 de grame la naștere.

U 2 – 1. până la a 10. zi de viață

Această a doua examinare are loc, de obicei, în spital, dar poate fi efectuată și de către pediatru.
Din nou, bebelușul este măsurat și cântărit – acesta ar trebui să fi luat deja în greutate. Medicul verifică, de asemenea, bătăile inimii, respirația, tonusul muscular și mișcările. El efectuează un test de auz și prelevează puțin sânge din călcâiul bebelușului. În acest fel, el poate exclude posibilitatea ca copilul să aibă probleme metabolice sau tiroidiene.
Medicul îi sfătuiește apoi pe părinți cu privire la alăptare și la prevenirea alergiilor.

U 3 – Săptămâna 4 – 5

Pediatrul întreabă dacă bebelușul bea în mod regulat și suficient, cum doarme și cum este digestia sa.
În timpul examinării, el verifică dacă copilul poate fixa un obiect cu privirea, dacă reacționează la sunete, dacă își ridică scurt capul și dacă reflexele sale sunt dezvoltate corespunzător vârstei sale. Medicul verifică șoldurile copilului în mod deosebit de amănunțit pentru a depista eventuale deformări. Pentru aceasta, el folosește aparatul cu ultrasunete.
În cele din urmă, are loc o consultație de vaccinare.

U 4 – Luna a 3-a pana la a 4-a

Această examinare se concentrează pe dezvoltarea mentală și motorie a copilului:

 • Poate copilul să se susțină singur cu brațele în poziția culcat?
 • Își aduce mâinile împreună în poziția culcat pe spate?
 • Se întoarce spre sunete și urmărește un obiect cu privirea?
 • Copilul “bolborosește”? Zâmbește?

Primele vaccinări au loc adesea la U4.

U 5 – Luna a 6-a pana la a 7-a

Medicul verifică dacă bebelușul caută în mod intenționat obiecte și le transferă dintr-o mână în alta.
Majoritatea copiilor se întorc din poziția culcat pe spate în poziția culcat pe spate la această vârstă.
Deoarece introducerea alimentației complementare este iminentă, medicul îi sfătuiește pe părinți cu privire la o alimentație sănătoasă, adecvată vârstei.

U 6 – Luna a 10-a până la a 12-a

La această vârstă, un copil ar trebui să fie deja capabil să se deplaseze prin cameră. Unii fac deja primii pași, majoritatea se târăsc, se târăsc sau se rostogolesc și se trag singuri pe mobilă. În plus, medicul se uită să vadă dacă copilul poate sta bine așezat și dacă stăpânește strângerea cu cleștele.
În ceea ce privește limbajul, copiii de această vârstă formează deja lanțuri de silabe cu sunete duble (“Da-da-da”, “Ma-ma-ma-ma” etc.).

U 7 – Luna 21 pana la 24 de luni

A trecut un an de la ultimul “U”. Acum este momentul să verificați ce progrese de dezvoltare a făcut copilul de atunci:

 • Poate să meargă în siguranță?
 • Mâzgălește pe hârtie?
 • Poate mânui o lingură?
 • Vorbește mai mult de zece cuvinte, poate chiar propoziții de două cuvinte?
 • Cum se joacă copilul și intră în contact cu alți copii și adulți?

Medicul îi sfătuiește pe părinți în ceea ce privește educația pentru curățenie.

U 7A – Luna 34. pana la 36. de Luni

Medicul îi verifică dinții copilului de aproape trei ani și îi testează auzul și vederea. În cazul în care copilul prezintă întârzieri în dezvoltarea vorbirii, este momentul să îl tratăm corespunzător. De asemenea, medicul este interesat de jocul copilului și de comportamentul social al acestuia, deoarece mulți copii sunt pe cale să înceapă grădinița. La această vârstă, copilul ar trebui să fie capabil să vorbească propoziții cu trei până la cinci cuvinte și să aibă un vocabular diferențiat.
Prin urmare, în această perioadă sunt programate și vaccinările repetate.

U 8 – Luna 46 pana la 48. de Luni

Copilul are acum aproape patru ani și este examinat complet din cap până în picioare. Pentru prima dată, medicul îi măsoară și tensiunea arterială și îi examinează urina pentru a exclude afecțiuni ale organelor sau boli renale.
De asemenea, se mai face un test de vedere și de auz.
De asemenea, medicul verifică abilitățile motorii ale copilului:

 • Poate să se balanseze și să meargă pe tricicletă?
 • Poate sta într-un picior?
 • Se poate cățăra?
 • Poate să lege și să dezlege hainele?

De asemenea, copilul ar trebui să fi făcut progrese în domeniul limbajului și ar trebui să fie acum capabil să vorbească cel puțin cinci propoziții de cinci cuvinte și să povestească experiențe. În plus, copilul ar trebui să fie capabil să se concentreze timp de aproximativ 20-30 de minute.

U 9 – Luna 60 pana la 64 de luni

Examenul U9 este ultimul examen obligatoriu înainte de începerea școlii și, prin urmare, este deosebit de important. Acesta are loc la vârsta de șase ani și medicul verifică dacă copilul este pregătit pentru școală:

 • Poate vedea și auzi bine?
 • Este pregătit din punct de vedere mental să urmeze cursurile?
 • Dă dovadă de suficientă dexteritate, capacitate de rezolvare a problemelor și independență?
 • Vorbește fluent și fără să bâiguiască?
 • Poate sări într-un picior și prinde o minge?

Este capabil să îndeplinească sarcini mici, să deseneze figuri și să își scrie numele?

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu