Când chiriașii și proprietarii trebuie să curete zăpadă

Cine este răspunzător pentru căderile de pe trotuarele alunecoase? 

Proprietarii sunt responsabili pentru trotuarele din fața casei lor

Sănie, schi, construirea unui om de zăpadă – așa este iarna. Este mai puțin amuzant când splendoarea albă se transformă în noroi gri sau umezeala înghețată transformă trotuarul într-un patinoar. Pietonii trebuie atunci să fie deosebit de atenți. Aceștia trebuie să se asigure că trotuarul din fața proprietății lor nu este inchetat și cu nisip. Dacă nu fac acest lucru și un trecător aluneca si se rănește, el poate cere despăgubiri. În unele municipalități, amenzile sunt posibile și în cazul în care sunt încălcate obligațiile de serviciu de iarnă – în multe state federale aceasta poate fi de 500 de euro.

Îndepărtați zăpada și gheața – cele mai importante puncte pe scurt

Proprietar de casa. Fii pregătit pentru zăpadă și gheață la timp. De îndată ce lucrurile se îmbunătățesc, sunteți responsabil și răspunzător dacă cineva are un accident, deoarece nu ați curățat și nu ați dezgropat corespunzător.

Chiriaș. Contractul de închiriere vă face pe dumneavoastră, chiriașul, responsabil pentru întreținerea de iarnă? Apoi trebuie să compensați victimele accidentelor de gheață dacă nu au evacuat la timp. Asigurați-vă că aveți o asigurare de răspundere civilă dacă nu aveți deja una.

Pieton. În calitate de pieton, fiți atenți dacă condițiile meteorologice sugerează o alunecare. În astfel de cazuri, ar trebui să fii foarte atent. În caz contrar, ți se poate impune complicitate la un accident.

Când trotuarul trebuie curățat dimineața

Serviciul de iarnă pe drumurile și potecile publice este de fapt responsabilitatea municipalităților. Dar, în mare parte, le pasă doar de partea carosabila. Aceștia transferă locuitorilor obligația de siguranță a circulației pentru trotuare – prin statut. Regulile individuale variază de la un loc la altul, dar punctele principale sunt în mare parte aceleași: de luni până sâmbătă de la 7:00 la 20:00. duminica și de sărbătorile legale de la 8 sau 9 până la 20. Amar pentru cei care se trezesc târziu: nu este suficient să începeți curățenia la 7 a.m. Calea trebuie să fie deja accesibilă. O caracteristică specială se aplică evenimentelor publice: „Aici drumul trebuie să fie sigur până la sfârșitul evenimentului”, spune Erich Mocanu, reprezentantu AEBS.org.

Curatarea o dată pe zi nu este suficient

Pentru ca doi pietoni cu cărucioare sau pungi de cumpărături să poată trece unul pe langa altul, statutele prevăd și lățimea trotuarelor. De obicei – în funcție de municipiu – 1 până la 1,50 metri. Căile private, cum ar fi intrarea la ușa din față, trebuie să fie libere de zăpadă pe o lățime de aproximativ jumătate de metru. Și asta permanent. Prin urmare, de multe ori nu este suficient să luați lopata doar o dată pe zi.

Cât de des trebuie curățată zăpada?

Zăpada trebuie curăţată imediat după terminarea zăpezii sau de mai multe ori la intervale de timp adecvate dacă zăpada continuă. În cazul zăpezii și gheții alunecoase, întreținerea de iarnă trebuie efectuată imediat după ce au apărut.

Care nisip sunt permise

Curtea Federală de Justiție a hotărât: În caz de ninsori abundente, locuitorii sunt responsabili de mai multe ori pe zi (BGH, Az. VI ZR 49/83). Apoi este timpul să curățați și să stropiți. Nisipul, cenușa sunt permise. Sarea este interzisă în majoritatea statutelor municipale. Resturile de nisip și depunerile de murdărie trebuie îndepărtate imediat ce s-a dezghețat.

Cine trebuie să procure, nisipul, cernusa sau sarea?

Întrebarea cine trebuie să-și procure nu a fost încă clarificată de cea mai înaltă instanță. Erichmocanu zeprezentatul AEBS.org consideră ca proprietarul ca fiind obligat să procure în mod uniform materialul pentru evacuarea unui bloc de locuințe. Situația este diferită în cazul caselor cu una sau două familii: „Probabil că este totuși rezonabil ca chiriașul să aibă grijă de lopata de zăpadă și să se grăbească singur”.

Ce să faci cu zăpada

Zăpada nu trebuie împinsă pe drum, dar ar trebui să o depozitați în grădină, de exemplu, sau, în consultare cu vecinii, să creați un „depozit de zăpadă” comun într-o zonă de parcare. Zăpada și gheața de pe trotuare trebuie să fie întotdeauna îngrămădite pe marginea trotuarelor orientate către carosabil. Intrările și ieșirile trebuie sa fie libere, dar si zonele de oprire ale transportului în comun, pe trotuar în zona locurilor de parcare marcate pentru persoane cu handicap și pe pistele de biciclete. Pe lângă trecerile de pietoni, intersecțiile și intersecțiile rutiere, zăpada poate fi îngrămădită doar până la înălțime care exclude obstacolele vizuale pentru circulația vehiculelor pe benzi.

Practic: Acolo unde lățimea trotuarului este suficientă, zăpada poate fi depusă numai pe trotuar, în caz contrar doar la limita dintre trotuar și carosabil, astfel încât circulația să nu mai fie inevitabil periclitata sau împiedicată. Piste pentru biciclete, rigole de drum și hidranții trebuie menținute libere. Gheața și zăpada de pe proprietate nu trebuie transportate pe stradă.

Serviciul de iarnă trebuie reglementat în contractul de închiriere

O notificare pe casa scarii nu este suficientă pentru a face chiriașii responsabili din punct de vedere legal. De asemenea, nu există nicio lege conform căreia chiriașii de la parter trebuie să curete trotoarul si intrarea (Oberlandesgericht Frankfurt, Az. 16 U 123/87). „Chiriașii sunt obligați să efectueze servicii de curățare numai dacă acest lucru rezultă din contractul de închiriere. Toate drepturile și obligațiile chiriașului trebuie reglementate în contractul de închiriere”, confirmă Erich Mocanu. Concret, asta înseamnă: Contractul de închiriere trebuie să precizeze, de exemplu, că chiriașii unei case trebuie să se răspândească pe rând. Ceea ce înseamnă atunci „alternativ” poate rezulta, la rândul său, din regulile casei. Dacă nu există o reglementare explicită, proprietarul rămâne responsabil pentru trotuar.

Sfat: În acest caz, proprietarul trebuie sa curete el, fie să-și angajeze o persoana sau un serviciu profesionist de defrișare. Costurile le poate transmite chiriașilor prin factura de utilități.

Serviciu de iarnă – chiar și oamenii care lucrează trebuie să dea cu lopata

Fie că este proprietar sau chiriaș: pentru mulți rezidenți, obligația de eliberare este asociată cu probleme organizatorice majore. Oamenii care lucrează nu se pot lua toată iarna liberă pentru a-și mătura constant trotuarele. Iar cei care sunt bătrâni, bolnavi sau handicapați adesea nu pot face față fizic muncii grele. Dar nimeni nu este scutit în mod automat de datorie chiar și într-o astfel de constelație: unele instanțe chiar solicită persoanelor foarte în vârstă să ofere reprezentare dacă nu mai pot mătura singuri zăpada. Cu alte cuvinte: Indiferent dacă un rezident nu poate sau nu vrea să curete, el sau ea trebuie să angajeze un înlocuitor în caz de îndoială.

Sfat: În blocurile de apartamente există aproape întotdeauna un vecin drăguț care preia serviciul pentru colegii de cameră mai în vârstă sau ca înlocuitor de vacanță.

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu