Bild von Pexels auf Pixabay

Arhiva erichmocanu.tv – CC-BY 4.0 

Carantina Corona nu dă dreptul la mai multe zile de concediu

Pot fi creditate zilele de concediu pe care angajații le-au petrecut în carantină? Curtea Europeană de Justiție a fost nevoită să se ocupe acum de această chestiune în urma unei cereri de pronunțare a unei hotărâri preliminare. În decizia sa, CEJ a abordat scopul real al timpului de concediu și a explicat dacă acesta poate fi realizat și în carantină.

În cazul în care un angajat trebuie să intre în carantină pentru coronavirus și carantina se suprapune cu zilele de concediu luate, angajatul nu are dreptul să recupereze zilele libere. Acest lucru a fost decis acum de Curtea Europeană de Justiție (CEJ). Decizia s-a bazat pe faptul că carantina nu este comparabilă cu boala (hotărârea din 14.12.2023 – Ref. C-206/22).

La aproape patru ani de la debutul pandemiei, multe probleme de dreptul muncii legate de virus par încă nerezolvate. Acum a trebuit să se găsească claritate într-o dispută care a luat naștere în urmă cu aproape trei ani. În decembrie 2020, un angajat al Sparkasse Südpfalz a dorit să își ia zile de concediu. Cu toate acestea, cu o zi înainte de începerea planificată a concediului său, a fost plasat în carantină din cauza contactului cu o persoană care a fost testată pozitiv la coronavirus. Pentru a evita infectarea persoanelor din gospodăria sa, acesta s-a deplasat doar între dormitor și baie în această perioadă. Angajatul a cerut ca zilele de concediu să îi fie creditate. Cu toate acestea, angajatorul său nu a dorit să onoreze această cerere.

Ca urmare, angajatul a depus o plângere și a susținut că respingerea creditului de concediu a încălcat Directiva UE privind timpul de lucru. Tribunalul Muncii din Ludwigshafen, care a judecat cauza, a decis să obțină o hotărâre preliminară din partea CEJ în această privință.

Angajatul a avut apoi o experiență care l-a făcut să reflecteze în instanță: CEJ a explicat că scopul concediului anual plătit este acela de a se recupera de la locul de muncă și de a se putea relaxa și de a avea timp liber în perioada de concediu. Judecătorii au explicat că o astfel de relaxare nu este posibilă în caz de boală, de exemplu. Cu toate acestea, situația ar fi diferită în cazul carantinei: Aceasta deoarece, potrivit CJUE, carantina fără simptome de boală nu împiedică, în principiu, relaxarea. Prin urmare, nici angajatorul nu este obligat să compenseze dezavantajele care ar putea rezulta în urma unui eveniment imprevizibil, cum ar fi carantina. Potrivit CEJ, intră în sfera de risc a angajaților dacă anumite evenimente le perturbă vacanța.

Prin urmare, angajatul nu a avut noroc în cazul său. Banca de economii nu putea fi obligată să nu considere carantina drept concediu. Cu toate acestea, țările UE au, în general, posibilitatea de a adopta reglementări mai favorabile angajaților. Germania a făcut și ea acest lucru, dar noua reglementare a venit prea târziu pentru angajatul Sparkasse: în Germania, o nouă reglementare a Legii privind protecția împotriva infecțiilor din septembrie 2022 prevede că perioadele de carantină ordonate oficial nu sunt luate în calcul pentru concediul anual.

Din păcate pentru angajat, însă, regulamentul nu se aplică în acest caz, deoarece carantina a fost ordonată în decembrie 2020, dar noul regulament a intrat în vigoare abia aproape doi ani mai târziu și nu se aplică încă retroactiv pentru perioadele anterioare, adică pentru cea mai mare parte a perioadei de coronavirus.

Aproape nimeni nu ar fi bănuit inițial că coronavirusul va ține încă ocupate instanțele de judecată la aproape patru ani de la prima sa apariție în Germania. Și totuși, încă se întâmplă din nou și din nou ca problemele de dreptul muncii, în special cele legate de corona, să fie clarificate în instanță. În blogul nostru din octombrie, de exemplu, am relatat despre o hotărâre a Tribunalului de Stat pentru Muncă din Schleswig-Holstein. Instanța s-a pronunțat cu privire la întrebarea dacă o angajată administrativă are dreptul la continuarea remunerației în cazul în care nu prezintă simptome și este infectată cu coronavirus.

Cu toate acestea, întrebarea fundamentală dacă zilele de concediu în carantină pot fi recuperate pare să fi fost clarificată. Acest lucru se datorează faptului că majoritatea instanțelor de muncă și a instanțelor regionale de muncă s-au pronunțat în același mod ca și CEJ.

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu