Arhiva erichmocanu.tv – CC-BY 4.0 

Care este diferența dintre Urlaubsgeld si Urlaubsentgelt?

Cine nu așteaptă cu nerăbdare concediu binemeritat? Poate că plănuiți o excursie în sud. Sau poate pe balcon? În orice caz, relaxarea este la ordinea zilei! Este și mai frumos că, de obicei, nu trebuie să vă faceți griji cu privire la veniturile dvs. în timpul vacanței, deoarece angajatorul este obligat să vă plătească în continuare. Cu toate acestea, de multe ori nu este clar care sunt prestațiile pe care angajatorul este de fapt obligat să le plătească în legătură cu dreptul dumneavoastră la concediu și care prestații pot fi plătite în mod voluntar și, prin urmare, practic fără drept legal.

În esență, se face o distincție între trei tipuri de prestații:

  • Urlaubsentgelt – Venitul in perioada concediu
  • Urlaubsgeld – Indemnizația de concediu
  • Urlaubsabgeltung – compensație financiară pentru concediul rămas

Urlaubsentgeld: Obligația angajatorului de a vă plăti în continuare salariul

În timp ce principala dumneavoastră obligație în temeiul contractului de muncă este de a vă presta activitatea, angajatorul este obligat să vă remunereze în conformitate cu contractul. Dacă nu vă prestați serviciul, nici angajatorul dumneavoastră nu este, în principiu, obligat să își îndeplinească obligația. Cu toate acestea, aveți, de asemenea, dreptul la concediu plătit. În afară de Legea federală privind concediul (Bundesurlaubsgesetz – BUrlG), condițiile-cadru sunt reglementate în convențiile colective, în acordurile de întreprindere sau în contractul dumneavoastră de muncă.

În conformitate cu § 11 BUrlG, angajatorul dumneavoastră este obligat să vă plătească salariul de bază și anumite componente suplimentare de remunerare chiar și pe perioada concediului. Indemnizația de concediu se bazează pe salariul dumneavoastră mediu. În cazul în care aveți un salariu lunar fix, angajatorul este obligat să vă plătească acest salariu pe durata concediului.

Pe de altă parte, dacă lucrați pe bază de salariu orar, se va lua ca bază salariul dumneavoastră mediu din ultimele 13 săptămâni anterioare începerii concediului, în conformitate cu articolul 11 alineatul (1) teza 1 din BUrlG. Pe lângă salariul dumneavoastră de bază, aceasta include și bonusurile legate de muncă, cum ar fi indemnizațiile de risc sau de schimb, comisioanele, beneficiile în natură sau bonusurile de vânzări. Pe de altă parte, nu se iau în considerare plata orelor suplimentare sau plățile unice, cum ar fi primele sau indemnizațiile de vacanță (Urlaubsgeld). Acest lucru este valabil și pentru costurile sau cheltuielile de deplasare, care nu sunt luate în considerare ca parte a remunerației efective ca rambursare de cheltuieli.

Important: Dacă o creștere a salariului se încadrează în perioada de calcul, angajatorul dumneavoastră este obligat, în conformitate cu § 11 alin. 1 teza 2 BUrlG, să vă calculeze indemnizația de concediu pe baza salariului majorat. Pe de altă parte, reducerile salariale nu sunt luate în considerare, cel puțin în măsura în care nu sunteți vinovat de reducerea salariului. Acest lucru este valabil în special pentru pierderile salariale ca urmare a reducerii timpului de lucru din motive operaționale sau, de asemenea, pentru întreruperile de producție ca urmare a unor reparații neprevăzute la instalațiile de producție.
Dacă, pe de altă parte, lipsiți de la lucru pentru care puteți fi învinuit, orice reducere a salariului și, prin urmare, și o indemnizație de concediu mai mică pot fi pe cheltuiala dumneavoastră.

Exemplu: Dl Ion lucrează ca șofer de stivuitorist la societatea XY. În urma unui accident, acesta suferă rânii la cap și mai multe vânătăi. Întrucât accidentul s-a produs fără influență externă și domnul Ion se afla, de asemenea, sub influența alcoolului, se poate presupune că domnul Ion trebuie acuzat de culpă din neglijență. În acest caz, baza de calcul mai mică din cauza pierderii muncii pentru plata concediului de odihnă trebuie să fie suportată de dl Ion.

Urlaubsgeld ca beneficiu voluntar din partea angajatorului dumneavoastră

Spre deosebire de Venitul in perioada concediu, indemnizația de concediu este, în principiu, un beneficiu voluntar plătit de angajator. Prin urmare, nu există un temei juridic general pentru a avea dreptul la ea. Cu toate acestea, un drept apare de obicei pe baza:

  • acorduri în contractele de muncă,
  • dispozițiile din contractele colective de muncă,
  • un acord de muncă sau
  • o practică a întreprinderii.

În plus, o cerere poate, de asemenea, să decurgă indirect din principiul egalității de tratament, în conformitate cu Legea generală privind egalitatea de tratament (AGG). Dacă alți angajați din cadrul companiei dvs. primesc indemnizație de concediu (Urlaubsgeld), aveți și dvs. dreptul la aceasta, cu excepția cazului în care angajatorul dvs. poate prezenta motive concrete pentru tratamentul inegal.

O pretenție bazată pe practica companiei apare dacă angajatorul dvs. a plătit necondiționat indemnizația de concediu (Urlaubsgeld) în același cuantum timp de trei ani consecutivi. Cu toate acestea, nu există o practică a companiei dacă angajatorul dumneavoastră a precizat în fiecare caz că plata este voluntară. O astfel de clarificare poate face parte, de asemenea, din contractul dumneavoastră de muncă. În acest caz, însă, există cerințe speciale privind claritatea clauzei contractuale corespunzătoare.

Urlaubsabgeltung ca o compensație financiară în cazul încetării raportului de muncă

Dreptul dumneavoastră la concediu este, în esență, pentru recreere și, prin urmare, trebuie să fie acordat și sub formă de timp liber. Cu toate acestea, legiuitorul permite o excepție în cazul în care relația dvs. de muncă încetează oricum. Condiția prealabilă este să aveți încă dreptul la concediu și apoi să îl revendicați.

În acest caz, puteți primi o compensație financiară pentru concediul rămas. Suma este atunci egală cu salariul pe care l-ați fi primit în timpul concediului.

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu