crop black job candidate passing resume to hr employee
Photo by Sora Shimazaki on Pexels.com

Cetățenia Germana fără pierderea cetățeniei de la naștere. Noul proiect de Lege

În viitor, străinii ar trebui să poată dobândi și cetățenia germană fără a preda pașaportul țării lor de origine. Ar trebui să cadă și alte obstacole.

Pe viitor, oricine dorește să fie naturalizat în Germania nu ar trebui să mai fie nevoit să renunțe la cetățenia țării de origine a familiei. Acest lucru reiese dintr-un proiect al Ministerului Federal de Interne pentru o nouă lege a naționalității , care a fost transmis celorlalte departamente ale guvernului federal pentru aprobare vineri.

Proiectul agreat în acordul de coaliție pentru o „lege a cetățeniei moderne” relaxează, de asemenea, cerințele pentru dobândirea limbii germane pentru anumite grupuri. De regulă, aceasta este o condiție prealabilă pentru naturalizare . În plus, perioada minimă de ședere până la depunerea cererii va fi scurtată.

Proiectul, aflat la dispoziția agenției de presă dpa, prevede că facilitarea testelor de limbă și obligația de a susține un test de naturalizare ar trebui desființate pentru toți străinii care au cel puțin 67 de ani. Acesta este menit să onoreze realizările de-a lungul vieții membrilor așa-numitei generații de muncitori invitați, care nu au putut să urmeze cursuri de limbă sau alte oferte de integrare în primii câțiva ani ai șederii lor în Germania. Cu toate acestea, nu numai persoanele în vârstă care au venit în Germania printr-un acord de recrutare ar trebui să beneficieze de simplificări, ci toți membrii acestei grupe de vârstă.

În plus, în ceea ce privește certificatul de limbă, ar trebui să existe și un regulament de dificultate pentru tinerii care doresc să se naturalizeze. În cazuri excepționale justificate – de exemplu pentru că un membru al familiei are nevoie de îngrijire – ar trebui să fie suficient ca persoana în cauză să poată comunica oral în limba germană în viața de zi cu zi, fără probleme semnificative.

Proiectul face parte dintr-o reformă cuprinzătoare a politicilor de migrație și integrare anunțată de SPD, Verzi și FDP. Se bazează pe înțelegerea că acordarea cetățeniei deschide calea către participarea și participarea deplină, de care ar trebui să beneficieze atât cei naturalizați, cât și societatea.

Proiectul prevede, în general, posibilitatea de naturalizare după cinci ani de reședință obișnuită legală în Germania – anterior era de opt ani. În cazul realizărilor speciale de integrare – cum ar fi realizările remarcabile la școală și la locul de muncă, munca voluntară sau cunoștințe lingvistice deosebit de bune – o ședere de trei ani ar trebui să fie suficientă.

Obligația de a alege urmează să fie complet eliminată

Așa-numita obligație de opțiune pentru copiii străinilor născuți în Germania, care era deja limitată de reformele anterioare, urmează să fie complet eliminată. Aceasta înseamnă că, în calitate de adulți tineri, nu mai trebuie să aleagă între cetățenia germană și cetățenia părinților lor.

În plus, perioada în care este necesară reședința obișnuită legală a unui părinte pentru ca un copil cu părinți străini să dobândească cetățenia germană prin naștere în Germania se va reduce de la opt la cinci ani. „Datorită reducerii semnificative a duratei de ședere pentru un părinte, numărul copiilor părinților străini care dobândesc cetățenia germană prin nașterea în Germania va crește”, se arată în proiect.

Cerința de naturalizare introdusă în 2019 de „adaptare la condițiile de viață germane” urmează să fie eliminată din Legea cetățeniei. Potrivit proiectului, însă, naturalizarea este exclusă dacă „străinul este căsătorit cu mai mulți soți în același timp sau arată prin comportamentul său că nu acceptă egalitatea în drepturi a bărbaților și femeilor prevăzute de Legea fundamentală” .

Uniunea critică planurile de reformă

Uniunea era deja în arme împotriva acestor planuri când au devenit cunoscute primele idei ale guvernului semaforului pentru reforma planificată a legii naționalității. Liderul grupului regional CSU, Alexander Dobrindt, a declarat: „Negocirea cetățeniei germane nu promovează integrarea, ci are exact scopul opus și va declanșa efecte suplimentare de atracție în migrația ilegală”.

Managerul parlamentar al fracțiunii Uniunii, Thorsten Frei (CDU), a recunoscut că Germania este o țară de imigrație și se bazează pe migrație pentru piața muncii. În același timp, el a spus: „Dar asta nu înseamnă că îți arunci pașaportul german peste tot”.

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu