Jahr um Jahr ein Formular: Wohngeld wird immer nur befristet bewilligt. Foto: fotolia

Decizie: Refuzi munca rezonabilă – pierzi Ajutorul pentru Locuinta

Dreptul la ajutorul pentru locuință (Wohngeld) poate fi anulat dacă solicitantul refuză să accepte o muncă rezonabilă. Această decizie a fost luată de Tribunalul Administrativ din Berlin.

Obligația de a accepta un loc de muncă nu se aplică numai în cazul alocației pentru cetățeni. Dreptul la alocația pentru locuință poate fi, de asemenea, anulat dacă solicitantul “nu acceptă o muncă rezonabilă și, astfel, nu-și mărește veniturile”, a hotărât Tribunalul Administrativ din Berlin (Ref.: VG 21 K 170/20).

În acest caz concret, solicitantul a solicitat ajutorul pentru locuință. După ce a absolvit cu succes o diplomă în informatică, reclamantul a lucrat mai întâi ca programator de sisteme și profesor de IT, apoi ca programator independent până în 2004 și, ulterior, ca profesor particular de matematică și engleză până în 2014.

Biroul de ajutoare pentru locuințe al biroului districtual Tempelhof-Schöneberg din Berlin a respins cererea expertului IT. Biroul de ajutoare pentru locuințe și-a justificat decizia prin faptul că cererea solicitantului ar fi “abuzivă”.

Persoana în cauză a depus inițial o obiecție în acest sens. După ce aceasta a fost respinsă, reclamantul s-a adresat la 21.

Cu toate acestea, instanța a respins cererea. Potrivit judecătorilor, a existat un motiv legal de excludere a utilizării abuzive.

Legiuitorul a creat ajutorul pentru locuință în cazul în care beneficiarul nu era în măsură să își procure singur sau cu ajutorul persoanelor aflate în întreținere o locuință adecvată.

Prin urmare, prestațiile sociale, cum ar fi ajutorul pentru locuință, nu ar trebui să fie acordate “în cazul în care solicitantul își poate organiza în mod obiectiv situația financiară în ceea ce privește veniturile și cheltuielile, astfel încât să poată face față sarcinii din resurse proprii”.

Reclamantul are o vârstă la care o activitate profesională remunerată, cel puțin în măsura în care este vorba de o activitate marginală, este ușor posibilă și rezonabilă. Cu toate acestea, el nu a demonstrat că a depus eforturi serioase pentru a-și găsi un loc de muncă. Cererile depuse erau cereri fictive fără sens, a criticat instanța.

Instanța a criticat faptul că a refuzat o ofertă de muncă ca tester de software junior în Saxonia Inferioară, care i se potrivea bine, făcând referire la locația din afara Germaniei, dar fără a întreba dacă postul putea fi ocupat și în Berlin. Candidaturile depuse de reclamant, care nu au avut succes, fuseseră făcute “la negru”.

Un recurs împotriva hotărârii poate fi depus la Tribunalul Administrativ Superior din Berlin-Brandenburg.

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu