green trees near snow covered mountain
Photo by Florian Grewe on Pexels.com

După accidentul forestier din Steinach: Cum a putut să moară românul de 16 ani?

La sfârșitul lunii mai, un român de 16 ani moare în timpul unor lucrări forestiere pe teritoriul pădurii de stat din Steinach. Se pare că acesta se afla acolo fără o misiune. Cum s-a putut întâmpla așa ceva? Și ce rol joacă companiile din Europa de Est în industria forestieră brută? Un angajat de la biroul forestier raportează.

Detaliile sunt cele care te fac să te întrebi: Românul care a murit la începutul verii în timpul unor lucrări forestiere lângă Steinach, în sudul Turingiei, nu era doar un minor. Se pare că tânărul de 16 ani decedat lucra, de asemenea, pe teritoriul pădurii de stat din Turingia fără un ordin de lucru oficial. Cu alte cuvinte, el nu era angajat al unei companii. Detaliile exacte ale accidentului din zona de responsabilitate a biroului forestier Sonneberg nu sunt încă disponibile.

Politia Criminalistica încă investighează

În acest moment nu este clar cine și dacă cineva poate fi tras la răspundere din punct de vedere legal, deoarece, potrivit procuraturii din Meiningen, poliția judiciară încă investighează. Cu toate acestea, se pune întrebarea care trebuie să fi fost condițiile în care acest tânăr a manevrat între echipamente forestiere și copaci tăiați pe o pantă abruptă și, de asemenea, a fost insuficient protejat în acest proces.

Oficiul forestier din Sonneberg este considerat în toată Turingia ca fiind un pionier în lupta împotriva flagelului de gândaci de scoarță care face ravagii de cinci ani încoace. S-au depus eforturi uriașe pentru a îndepărta din pădure toți arborii infestați de gândaci. Cantități inimaginabile de lemn au fost îndepărtate într-un timp scurt. În unele momente, până la 16 utilaje mari au lucrat în zona biroului forestier Sonneberg.

În pădurile din Turingia activează și companii austriece, care, la rândul lor, angajează subcontractori. Iar acestea angajează adesea muncitori români sau slovaci pentru munca grea și periculoasă din pădure.

Angajatul raportează în mod anonim

Un angajat de la biroul forestier – care insistă să rămână anonim – raportează că comunicarea cu lucrătorii forestieri străini este cea mai mare problemă dintre toate. Șoferii mașinilor uriașe vorbesc adesea doar câteva cuvinte în engleză, dacă nu chiar deloc. Pentru silvicultori, acest lucru înseamnă că uneori trebuie să treacă de mai multe ori pe zi pentru a verifica ce anume fac lucrătorii forestieri.

De îndată ce ceva nu este în regulă, trebuie să raportăm și să punem capăt cooperării.

Personalul biroului de silvicultură

Toți silvicultorii sunt obligați să acorde o atenție deosebită sănătății și siguranței la locul de muncă. “De îndată ce ceva nu este în regulă, trebuie să raportăm și să punem capăt cooperării. Cu toate acestea, așa ceva s-a întâmplat foarte rar. Ei pot interveni doar dacă echipamentul nu este în regulă.

Omul de știință evaluează situația

Erik Findeisen predă și cercetează utilizarea pădurilor la Universitatea de Științe Aplicate din Erfurt. De ce lucra românul minor în zona pădurii de stat – chiar și el nu poate decât să speculeze. Findeisen subliniază, de asemenea, că proprietarii de păduri – fie ele private sau publice, cum ar fi Thüringenforst – sunt de câțiva ani masiv dependenți de companii externe din cauza secetei și a gândacului de scoarță.

Pentru a putea curăța tot lemnul deteriorat, companiile ar putea apela la subcontractori, spune cercetătorul. Este dificil să urmărești totul, confirmă el: “Silvicultorii, care ar trebui să instruiască și să controleze, își ating în mod natural și ei limitele. Unii dintre ei trebuie să facă de patru până la șase ori mai mult decât tăierile anuale în patru luni, ceea ce înseamnă că se învârt în jurul lor și trebuie să ai grijă să nu se rupă.

Companiile locale lucrează la capacitate maximă

Thüringenforst descrie consecințele actualei “situații de avarie” într-un mod similar atunci când a fost întrebat – ei sunt dependenți de furnizorii de servicii supraregionale: “Companiile forestiere locale nu dispun de capacitățile de utilaje și de forță de muncă necesare în prezent”. De regulă, companiile forestiere străine provin din Austria, Republica Cehă, România sau Slovacia. Contractele sunt scoase la licitație în mod descentralizat de către birourile forestiere, iar cele mai mari de către sediul central al Thüringenforst pe o platformă UE.

De regulă, cel care oferă cel mai mic preț este cel care decide, spune cercetătorul în silvicultură Findeisen. Iar acesta este adesea cazul companiilor din Europa de Est. Acestea sunt de obicei foarte bine pregătite, spune cercetătorul. De asemenea, Thüringenforst nu vede niciun dezavantaj în cazul companiilor străine: “Toate companiile trebuie să dovedească faptul că dețin certificările corespunzătoare pentru lucrările respective și că respectă specificațiile corespunzătoare.

Pădurarii fără o privire de ansamblu asupra subcontractanților

Dar angajatul biroului forestier din Sonneberg spune clar: dacă lucrătorii angajați în acest mod îndeplinesc într-adevăr toate cerințele pentru a fi autorizați să desfășoare o muncă periculoasă este o cu totul altă problemă. Aceasta este responsabilitatea subcontractanților. De ce se afla un minor singur pe panta abruptă și ce făcea acolo este încă un mister.

Findeisen: Crearea de valoare se pierde

Findeisen, cercetător la Universitatea de Științe Aplicate, critică faptul că atât de multă muncă este acum efectuată de companii străine: “În țările de origine ale lucrătorilor, se exploatează diferența de salarii pentru a lucra aici la costuri reduse, dar puținii bani de acolo nu îmbunătățesc nimic pe termen lung”. În plus, este absurd din punct de vedere ecologic ca lucrătorii să traverseze jumătate din Europa pentru a obține locuri de muncă. În plus, tot mai puțini tineri din Turingia sunt instruiți în acest domeniu.

Prin urmare, Findeisen a fondat alianța “Holz-21-regio” împreună cu colegii de la Universitatea Tehnică din Ilmenau, printre alții. Unul dintre obiectivele lor este de a păstra valoarea adăugată a materiei prime lemn în regiune – în Turingia. Findeisen citează ca exemplu Vorarlberg, unde, de-a lungul anilor, s-a dezvoltat o industrie durabilă în jurul lemnului.

Preferăm să stabilizăm companii care creează, de asemenea, un mediu social și generează taxe în regiunea respectivă.

Erik Findeisen Cercetător forestier

Teoretic, acest lucru contrazice puțin ideea de concurență europeană. Dar, potrivit lui Findeisen, ar avea multe avantaje: “Preferăm să stabilizăm companii care creează și un mediu social, care generează taxe în regiunea respectivă, din care pot fi plătite grădinițele. Acesta este un lanț fără sfârșit. Și se poate face același lucru în România sau în Bulgaria.

Apel pentru reguli de finanțare diferite

Cu toate acestea, Findeisen nu consideră că oficiile silvice din Turingia sunt responsabile pentru acest lucru, ci vorbește de o “sarcină europeană”. Pentru ca aceste reglementări de atribuire să se concentreze mai puternic acolo, pentru a face posibilă viața regională.”

În general, Findeisen arată clar că “munca în pădure cu drujba sau cu troliu este încă una dintre cele mai periculoase meserii pe care le avem în Germania, deloc”. Nu se poate exclude întotdeauna ca un copac să fie supus unei tensiuni mai mari sau să fie mai putred decât se aștepta și, prin urmare, ar putea fi periculos pentru un lucrător.

În mod repetat, în păduri au avut loc accidente mortale. Prin urmare, în acest context, el face apel la vizitatorii obișnuiți ai pădurilor să ia în serios barierele și semnele. “S-a întâmplat cu toții ca oamenii să intre în zone periculoase care sunt foarte periculoase și pentru lucrătorii forestieri.”

Va mai trece ceva timp până când vor exista noi concluzii cu privire la moartea românului de 16 ani. Atâta timp cât ancheta este în curs de desfășurare, Thüringenforst nu dorește să comenteze incidentul specific.

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu