FakeNews despre cutremur din Germania – mii de oameni în panică

Avertismentul de pe rețelele de socializare a fost specific: un cutremur în Renania de Nord-Westfalia era iminent. Câteva mii de oameni au fugit afară în miezul nopții.

Duisburg/Köln (dpa) – Un raport fals despre un cutremur iminent în Renania de Nord-Westfalia a condus miercuri noaptea câtiva mii de oameni în aer liber. Avertizarea s-a răspândit prin intermediul rețelelor de socializare, în special în comunitățile de români din diverse orașe, a spus poliția. Serviciile de urgență s-au chinuit să calmeze oamenii. Unii ar fi stat ore întregi afară de teamă să nu se prăbușească case, alții ar fi vrut să doarmă în mașini.

„Oamenii au sunat unul pe altul din pat pentru a se avertiza”, a declarat o purtătoare de cuvânt a poliției din Duisburg. Aproximativ 1000 de oameni au fost în sfârșit pe străzi doar în Duisburg. „Am încercat să calmăm oamenii. Dar mulți erau cu adevărat, foarte speriați.” Au fost și multe apeluri de urgență către poliția din Hagen. „Apelanții au fost foarte îngrijorați pentru că aveau acest mesaj de avertizare pe telefoanele lor mobile”, a spus o purtătoare de cuvânt. În Köln, în jur de 500 de oameni s-au adunat în parcările din jurul unui mare complex înalt.

Încă nu a fost clar pentru poliție miercuri de unde a venit avertismentul privind un cutremur iminent în NRW. „Acesta este, desigur, un raport fals absolut rușinos”, a declarat un purtător de cuvânt al centrului de control de stat. „Din fericire, nu au fost răniți în panica de pe casele scărilor”.

Sebastian Busch, șeful Departamentului de Geofizică la Serviciul de Stat pentru Cutremur din Renania de Nord-Westfalia, subliniază că oricum nu se poate face o prognoză precisă pentru cutremure. Experții pot lucra doar cu probabilități statistice, dar nu pot spune că va avea loc un cutremur într-o anumită regiune în noaptea următoare.

@fernandozishitanul

♬ sunet original – Fernando Zis hitanu
@danny_rm_tff #cutremur #foryou ♬ sunet original – ❤️Cont cu de toate❤️
erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu