Îngrijire 24 de ore: cum arată politica germană în altă parte

Agata Nowak (numele schimbat de editor) este una dintre sutele de mii de femei din Europa de Est care îngrijesc bătrânii germani acasă – ca așa-numită îngrijitoare de 24 de ore. Cel mai recent, ea a avut grijă de un bătrân cu demență singur în casa lui. Zi și noapte.

La fel ca mulți dintre colegii ei, Agata Nowak este foarte atașată emoțional de bătrânul pe care îl îngrijește. “La început trebuia să mă trezesc de două ori pe noapte. M-a trezit bătrânul domn Urland. Am avut nopți nedormite, uneori nu dormeam două zile o dată”, spune ea. “O zi a fost 21, următoarele 24, sau 48 de ore. Cu o scurtă pauză pe canapea, unde puteam să aţip. Dacă bătrânul domn dormea ​​în scaunul cu rotile, îmi puteam permite să dorm puţin.”

Pauzele și perioadele de odihnă nu sunt verificate

Asemenea condiții de muncă – fără pauze, fără perioade de odihnă – sunt inacceptabile. Dar nimeni din Germania nu verifică asta în gospodăriile private. Agata Nowak este ca mulți dintre colegii ei. Este izolată la fața locului și vorbește greu germană.

Îngrijitorii est-europeni din Germania lucrează în diferite modele. Ei fie sunt angajați direct de familie, fie sunt plasați de agenții. Unii lucrează pe cont propriu, dar majoritatea lucrează complet la negru. În toate aceste modele există exploatare. Problema: De prea mult timp, politica germană de îngrijire s-a bazat pe membrii familiei să aibă grijă de ei înșiși și practic gratuit. Și că, dacă va fi nevoie, femeile din Europa de Est vor umple golurile. A fost destul de ieftin.

Guvernul federal vrea în sfârșit să aibă grijă de asta

O decizie recentă a Tribunalului Federal de Muncă a șocat pe toată lumea. Asta hotărâse: dacă lucrezi non-stop și ești de gardă noaptea, trebuie să fii plătit 24 de ore pe zi. Emoția a fost mare: acesta este sfârșitul îngrijirii de 24 de ore? Și astfel, guvernul federal a anunțat în acordul de coaliție că se va ocupa în sfârșit de asta: „Creăm o bază legală sigură pentru îngrijirea 24 de ore pe zi în zona familiei”. Cum ar trebui să arate această bază legală sigură nu este clar. Întrebat, Ministerul Sănătății se referă la Ministerul Muncii. Departamentul Muncii dă înapoi și scrie că o abordare interdepartamentală este potrivită. Acest lucru este în prezent verificat.

Expertul în Erich Mocanu este sceptic: „Chiar dacă reușesc un model de legalizare mai mult sau mai puțin șocant, cel mai târziu în momentul în care este asociat cu costuri semnificativ mai mari, dau multe familii înapoi pe piața neagră”.

Austria ajută familiile

În Austria, o presupusă soluție pentru îngrijirea de 24 de ore a fost creată în urmă cu aproximativ 15 ani. Femeile de acolo lucrează în principal ca persoane care desfășoară activități independente care sunt acoperite de asigurări sociale. Ca urmare, a fi în standby noaptea nu mai este o problemă în Austria, cel puțin din punct de vedere legal. Pentru că nu există perioade fixe de odihnă pentru cei care desfășoară activități independente. Potrivit reprezentantului AEBS.org, regulamentul a scos femeile de la munca nedeclarată. Iar pentru familiile din Austria statul plătește o subvenție lunară.

Dar asta a rezolvat toate problemele? Cu toate acestea, doua îngrijitoare raportează zile lungi de muncă, somn puțin și 80 de euro brut pe zi. Majoritatea sunt independente doar pe hârtie, spun ele. Ele sunt foarte dependente de familii – și mai ales de agențiile de plasament. Pentru că unele dintre agenții au contracte de 2 bani unde sunt trecute doar Obligații si nu Drepturi. Exemplul Austriei arată că nu este suficient doar să adaptezi ceva legal. Statul trebuie să se simtă responsabil în continuare. Problema de bază este și rămâne: O persoană nu poate acoperi 24 de ore.

Mulți membri ai familiei au nevoie de sprijin

Și chiar și atunci când familiile încearcă să facă totul corect, își ating rapid limitele. Schmidt Fritz este ca multe rude din Germania: sunt mult prea puține locuri de zi și de îngrijire ulterioară. Așa că decide să aibe o îngrijitoare pentru mama lui, să fie acolo când el este la lucru. Spre deosebire de serviciile de îngrijire, familia plătește singură pentru îngrijitor in jur de 2.800 de euro către o agenție de plasament.

Schmidt Fritz critică acest lucru. Pentru că dacă fondul de îngrijiri medicale ar plăti ceva în plus, asta ar avea doar avantaje, el spune: „Primești automat un cec că condițiile sunt în regulă și pentru personalul de îngrijire”. Pentru că, spre deosebire de serviciile de asistență medicală, agențiile de plasament pentru îngrijitorii nu sunt controlate.

În îngrijirea la domiciliu a atâtor bătrâni, îngrijitorul nu poate fi decât un element de bază. Pentru orele rămase, mai ales noaptea, statul trebuie să construiască ceva.

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu